Kotisivuni Suomeksi My website in English
Seuraa minua Facebookissa! Seuraa minua Twitterissä! Seuraa minua Instagramissa!
TableTOp
NaviLeft GTM Motorsportin tuoreimmat uutiset Mikko Eskelinen CV & kilpailukalusto Kilpailukalenterini ja tulokset Parhaimmat kuvani Vauhdikkaimmat videoni Nautinnolliset ja vauhdikkaat moottoriurheilun palvelut Yhteistyökumppanit vauhdissa vahvasti mukana Elias Niskanen - SuperCars GT4 Iberia ratasarjan mestari Luka Nurmi - Ferrari Challenge Maailmanmestari Ota yhteyttä ja kannusta NaviRight
MiddleBar
 
Kilpailukausi 2010: FIA GT3 EM-sarja & Rallin Suomi CUP sarja

Ajankohta
Kilpailupaikkakunta
Tulos
Raportti
23.01.2010
Arctic Lapland Rally #1, Rovaniemi
2.
24.01.2010
Arctic Lapland Rally #2, Rovaniemi
3.
20.02.2010
SM Vaakuna Ralli, Mikkeli
2.
06.03.2010
Hartikainen SM-Itäralli, Joensuu
2.
02.05.2010
FIA GT3 Silverstone, Englanti
14. ja 6.
23.05.2010
FIA GT3 Brno, Tsekki
12. ja kesk.
05.06.2010
Espanjan GT, Jarama
2.
12.06.2010
SM O.K Auto ralli, Kouvola
1.
20.06.2010
FIA GT3 Jarama, Espanja
6. ja 7.
04.07.2010
FIA GT3 Paul Richard, Ranska
7. ja 11.
30.07.2010
Suomen MM-ralli, Jyväskylä
7.
28.08.2010
Vartti SM-ralli, Kerava
Keskeytys
19.09.2010
FIA GT3 Algarve, Portugali
4. ja Kesk.
03.10.2010
FIA Zolder, Belgia
8. ja 5.

FIA GT3 EM-yhteispisteet 12/12 osakilpailua:
1. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, 183 pistettä
2. Paul van Splunteren & Marco Holzer, 112 pistettä
3. Mike Parisy & Joakim Lambotte, 109 pistettä
---
9. Mikko Eskelinen, 54 pistettä
12. Petri Lappalainen & Markus Palttala, 51 pistettä

Suomi Cup kolmosluokan sarjapisteet 7/7 osakilpailua: Top-3:
1. Mikko Eskelinen, 83 pistettä

2. Jyrki Piira, 82 pistettä
3. Timo Kuivinen, 40 pistettä
4. Janne Eronen, 27 pistettä
5. Markku Viitanen, 26 pistettä


Kilpailukauden 2010 videot:
- Talvitestit Vanttauskoskella 2010
- Arctic Lapland Rally 2010 - Kisakooste
- Arctic Lapland Rally 2010 - Incar EK 6
- Arctic Lapland Rally 2010 - Incar EK 10
- Arctic Lapland Rally 2010 - Incar EK 11
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 1
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 2
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 3
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 4
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 5
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 6
- SM Vaakuna ralli 2010 - Incar EK 7
- SM itäralli 2010 - Incar EK 1
- SM itäralli 2010 - Incar EK 2
- SM itäralli 2010 - Incar EK 3
- SM itäralli 2010 - Incar EK 4
- SM itäralli 2010 - Incar EK 5
- SM itäralli 2010 - Incar EK 6
- SM itäralli 2010 - Incar EK 7
- SM itäralli 2010 - Incar EK 8
- FIA GT3 Silverstone 2010 - Lähtö 1
- SM O.K. Auto ralli 2010 - Incar EK 4
- SM O.K. Auto ralli 2010 - Incar EK 5
- SM O.K. Auto ralli 2010 - Incar EK 6
- SM O.K. Auto ralli 2010 - Incar EK 7
- Suomen MM-rallin testit Konnevedellä
- FIA GT3 Portugali - Kisastartti ja eka kierros


31.12.2009 - Mikko Eskelinen avaa kilpailukautensa Napapiiriltä

Highslide JS Hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, vaihtaa tammikuun lopussa Rovaniemen Napapiirillä ajettavassa Arctic Lapland rallissa leveärenkaisen ratarenkaan kapeaan piikkipyörään ja avaa kilpailukautensa jo lähes traditioksi tulleella tavalla.

FIN-R viritteisellä Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautolla huippukokeneen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa arktisille erikoiskokeille suuntaava Eskelinen huokuu energiaa. Nilsiässä ajetulla testierikoiskokeella Eskelinen otti tuntumaa uuteen kilpuriinsa, jonka tuottama ajonautinto vain syvensi jo muutenkin velmumaisen herrasmiehen olemusta sekä ennen kaikkea jatkuvaa kestohymyä.

- Vaikka en suuremmin taikauskoinen ole niin siitä huolimatta kilpailukausi on käynnistettävä Rovaniemen Arctic Lapland rallista. Olkoon se sitten vaikka sitä kuuluisaa Lapin taikaa, mutta kummatkin mestaruusvuoteni olen Lapin lumilta startannut. Nähtävästi perinteet jo itsesään velvoittavat minut kaamoksen lumiränneihin, koska haluan menestystä myös alkavana kilpailukautena, Eskelinen kertoo.

- Ensivedot uuden ja modernin turboahdetun nelivetoisen ralliautoni ratissa otin Nilsiän testierikoiskokeella, jossa hyvän ystäväni ja myöskin Arctic Lapland ralliin osallistuvan kilpakumppanini Juha Pylvänäisen kanssa poistimme rattiruostetta ranteistamme. Huipputehokas FIN-R viritteinen ralliautoni mukavasti kuopi pohjois-savolaista maastoa ja maisema vaihtui varsin rivakasti, hyräili Eskelinen tyytyväisyyttään.

Osallistuminen Suomi Cup rallisarjaan

Kahtena edellisenä kilpailukautena Eskelinen on rata-autoilun kahden Suomenmestaruustittelinsä lisäksi hakenut kokemusta myös Euroopan kilpa-areenoilta. Tuorein sulka GTM Motorsportin ykköskuuman hatuun tuli marraskuun lopulla Ranskan Paul Richardin radalla ajetussa Formula Le Mans talvisarjan avauskilpailussa, jossa suomalaiskuski yhdessä tanskalaisen tallitoverinsa kanssa ajoivat makean voiton.

Monipuolisesti moottoriurheilua harrastava Eskelinen on jo ilmoittautunut rallin SM-sarjan yhteydessä ajettavaan Suomi Cup rallisarjaan.

- Vanhan kansan paremmin tuntemassa Tunturirallissa ajan SM-sarjan yhteydessä ajettavan Suomi Cup rallisarjan pisteistä. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että ajan kaikki sarjan seitsemän osakilpailua, vaan fiilispohjalta kilpailu kerrallaan edetään. Alkavan kilpailukauden tavoitteet ovat rata-autoilun EM-sarjassa ja siksi ralli on vain mukava vaihtelu pikipintaisen radan pyörimiselle, ratamestari jatkaa.

Pylvänäiselle haaste radalle

Eskelisen menestyksekkäästä Suomen kilpailutoiminnasta kahden vuoden ajan vastanneen PrintSport Racingin kilpailukalustolla Arctic Lapland rallissa ajava Juha Pylvänäinen näytti kyntensä vuoden vaihteen korvilla ajetulla Nilsiän testierikoiskokeella. Vuosituhannen vaihteessa aina WRC-autolla kilpaillut Pylvänäinen raapi piikkipyörän jäljet Eskelisen selkään ja näytti, ettei hänen otsaluunsa ole vuosien saatossa ainakaan pehmennyt.

Eskelinen vastaa Pylvänäisen suorituskykyyn haastamalla ystävänsä radalle.

- Pylkän laaja kokemus ralliautoilusta näkyy selvästi hänen otteissaan. Mies vei kilpuria kuin nuori ja komea ori tammaansa. Muuta en tässä tilanteessa voi tehdä kuin haastaa hänet radalle ja katsoa jatkuuko sama show yli 500 hevosvoimaisen Lamborghini Gallardon ratissa. Kevät kertoo vastaako setä haasteeseen vai ei, Eskelinen fiilisteli.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna ajettavaan Arctic Lapland ralliin jatkuu jo nyt alkavalla viikolla PrintSport Racingin organisoimalla Vanttauskosken talvileirillä

27.1.2010 - Mikko Eskelinen nautiskelee Lapin taiasta Arctic Lapland rallissa

Highslide JSPerjantaina puoliltapäivin ralliautoilun SM-sarjan ja sen yhteydessä ajettavan Suomi Cupin käynnistävä kansainvälinen Arctic Lapland ralli avaa myös hallitsevan kaksinkertaisen rata-autoilun Suomenmestari Mikko Eskelisen kilpailukauden.

Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautolla Suomi Cup rallisarjan pisteistä ajava Eskelinen on herrasmiesmäisen olemuksensa myötä ollut yhtä hymyä koko kilpailuviikon ajan.

- Ralliautoilu on käsittämättömän hienoa hommaa kun ei liikaa ratista purista. Rovaniemen Arctic Lapland Ralli on aina ollut ainutlaatuinen rallielämys, joka jaksaa vuosi toisensa perään yllättää, Eskelinen hymyilee.

- Yhteistyö kartanlukijani Arto Kapasen kanssa toimii erinomaisesti eikä ralliautossanikaan ole moittimista. Voimaa FIN-R luokan sääntöjen mukaisesti viritetyssä ralliautossani on enemmän kuin riittävästi ja sen myötä kaamosmainen maisema vaihtuu varsin rivakkaa tahtia. Ei tässä muuta voi tehdä kuin nauttia, kokenut ratakettu kertoo.

Eskelinen ja kartturi Kapanen ajavat Arctic Lapland rallissa numerolla 110. Vastaansa he saavat esimerkiksi muuan menestyksekkään suomalaisen Formulakuskin, joka tänä vuonna ajaa Citroenin tehdastiimissä maailman nykyaikaisimmalla rallikalustolla.

- On todella mielenkiintoista nähdä millaiseen kyytiin Kimi Räikkönen huippuautolla pääsee ja miten kaikki muut pystyvät vastaamaan hänen vauhtiinsa. Minulle tämä on autourheilu-urani neljäs rallikilpailu ja kokoajan opin uutta. Siitä kiitos ja kunnia kuuluu upealle tiimilleni, joka on tehnyt virheetöntä tuötä koko kilpailun valmistautumisen ajan, Eskelinen jatkaa.

30.1.2010 - Mikko Eskelinen kipusi Arctic Lapland rallin palkintokorokkeelle - Ratamestari Suomi Cup rallisarjan toiseksi kiireisin

Highslide JSJyväskyläläinen Mikko Eskelinen avasi kilpailukautensa perinteiseen tapaan Rovaniemen ympäristössä ajetussa Arctic Lapland Rallissa. Suomi Cup rallisarjan kärkitaistelussa Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautonsa ja kartanlukija Arto Kapasen kanssa ajanut Eskelinen saalisti rallin kahdelta kilpailupäivältä toiseksi ja kolmanneksi korkeimmat kolmosluokan CUP-pisteet. Niiden turvin hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari pitää hallussaan rallisarjan toista sijaa kun kaksi seitsemästä osakilpailusta on ajettu.

Huolimatta muutamista teknisistä ongelmista sekä Jyrhämäjärven erikoiskokeen pakkivaihteen käytöstä ajoi Eskelinen vahvan suorituksen. Yleiskilpailussa rata-autoilun EM-sarjan kuljettapaikkaa kärkkyvä kuljettaja sijoittui upeasti sijalle 20, jota voidaan pitää erinomaisena kuin muistetaan, että kyseessä oli vasta hänen autourheilu-uransa neljäs rallikilpailu. Arctic Lapland rallin lopputuloksissa Eskelisen taakse jäi myös formuloiden maailmanmestari Kimi Räikkönen, joka sijoittui yleiskilpailussa sijalle 58.

- Olen erittäin tyytyväinen kilpailusuoritukseeni ja siihen, että pysyin hyvin hallitsevan Suomi Cup kolmosluokan mestari Janne Erosen vauhdissa hyvin mukana. Parempaankin olisin pystynyt, jos toisella erikoiskokeella ollut kivi ei olisi vääntänyt tukivartta, olisin seitsemännellä pikataipaleella muistanut laittaa ralliautoni lukot kiinni ja kahdeksannella erikoiskokeella en olisi viettänyt aikaa hangessa, kertasi Eskelinen kilpailupäiviensä tapahtumia.

- Kartanlukijani Arto Kapanen sekä koko huoltotiimini teki upeaa työtä koko viikonlopun ajan ja siitä heille kuuluu suuri kiitos. Fiilikset ovat todella korkealla ja nälkä autourheilulle vain kasvaa, Suomenmestari jatkaa.

Räikkönen Eskelisen vauhdin salaisuutena

Autourheilu ei ole pelkästään ratin vääntämistä vaan se on tiimityöskentelyä niin erikoiskokeilla kuin huollossa. Menestyvän moottoriurheilijan takaa löytyy aina raudanluja autourheilun ammattilainen, joka on varsinaisen kilpailusuorituksen tekevän kuljettajan tuki ja turva. Eskelisen vauhdin takaa löytyy kaikille ralliautoilijoille tuttu mies, kaksinkertainen rallin Suomenmestari Eero Räikkönen ja hänen PrintSport Racing autourheilutiiminsä.

- Rata-autoilun kaksi Suomenmestaruuttani eivät suinkaan tulleet vahingossa vaan niissäkin suurta roolia näytteli laukaalainen Eero Räikkönen ja koko PrintSport Racing. Koska menestys ruokkii nälkää, olemme Eeron kanssa kovasti miettineet miten saisimme vauhtiani kasvatettua myös rallipoluilla - ja lopputulos on nähtävissä kun katsotaan Arctic Lapland rallin tuloslistaa, kehuu Eskelinen insinöörinsä tietotaitoa.

- Suomi cup rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan kolmen viikon päästä Mikkelissä. Vielä en tiedä ajanko kilpailussa, koska almanakkani näyttää koko kevään kovin kiireiseltä. Ennen Arctic Lapland rallia sanoin ajavani fiilispohjalta kilpailu kerrallaan ja jos nyt voisin tehdä päätöksen niin olisin varmasti heti maanantaina jo ajamassa testiä Mikkelin SM-rallia varten. Aika näyttää missä seuraavaksi olen lähtöviivalla, Eskelinen pohtii.

- Vaikka moottoriurheilu on minulle vain harrastus, olen varma, että paras erikoiskokeeni sekä ratakierrokseni ovat vielä ajamatta.
Vanha kettu on alkanut oppia uusia juttuja ja haluaa kehityskäyrän olevan edelleen vain ylöspäin. Menestyksekäs Arctic Lapland ralli oli minulle tärkeä etappi autourheilu-urallani.

Arctic Lapland rallin voittoon ajoi odotetusti Citroenin tehdastiimin Daniel Sordo ja toiseksi sekä SM1-luokan voittoon ajoi Kosti Katajamäki, joka myös kuuluu Eero Räikkösen PrintSport Racingin tuotteista ja palveluista nauttiviin kuljettajiin.

Lopputulokset Arctic Lapland Rally #1, Suomi Cup 3-luokka, top-3:
1. Janne Eronen & Toni Tamminiemi, Subaru Impreza WRX STi, 47:05,8
2. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +26,2sek
3. Markku Viitanen & Mika Alalahti, Mitsubishi Lancer Evolution VI, +1:06,9sek

Lopputulokset Arctic Lapland Rally #2, Suomi Cup3-luokka, top-3:
1. Janne Eronen & Toni Tamminiemi, Subaru Impreza WRX STi, 1:19:28,6
2. Erkki Koskelo & Seppo Kopra, Skoda Octavia WRC, +18,6sek
3. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +58,1sek

8.2.2010 - Mikko Eskelinen rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjaan

Highslide JS Rata-autoilun hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen kilpailee kaudella 2010 rata-autoilun Euroopanmestaruudesta kansainvälisen autourheiluliitto FIAn GT3-luokassa. Eskelisen taistelee menestyksestä tallitoverinsa, tanskalaisen Christoffer Nygaardin kanssa. Kilpailukalustona heillä on Ford GT ja tiiminä saksalainen Fischer Racing.

Eskelisen päätös Euroopan radoille siirtymisestä kypsyi jo lähes puoli vuotta sitten hänen voitettua toisen peräkkäisen rata-autoilun Suomenmestaruuden.

- Menestyksekkään SM-sarjan jälkeen tutustuin EM-sarjassa kilpaleviin tiimeihin ja kokeilin heidän autojaan niin testeissä kuin muutamissa kilpailuissa. Syvällisten neuvotteluiden seurauksena Fisher Racing tarjosi pakettia, jolla pystyy ajamaan kilpailujen palkintokorokkeista. Auto on nopea ja koska yhteistyö tallitoverini Christoffer Nygaardin kanssa toimii varmasti. Olen todella tyytyväinen olen sopimuksen syntyyn, Eskelinen kertoo.

- Tavoitteena on ajaa ehjä kilpailukausi ja yltää kilpailujen palkintokorokkeille. Tavoite on realistinen, koska todistetusti Suomessa menestystä niittäneet kuljettajat ovat lähes poikkeuksetta olleet nopeita myös maailmalla. Lisäksi tallitoverini on ammattikuljettaja, joka tuntee radat - sijoittuihan hän edellisenä vuonna sarjan viidennelle sijalle. Lisäksi hän tänä vuonna urakoi myös GT1-luokan auton ratissa, joten kovaa varmasti tulemme kauden kilpailuissa menemään, Eskelinen jatkaa.

Eskelisen rata-autoilun kilpailukausi starttaa toukokuussa Englannin Silverstonesta, josta Tsekin, Saksan, Ranskan ja Portugalin osakilpailujen jälkeen kausi huipentuu Italian Sisiliassa ajettavaan finaaliin. Rata-autoilun EM-sarjan lisäksi Eskelisen kilpailukalenteria värittää ralliautoilun SM-sarjan yhteydessä ajettava Suomi Cup -rallisarja. Kahden osakilpailun jälkeen ratamestari on Suomi Cup rallisarjassa toisena.

Rata-autoilun EM-sarjassa tullaan Eskelisen lisäksi näkemään myös muita suomalaiskuljettajia. Eskelinen toivottaa kanssakilpailijansa tervetulleeksi.

- On hienoa, että tutut suomalaiset ratakuskit rynnistävät EM-sarjaan. Vaikka kilpailemmekin toisiamme vastaan, on meillä silti erinomainen yhteishenki ja siviilissä olemme kaikki hyviä kavereita, Eskelinen kertoo.

- Koska Formulamaailmasta tällä hetkellä puuttuu se kaikkein kirkkain suomalainen tähtikuljettaja, siirtyy media toivottavasti seuraamaan rallin MM-sarjan lisäksi suomalaiskuskien menestystä arvostetussa EM-sarjassa, Eskelinen uskoo.

Rata-autoilun GT3-luokan kilpailukalenteri 2010:
- 2.5.2010 - Silverstone, Englanti
- 23.5.2010 - Brno, Tsekki
- 20.6.2010 - Oschersleben, Saksa
- 4.7.2010 - Paul Richard, Ranska
- 19.9.2010 - Algarve, Portugali
- 31.10.2010 - Enna Pergusa, Italia

16.2.2010 - Mikko Eskelinen nautiskelee savolaisesta talvirallista - Tuplamestarin tavoite Suomi Cup rallisarjan palkintokoroke

Highslide JS Kansainvälisen autourheiluliitto FIAn rata-autoilun GT3-luokan Euroopanmestaruussarjaan Fischer Racingin Ford GT'llä viikko sitten ilmoittautunut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen valmistautuu pitkällä moottoriurheiluviikonlopulla toukokuun ensimmäisinä päivinä Englannin Silverstonesta käynnistyvään autourheilu-uransa kolmanteen täyteen kilpailukauteen.

Rata-autoilun kaksinkertaisella Suomenmestarilla edessä häämöttää Mikkelin ympäristössä ajettava SM Vaakuna ralli ja sen yhteydessä kaasuteltava Suomi Cup rallisarjan kolmas osakilpailu. Välittämästi lauantaisen rallin jälkeen maestro matkaa suoraan Ranskan Paul Richardin radalle ajaakseen ensimmäiset testit viime marraskuussa menestystä jo hänelle tuoneella saksalaisen Fiscer Racingin Ford GT'llä.

Eskelinen, hänen tavaramerkilliseen tapaan, suuntaa pitkään autourheiluviikonloppuun tuttu velmumainen hymy huulillaan.

- On tämä harrastelijan elämä rankkaa. Ensiksi ajetaan niin lujaa kuin ikinä päästään Mikkelin tunnetusti umpikieroilla savolaisilla erikoiskokeilla ja välittömästi kisan jälkeen hyppään lentokoneeseen ollakseni sunnuntaina Ranskassa pyörimässä ympyrää täysin toisenlaisella ajotavalla vaativassa moottoriurheilulajissa, huumorimiehenä tunnettu Eskelinen kertoo.

- Mikkelin SM-rallin Suomi Cup sarjassa tavoiteenani on haastaa hallitseva CUP-mestari ja myös tämän vuotista sarjaa kahden osakilpailun jälkeen johtava Janne Eronen, joka on jo vastannut haasteeseeni taluttaen lauantaina ajettavan rallin lähtöviivalle vuokraamansa huippuauton. Meillä tulee varmasti mielenkiintoinen kilpailupäivä - Varsinkin kun myös muut kanssakilpailijamme janoavat samoja tavotteita, Eskelinen kertoo.

Testeistä lisää kyytiä rallitoimintaan

Menestyksekkään kaksivuotisen autourheilu-uransa viidenteen ralliin starttaava Eskelinen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa aikovat jatkaa siitä mihin reilu kaksi viikkoa sitten Rovaniemellä ajetussa Arctic Lapland rallissa jäivät. Suomi Cup rallisarjan kahden ajetun osakilpailun jälkeen sarjan toista sijaa hallussaan pitävä GTM Motorsportin ykköskuuma Eskelinen haki lisää vauhtia Konneveden ympäristössä ajetulta testierikoiskokeelta.

Pikipintojen erikoismiehen vauhdin kehittyminen on ollut huikeaa seurattavaa myös Eskelisen kisainsinööri, rallin kaksinkertaisen Suomenmestari Eero Räikkösen mielestä.

- Mikko Eskelinen on poikkeuksellinen moottoriurheilija, joka ensinnäkin kahdessa autourheilu-uransa ensimmäisessä vuodessa saavutti kaksi Suomenmestaruutta ja toiseksi todella lyhyen ralliuransa aikana saavuttanut jo Suomi Cup osakilpailujen toisen ja kolmannen sijan. Samulinniemen Salaman motivaatio sekä kilvanajon oppimis- ja kehittymisprosessi käy erinomaisena esimerkkinä autourheilun ammattilaisen työnäyteestä, Räikkönen kertoo.

- Vaikka moottoriurheilu on Eskeliselle pelkkä harrastus, haluaa hän silti alati kehittyä kuljettajana. Mikkelissä odotamme palkintokoroketta ja kieli poskella jäämme odottamaan mikä on mestarin vauhti Ranskassa sunnuntaina ja maanantaina ajettavissa GT3-luokan virallisissa harjoituksissa, Räikkönen jatkaa.

SM Vaakuna ralli starttaa lauantaina klo 9.30. Eskelinen ja Kapanen kilpailevat FIN-R viritteisellä Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautolla numerolla 102.

20.2.2010 - Mikko Eskelinen otti komennon Suomi Cup rallisarjan kolmosluokassa - Ratamestari haali Mikkelin SM-rallista toiseksi korkeimmat palkintopokaalit

Highslide JS Rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari ja tänä vuonna Euroopanmestaruudesta ajava jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, jatkaa hurjia suorituksia myös ralliautoilussa. Moottoriurheilun monilahjakkuus ajoi Mikkelin SM-rallissa Suomi Cup rallisarjan kolmosluokan toiseksi kiireisintä kyytiä ja sen tuomien pisteiden myötä otti komennon sarjajohdossa kun kilpailukaudesta on ajettu kolme seitsemästä osakilpailusta.

Määrätietoisesti myös ralliautoilussa vauhtiaan kehittävä Eskelinen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa starttasivat kilpailuun huolellisesti valmistautuneena. Aikaisemmin testeistä lisää kyytiä löytänyt ratamestari aloitti rallin varovaisesti pitäen neljänneksi kiireisintä kyytiä. Sarjajohtaja Janne Erosen sorruttua ajovirheeseen Eskelinen nousi kolmanneksi ja onnistui kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella puristamaan Jukka Metsälästä ohitse. Seitsemännen ja rallin viimeisen erikoiskokeen maalilipulla GTM Motorsportin kuljettajakaksikko juhli kilpailukauden toista hopeasijaa ja sarjajohtoon nousua. Eroa WRC-autolla ajaneeseen voittajaan, Tapani Hulkkoseen kertyi lopulta reilun minuutin verran kun taas Metsälä jäi 5,3 sekunnin päähän.

- Hyvästä lopputuloksesta huolimatta en ollut tyytyväinen kilpailusuoritukseeni. En ajanut tekemäni nuotin mukaisesti ja meno oli tökkivää. Vasta kolmella viimeisellä erikoiskokeella aloin päästä taas juonesta kiinni ja pystyin puristamaan Metsälästä ohitse. Yrityksestä kertoo myös se, että rallireitille jäi kartturin puoleinen peili ja takapuskuri, Eskelinen kertoo.

- Suomi Cup rallisarjan johtoasema on asia, joka on ralliharrastukselleni tullut mukavana yllätyksenä. Pidän kuitenkin itseäni rata-autoilijana, mutta nyt kovasti näyttää siltä, että halu kehittyä myös ralliautoilijana kasvaa päivä päivältä. Siitä suuri kiitos kuuluu ehdottomasti upealle tiimilleni, jonka kaikki jäsenet tekivät jälleen korvaamatonta työtä menestykseni eteen, Eskelinen kehuu.

FIA GT3 testit kutsuvat

Kauaa ei Eskelinen menestyksekästä kilpailua ehdi juhlia, sillä jo huomenna sunnuntaina Suomenmestari löytyy Ranskan Paul Richardin radalta virittämässä saksalaisen Fischer Racingin Ford GT3 rata-autoa iskuun kun kilpailukausi huhtikuun lopussa alkaa. Kaksipäiväisten testien jälkeen Eskelinen ehtii huilaamaan vain hetken, sillä Suomi Cup rallisarjan neljäs ja samalla talvikauden viimeinen SM-ralli ajetaan tasan kahden viikon päästä Joensuussa.

Eskelinen suuntaa Itärajan vuoristoratamaisille erikoiskokeille helpottunein mielin, mutta silti täynnä nuoruuden intoa ja kauden ensimmäistä voittoa toivoen.

- Nousujohteisesti alkanut rallikauteni on jo tähän saakka täyttänyt kaikki sille asettamani tavoitteet. Silti töitä on paljon edessä, koska rimaa on nostettava ainakin yhdellä pykälällä. Olisi mukava päättää rallin talvikausi voitonjuhliin, Eskelinen toivoo.

Lopputulokset SM Vaakuna Ralli, Suomi Cup kolmosluokka: Top-3:
1. Tapani Hulkkonen & Pasi Kilpeläinen, Ford Escort WRC, 58:45,6
2. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +1:18,0
3. Jukka Metsälä & Sari Ohra-Aho, Subaru Impreza WRX STi, +1:23,8

7.3.2010 - Mikko Eskelinen Suomi Cup rallisarjan johtajana talvikauden jälkeen - Joensuun hopeasija vankisti johtoasemaa

Highslide JS Vappuna ajettavaan rata-autoilun EM-sarjan avaukseen huolellisesti valmistautuva jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, ajoi kolmannen Suomi Cup rallisarjan hopeasijan Joensuussa ajetussa sarjan neljännessä ja talvikauden päättäneessä osakilpailussa. Eskelinen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa ajoivat rallin kahdeksan erikoiskoetta ja noin 115 erikoiskoekilometriä riskittömästi varmoja sarjapisteitä metsästäen. Tasainen suoritus palkittiin lopulta toiseksi korkeimmilla pisteillä ja sarjajohdon vankistamisella.

Eskelisen kilpailupäivä alkoi ajovirheellä, jossa ensimmäisen erikoiskokeen viidennessä mutkassa kaksinkertainen rata-autoilun Suomenmestari harjoitteli pakkivaihteen käyttöä. Aikahukan seurauksena loput pikataipaleet riskittömästi kiiruhtanut Eskelinen keskittyi nautiskelemaan korkeuseroja runsaasti sisältäneistä talvisista pikataipaleista. Kilpailun maalilipulla ralliharrastuksensa kuudetta kilpailua ajanut konkari oli jälleen kerran yhtä hymyä.

- Lopputulos oli hyvä vaikkakin olisin toivonut sen olevan yhtä pykälää korkeampi. Kolme hopea- ja yksi pronssisija talven neljästä rallista on enemmän kuin uskalsin ennen kilpailukauden alkua toivoa. Erityisen iloinen olen siitä, että pienistä ajovirheistä huolimatta olen pystynyt kehittämään vauhtiani osakilpailusta toiseen ja siitä, että jokaisen rallin raviradalla ajetulla yleisöerikoiskokeella olen pystynyt ajamaan pohja-ajan, yleisönsä ottanut Eskelinen kertoo.

- Joensuun SM-ralli alkoi myös pienellä ajovirheellä, jossa penkkakosketuksen seurauksena harjoittelin pakkivaihteen käyttöä. Kuskilla oli liikaa sähköä ja luottoa käyttämäni Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliauton pysähtymismatkaan. Loput pikataipaleet ajeltiin riskittömästi talvirallista herkutellen, Eskelinen jatkaa.

Työntäyteläinen kevät edessä

Eskelinen saapui itärajan tuntumassa ajetuille erikoiskokeille Ranskassa ajetusta rata-autoilun EM-sarjan yhteisestä autojen testitilaisuudesta, jossa Ford GT sai kyytiä suomalaiskuskin käskyttämänä. Nyt menestyksekkään neljän talvirallin jälkeen Eskelinen jää odottelemaan Vappuna Englannin Silverstonessa ajettavaa EM-sarjan avausta ja sitä edeltäviä testejä. Ratamestarin keväiseen elämään kuuluu myös muista vauhdikkaista harrastuksista nautiskelua perheen ja ystävien kanssa. Lisäksi työelämän kiireet pitävät GTM Motorsportin ykköskuuman liikkeellä.

- 18 pisteen sarjajohto talvikauden jälkeen on asia, josta iso kiitos kuuluu niin kartturilleni Arto Kapaselle kuin GTM Motorsport ja PrintSport Racing tiimeille. Kuuden rallin kokemuksella turboahdetun nelivetoluokan kärkimiehenä on mukava viettää aurinkoista kevättä ja odotella EM-sarjan alkua. Toivoisin kuitenkin, että kesäkuussa ajettavassa SM-sarjan viidennessä osakilpailussa kakkonen olisi ykkönen, Eskelinen humorisoi.

Lopputulokset Hartikainen SM-itäralli 2010, SC3-luokka, Top-3:
1. Timo Kuivinen & Matti Kangas, Mitsubishi Lancer Evolution IX, 1:06:13,1
2. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +46,9sek
3. Tapio Lauronen & Lassi Turunen, Mitsubishi Lancer Evolution V, +55,6sek

24.4.2010 - Tuhkaruljanssi pakotti Mikko Eskelisen valmistautumaan perinteisin tavoin alkavaan ratakauteen

Highslide JSVappuna 12 osakilpailun mittaisen urakan rata-autoilun GT3 luokan euroopanmestaruussarjassa aloittava hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, joutui Islannin tulivuoren purkauksen vuoksi turvautumaan perinteisiin keinoihin ajotuntumansa ylläpitämiseksi.

Lentokieltojen vuoksi Euroopassa ajetut ratatestit jäivät Eskeliseltä väliin ja vauhtia vajaan viikon päästä alkavaan, moottoriurheilu-uransa ensimmäiseen kansainväliseen EM-sarjaan hän haki Jurvan Botniaringiltä toisen mestaruustittelinsä tuoneella Lamborghini Gallardolla. Yllätyksekseen Eskelinen oli testipäivän jälkeen kovemmassa kyydissä kuin vuosi sitten samalla radalla ja samalla autolla ajetuissa harjoituksissa.

- Alun perin minun piti saksalaisen Fischer Racing tiimini kanssa ajaa testit Ford GT -kilpailukalustolla, mutta tuhkakaaoksen vuoksi ne peruuntuivat. Koska Fordin rattiin pääsen seuraavaksi vasta Englannin Silverstonen kilpailuviikonlopun ensimmäisissä harjoituksissa, päädyin ulkoiluttamaan mestaruusautoani täällä Suomessa ja siten ylläpitämään ajotuntumaani, Eskelinen kertoo.

- Jurvan Botniaringillä ajettu testipäivä sujui erinomaisesti ja kierrosaikoja kun verrataan vuoden takaisiin, voidaan todeta vauhtini vain kasvaneen. Se, jos mikä, motivoi ja antaa itseluottamusta tähänastisen autourheilu-urani kovimpaan koitokseen, Eskelinen jatkaa.

Tuttu pilke silmäkulmassa

Mikko Eskelinen on poikkeuksellinen moottoriurheilija, joka autourheilu-uransa kahden ensimmäisen kilpailukauden aikana saavutti rata-autoilun kaksi peräkkäistä Suomenmestaruutta. Nyt kolmantena vuonna ennen Euroopan mestaruussarjan avausta johtaa ralliautoilun Suomi Cup rallisarjaa kun siitä on ajettu neljä seitsemästä osakilpailusta.

Englannin Silverstonessa ajettavaan FIA GT3 luokan kahteen ensimmäiseen osakilpailuun Eskelinen suuntaa samalla tutulla strategialla kuin kahtena aikaisempana vuonna Suomessa menestystä tuoneisiin SM-sarjan osakilpailuihin.

- Ford GT3 on tunnetusti nopea auto ja saksalainen Fischer Racing arvostettu tiimi, joka satavarmasti pitää huolta auton kilpailukyvystä. Minun kontille jää lähinnä vain omien ranteiden asetukset ja yhteistyön ylläpitäminen tanskalaiseen Christoffer Nygard tallitoveriini. Luottavaisin mielin sekä ennen kaikkea pilke silmäkulmassa Englantiin suuntaan. Vaikka kypärä päässä täysillä menestyksestä ajan, aion silti pitää hauskaa ja nauttia kaikesta kokemastani - olipa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, Eskelinen pohtii.

FIA GT3 Silverstonen osakilpailut ajetaan toukokuun ensimmäinen ja toinen päivä. Suomessa UrhoTV näyttää kilpailut suorina lähetyksinä ja ne on myös nähtävissä sarjan omilla kotisivuilla osoitteessa www.gt3europe.com.

30.4.2010 - Eskelisen autokunta Silverstonen GT3-harjoitusten toiseksi nopein

Highslide JSDebyyttikilpailunsa huomenna Vappuna GT3 euroopanmestaruussarjan avauskilpailussa Englannin Silverstonessa ajava jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ajoi tänään yhden autourheilu-uransa vaikeimmista päivistä.

Saarivaltion synkässä kevätpäivässä ensimetrinsä 5,9 kilometrin mittaiselle Silverstonen radalle ottanut Eskelinen tutustui hänelle uuteen rataan rikkonaisen harjoitusjakson säestämänä. Ajovuoroillaan kaksi rengasrikkoa kärsinyt hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari pääsi ajamaan vain 10 ehjää kierrosta toisin kuin tanskalainen tallitoverinsa Christoffer Nygard, joka kellotti Fischer Racingin Fordilla skandinaavisen autokunnan toisen harjoitusjakson toiseksi nopeimman suorituksen.

Eskelinen uskoo vauhtinsa paranevan huomenna aamulla ajettavissa aika-ajoissa ja iltapäivällä kaasuteltavassa sarjan ensimmäisessä kisalähdössä.

- Kaksi tuntia tutustumista lähdes kuuden kilometrin rataan oli aivan liian vähän. Lisäksi kokemani rengasrikot söivät useita kierroksia tärkeätä tutustumisaikaa ja sen vuoksi kieltämättä olen pettynyt tähän päivään. Auto pelasi moitteetta ja Christoffer todisti sen vauhdin ajamalla toiseksi nopeimman ajan, mutta omaan varovaiseen vauhtiini en ole tyytyväinen, Eskelinen ruoskii itseään.

- Huomenna edessä on urani ensimmäiset GT3-luokan EM-sarjan aika-ajot. Olen ensimmäisenä ajovuorossa, joten lähtökohdat kilpailukauteen ovat todella vaativat. Kierroksia on saatava paljon alle, jotta todella nopeilla Porcheilla, Corveteilla ja Lamborghineilla ajavat kilpakumppanit sekä ennen kaikkea hurjassa vauhdissa olevan tallitoverini pystyn haastamaan, Eskelinen jatkaa.

GT3-luokan euroopanmestaruussarjaan on ilmoittautunut 36 autokuntaa, joten vilskettä radalla tulee riittämään. Harjoituspäivän ongelmista huolimatta Eskelinen on toivoa täynnä.

- Parasta aikaa harjoittelemme kuljettajan vaihtoa kilpailutilanteessa, jossa jokaisen lähdön 25-35 minuutin kohdalla tehtävä pakollinen varikkokäynti ja kuljettajan vaihto. Siinä voi voittaa 10 sekuntia tai hävitä vähintään saman verran. Tsemppaus on kova ja koko tiimi tekee hartiavoimin töitä sen eteen, että vanha herra lämpiää ja herää jälleen ajamaan kilpaa, Eskelinen kertoo.

Eskelisen ja muiden suomalaisten suorituksia FIA GT3 EM-sarjan avauksessa on seurattavissa reaaliaikaisesti sarjan kotisivujen, GT3Europe.com'n kautta. Lisäksi UrhoTV näyttää kilpailut jälkilähtyksinä.

GT3 Silverstone, toiset vapaat harjoitukset:
1. Joakim Lambotte & Mike Parisy, Corvette Z06R GT3, 2:05.613
2. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +0,029sek
3. Ellen Lohr & Philip Geipel, Lamborghini Gallardo LP560-4, +0,202sek

1.5.2010 - Eskelinen jäi niukasti EM-pisteiltä Silverstonen GT3-avauksessa

Highslide JSRata-autoilun GT3-luokan EM-sarjan 12 osakilpailua tänä vuonna ajava Mikko Eskelinen ei onnistunut avaamaan pistetiliään tänään Englannin Silverstonessa ajetussa sarjan avauskilpailussa. Vaikeista lähtökohdista autourheilu-uransa ensimmäiseen EM-lähtöön startannut jyväskyläläinen tanskalaisen Christoffer Nygard tiimikaverinsa kanssa aloittivat kilpailuun 21. lähtöruudusta ja tunnin kilvanajon päätteeksi saapuivat maaliin 14. nopeimpana.

Saksalaisen Fischer Racingin Ford GT autolla ajava skandinaavikaksikko aloitti kilpailupäivänsä aika-ajoilla, joissa Eskelinen ajoi ensimmäisen osakilpailun 21. ja Nygard toisen 10. lähtöruudun. Avauskilpailussa keltanokkana ratissa ollut hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari pystyi heti lähdössä ohittamaan muutaman kanssakilpailijansa ja noin puolen tunnin kilvanajon jälkeen toi autonsa
kuljettajan vaihtoon sijalla 19.

Eskelistä huomattavasti kokeneempi Nygard ajovuorollaan passaili viisi autokuntaa ja toi saksalaistiimin omistaman kilpurin maaliin sijalla 14 - vain kymmenen sekuntia Eskelisen EM-uran avauspisteistä ja 47,313 sekuntia voittajaa hitaampana. Mestari ei ollut tyytyväinen omaan suoritukseensa.

- Rata olisi pitänyt tuntea tarkemmin enkä ajanut tarpeeksi agressiivisesti. Kunnioitin liikaa kanssakilpailijoitani ja se näkyi suorituksessani. Opiskelun piikkiin meni niin aika-ajo kuin puolen tunnin ajovuoroni, Eskelinen puhisi.

Vaikka 47 sekunnin aikatappio voittajaan tuntuu tunnin kilpailussa pieneltä, vastaa se matkassa lähes kolmea kilometriä. Jokainen liian aikainen jarrutus maksaa metrejä ja pitkässä kilpailussa 47 sekuntia on todella pitkä aika. Sunnuntaiseen, toiseen osakilpailuun parivaljakko starttaa 10.lähtöruudusta.

- Tallitoverini Nygard teki ajovuorollaan jälleen upeaa työtä ja nosti meidät 14. sijalle. Nyt kun rata alkaa vähitellen olla myös minulle tuttu, täytyy pienet virheet karsittua ja sitä kautta ajaa agressiivisemmin. Tänään paljon opiskelin ja paljon myös opin. Huomenna hyökätään, Eskelinen lupaa.

Lopputulokset GT3 Silverstone, 1. lähtö:
1. Cunill/Bergmeister, Porsche 911 GT3 R, 1:00:52.148
2. Seiler/Lunardi, Corvette Z06R GT3, +4.26sek
3. Geipel/Lohr, Lamborghini Gallardo LP560-4, 11.573sek
---
14. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygard, Ford GT, +47.313sek

2.5.2010 - Mikko Eskelinen ajoi autourheilu-uransa ensimmäiset EM-pisteet Silverstonessa

Highslide JSRata-autoilun EM-sarjan urakan eilen GT3-luokan avauskilpailussa 14. sijalla aloittanut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen petrasi tanskalaisen Christoffer Nygard tallitoverinsa kanssa suoritustasoaan ja saavutti hienon kuudennen sijan Englannin Silverstonessa ajetussa sarjan toisessa osakilpailussa.

Kymmenennestä lähtöruudusta tunnin mittaiseen kilpailuun saksalaisen Fischer Racingin Ford GTllä startannut kaksikko ajoi ehjän suorituksen ja oli parhaimmillaan jopa hopeasijalla. Värikkäiden vaiheiden jälkeen ruutulippu kuitenkin heilui sijalla, joka toi kahdeksan arvokasta EM-pistettä. Sarjan yhteispisteissä Eskelinen ja Nygard ovat kahdeksantena kun edessä on vielä kymmenen kisastarttia.

Kokenut ratakettu Nygard aloitti vahvasti ja ajovuoronsa aikana passaili kahdeksan kanssakilpailijaansa. Eskelinen otti ohjat kilpailun puolivälissä ja teki sen minkä vaativissa olosuhteissa pystyi, mutta oli pakotettu antautumaan neljän sijan verran. Maalilipulle silti saapui erittäin tyytyväinen suomalaiskuski, joka pystyi puolittamaan aikatappionsa eiliseen 14. sijaan nähden.

- Nygard hoiti ajovuoronsa ammattimiehen tavoin ja minä ajoin sen minkä uskalsin. Riskitön ajo palkittiin urani ensimmäisillä EM-pisteillä ja nousulla sarjatilanteen kahdeksannelle sijalle. Tavoitteenamme ollut ehjä kilpailuviikonloppu ja EM-pisteiden avaus täyttyi, joten tyytyväisiä voimme suoritukseemme olla, Eskelinen kertoo.

- Toki kilpailussa olisin aggressiivisemmin voinut ajaa, mutta täytyy muistaa, että nyt ajetaan pitkää sarjaa, joiden osakilpailuissa alati sattuu ja tapahtuu. Tärkeintä oli nyt saada kokemusta kansainvälisistä ympyröistä ja ennen kaikkea saada pistetili avattua, hykerteli hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen mestari tyytyväisyyttään.

Radikaali ero SM- ja EM-sarjojen välillä

Kahden autourheilu-uransa ensimmäisen vuoden aikana kaksi kertaa Suomenmestaruuden ajanut Eskelinen piti oikeana ratkaisuna siirtyä EM-sarjaan, jossa osakilpailut ajetaan vähintään kaksi kertaa SM-ratoja pidemmillä areenoilla yli 30 autokunnan ajaessa tiukasti osakilpailujen voitoista. Eskeliselle Silverstonen osakilpailu oli valtaisa positiivinen kokemus. - SM-sarjassa pystyin jaksottamaan vauhtini kanssakilpailijoideni suoritusten mukaisesti, mutta EM sarjassa on kokoajan ajettava kaasu pohjassa. Jos pikkasenkin hölläilet niin auttamatta kanssakilpailijat menevät kummaltakin puolen ohitse. Lisäksi jokaisen mutkan on onnistuttava täydellisesti tai muuten vuosia näillä radoilla kilpailleet kuljettajat repivät eroja joita on lähes mahdoton ajaa kiinni, Eskelinen tietää.

- SM-sarja oli minulle ponnahduslauta EM-tasolle ja nyt kun näin mitä kilpaileminen huippukovassa seurassa on, tunnen olevani oikeassa paikassa. Rakastan kovaa kilpailemista ja nyt haastetta on enemmän kuin riittävästi. Seuraavaan, kolmen viikon päästä ajettavaan Tsekin osakilpailuun minulla on paljon kotitöitä tehtävänä, mutta ne oikein tehtynä uskon, että olemme paljon kilpailukykyisimpiä jo kilpailun aika-ajoista lähtien, uskoo Eskelinen, joka yhteistyökumppaneidensa kera nyt nautiskelee EM pistepussinsa kahdeksaa ensimmäistä pistettä.

Lopputulokset FIA GT3 EM-sarjan 2. osakilpailu, Silverstone
1. Daniel Keilwitz & Hohenadel, Corvette Z06R GT3, 1:01:40.714
2. Manuel Rodrigues & Frederic Makowiecki, Aston Martin DBRS9, +8,266sek
3. Siso Cunill & Tim Bergmeister, Porsche 911 GT3 R, +12,235sek
---
6. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygard, Ford GT, +23,091sek

10.5.2010 - Mikko Eskelinen: GT3 viikonloppu koleassa Silverstonessa

Highslide JS Uuteen ratakauteen valmistautuminen sujui keväällä hyvin - Muutama testipäivä Fordilla ja muutenkin ajotuntumaa ylläpidettiin kolme rallia ajamalla. Viimeinen pitkä testipäivä piti ajaa reilu viikko ennen avauskisaa Saksassa... Se kuitenkin peruuntui koska tiimi oli tuhkapilven vuoksi jumissa Abu Dhabissa GT1 autojen kanssa.

Pääsin kuitenkin maistelemaan leveiden sliksien pitoa Lambolla Alastarossa sekä Botniaringillä. Tosin Lambo on italialainen ja hienostunut kilpuri kun taas Ford GT todella britaali äijäauto.

Silverstonessa piti päästä rataa opettelemaan ennakkoon, mutta sekin mahdollisuus peruuntui. Edessä oli siis täysin uusi rata ja ensimmäinen EM viikonloppu. Tavoitteena viikonlopusta oli ehjät kisat ja muutama EM-piste.

Perjantaina GT3-autoilla on kaksi tunnin mittaista vapaata harjoitusta. Niiden aikana kuskit ja auto pitäisi saada hyviin säätöihin lauantaiaamun aika-ajoja varten. Toki tämä kahden tunnin aikana tehdään autoon tarvittavia säätöjä sekä aikaa menee myös kuljettajanvauhtoihin sekä muuhun mahdolliseen "sählinkiin" jos sellaista tulee.

Ensimmäinen vapaa harjoitus oli rataan tutustumista ja peileihin katselemista. Oli itselle täysin uutta kun itse koettaa opetella rataa ja ajaa samalla kovaa niin samalla autoja menee kahtapuolta ohi... Toiseen vapaaseen harjoitukseen tutkittiin dataa ja haettiin asioita joita voisi parantaa. Toki niitä oli paljon mutta data kertoo kaiken vauhdista ...

Toisessa vapaassa treenissä minulla piti olla enemmän ajoaikaa. Pääsin muutaman kierroksen ja sitten vasen takarengas räjähti yli 200km/h vauhdissa... Onneksi auto pysyi radalla ja sitten nilkuttaen varikolle. Harjoitusten lopussa pääsen ajamaan vielä kolme kierrosta ja nyt oli valmistautuminen aika-ajoon suoritettu!

Aika-ajo oli lauantai-aamuna yhdeksältä. Rata oli osittain märkä edellisen yön sateen jäljilä, mutta kaikki läksivät slikseillä liikkeelle. Itsellä oli hieman epävarma fiilis lähteä liikkeelle, mutta se mentiin mihin vauhti riitti. Tuloksena aika-ajojen 21. lähtöruutu lauantain kisaan. Christoffer ajoi omassaan meille 10. ruudun sunnuntain kisaan.

Ensimmäisessä kisassa lähtö meni hyvin ja onnistuin nousemaan muutaman sijan ensimmäisillä kierroksilla. Tunnelma ja kokemus oli kyllä itselle uusi koska autoja oli paljon enemmän mihin olin tottunut ja kaikki tavoittelivat parasta vauhtiaan. Oma ajo oli ehjä tosin vauhti hieman vaisua... Christoffer ajoi hyvän ajon loppukisasta ja nousi muutaman sijan ollen maalissa 14.

Toisessa kisa starttasi hieman kostealta radalta jonne kaikki läksivät kuivan kelin renkailla. Christoffer lähti 10. ruudusta ja nousikin nopeasti kärkikamppailuun mukaan. Vähän ennen kuskin vaihtoa johtokaksikko kamppaili johtopaikasta rajusti ja kanssakilpailijan Porsche lähti hanskasta nopeassa oikeassa mutkassa osuen meidän auton takarenkaaseen. Porschen keula vaurioitu pahasti, mutta meidän autossa osuma tuli vanteeseen. Auto jäi ehjäksi eikä tullut edes rengasrikkoa!

Christoffer toi auton vaihtoon hopeasijalta ja lähdin jatkamaan kisan loppuun. Paikka oli taasen itselle uusi ja haastava koska tiesin ettei oma vauhtini aivan riitä nopeimpien kuskien vauhtiin. Siis piti ajaa täysillä ja katsella silti peileihin milloin sieltä joku tulee... Vielä viisi minuuttia ennen ruutulippua olin kolmannella sijalla, mutta en millään saanut sitä paikkaa pidettyä. Maalissa kuudes sija ja ensimmäiset FIA GT3 EM-pisteet taskussa!

Silverstonen viikonloppu oli kyllä yksi vaikeimmista kisaviikonlopuista minkä olen ajanut... Uusi rata, niukasti testiä, rengasrikko ym ensimmäisessä kisassa pitivät tilanteen raastavan hankalana.

Seuraavaksi Brno Tsekissä on itselleni tutumpi rata. Pääsin keväällä ajamaan siellä yhden testin. Tsekkeihin lähdetään hyvillä mielen koska alla on kuitenkin ehjä kisaviikonloppu Englannissa. Toisaalta näissä karkeloissa voi sattua mitä vaan ja aina pitää pystyä suorittamaan parhaansa. Pisteet eivät ole koskaan varmoja vaikka ajaisit itse kuinka hyvin kun kyse on moottoriurheilusta. Tekniikka voi pettää tai huono tuuri lopettaa kisan lyhyeen...

Silverstonen kisa osoitti miten nopeasti tilanteet vaihtuvat ja ehjällä ajolla riittää meidän Fordin vauhti vaikka kuinka korkealle.

21.5.2010 - Mikko Eskelinen huippumotivoituneena Tsekin GT3 EM-osakilpailuun

Highslide JSKolme viikkoa sitten Englannin Silverstonen rata-autoilun EM-sarjan avausosakilpailuissa autourheilu-uransa ensimmäiset EM-pisteet ajanut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, aikoo jatkaa erinomaisia otteita nyt viikonloppuna Tsekin Brnossa ajettavissa sarjan kahdessa seuraavassa osakilpailussa.

Saksalaisen Fischer Racingin Ford GT kilpurilla yhdessä tanskalaisen Christoffer Nygaardin kanssa EM-sarjan kahdeksatta sijaa hallussaan pitävä kaksikko suuntaa huomisiin aika-ajoihin, iltapäivän ensimmäiseen 60 minuutin ja sunnuntain toiseen 60 minuutin lähtöön huomattavasti paremmista lähtökohdista kuin Silverstonen avausviikonloppuna ajettuihin kilpailuihin.

- Silverstonen rata oli minulle täysin uusi enkä päässyt sen kanssa sinuiksi kuin vasta sunnuntain toisessa kilpailulähdössä. Vuosia rataa ajaneet kanssakilpailijat menivät autoni kummaltakin puolelta ohitse, mutta tänä viikonloppuna näin ei enää tule tapahtumaan, Eskelinen uskoo.

- Perustan väitteeni sille, että maaliskuussa testasimme tällä radalla ja tunnen sen kuin omat taskuni. Lisäksi juuri päättyneissä ensimmäisissä harjoituksissa sain huomata automme säädöt olevan enemmän kuin hyvät ja siitä kertoo myös ajamamme kolmanneksi nopein kierrosaika, Eskelinen jatkaa.

Tsekin Brnon 5,4 kilometrin mittainen rata on nopea ja erittäin haastava. Eskelinen tietää sen sopivan hänen ajotyylilleen.

- Ford GT'llä on ajettu tällä radalla menestystä ja nyt olisi tarkoitus jatkaa samalla linjalla. Vaikka ensimmäisissä harjoituksissa en päässyt ajamaan kuin kuusi kierrosta olen todella tyytyväinen omaan vauhtiini. Nyt tutkitaan dataa ja koitetaan löytää lisää kyytiä huomenna klo 9 käynnistyviin kahteen aika-ajoon. Tästä kovempaa motivaatiota kilpailuviikonlopulle ei taida löytyä, Eskelinen kertoo.

GT3 Brno, 1. harjoitukset:
1. Joakim Lambotte & Mike Parisy, Corvette Z06R GT3, 2:02.065
2. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +0.017sek
3. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, 0.126sek

22.5.2010 - Vaativat olosuhteet Eskelisen riesana Tsekeissä - Ratamestari kolmannen EM-osakilpailun 12.

Highslide JSRata-autoilun hallitsevan kaksinkertaisen Suomenmestari ja EM-sarjan kahdeksalla sijalla ennen Tsekin kolmatta osakilpailua ollut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, sai kokea GT3 EM-sarjan kovan tason Tsekin Brnossa ajetussa sarjan kolmannessa osakilpailussa. 19. sijalta kilpailuun startannut ja värikkäiden vaiheiden jälkeen 12. sijalle päätynyt suomalaiskuski jaksoi silti iloita vaikka EM-pistepussi ei karttunutkaan.

Saksalaisen Fischer Racingin Ford GT autolla ajanut Eskelinen avasi kilpailuviikonloppunsa aika-ajojen 19. sijan arvoisesti. Brnon 5.4 kilometrin mittaisella radalla kärkivauhdista vain 3,3 sekuntia ja kymmenen nopeimman joukosta vain 1,4 sekuntia jäänyt kokenut ratakuski nousi ajovuorollaan 14. sijalle josta tanskalaiskuski Christoffer Nygaard nousi kolme sijaa. Kostean radan kuivuessa Nygaard joutui kuitenkin nöyrtymään yhden sijan ja näin Fischer Racingin kuljettajakaksikko saalisti kilpailusta silti hyvän 12. sijan 28 kilpailijaparin joukosta.

- Alati vaihtelleet olosuhteet oli myrkkyä minulle. Startissa ainoastaan lähtösuora oli kuiva muun radan ollessa sateen kastelemana. Kilpailun edistyessä rata alkoi kuivaa ja lopussa ne ketkä kävivät vaihdattamassa kuivan kelin pyörät autonsa alle, nousivat tulosluettelossa ryhminällä ylöspäin. Me missasimme tuon mahdollisuuden ja osittain myös siksi emme pystyneet enempää nousemaan, Eskelinen kertoo.

- Vaikka ajamani aika-ajojen 19. sija oli lievä pettymys niin kilpailussa se nopeasti muuttui nautinnoksi. Viisi ohitusta vaativissa olosuhteissa on mielestäni lupaava saldo huomista kilpailua silmällä pitäen, Eskelinen jatkaa.

Huomenna viidennestä lähtöruudusta matkaan

Tänään aamulla ajetuissa toisissa aika-ajoissa huippukokenut tanskalainen Christoffer Nygaard ajoi Fischer Racingin parivaljakon huomisen kilpailun viidenteen lähtöruutuun. Nygaard starttaa kilpailuun ja 30 minuutin ajon jälkeen luovuttaa ohjakset Eskeliselle, joka tietää roolinsa kun baanalle lähtee.

- Uskon Christofferin nostavan meidät kärkitaistoon ja minun tehtäväksi tulee vähintään puolustaa hänen ajamaansa sijaa. Kolme viikkoa sitten Silverstonessa sain ohjakset kolmannelta sijalta ja tiukat taistelun jälkeen jouduin päästämään kolme kanssakilpailijaani ohitse. Huomenna teen kaikkeni, ettei historia tule toistamaan itseään, Eskelinen lupaa.

Lopputulokset FIA GT3 EM-sarjan 3. osakilpailu, Tsekki:
1. Lambotte & Parisy, Corvette Z06R GT3, 1:01:06.146
2. Keilwitz & Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +18.776sek
3. Seiler & Lunardi, Corvette Z06R GT3, +24.347sek
---
12. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +1:40.601sek

23.5.2010 - Yli-innokas kanssakilpailija päätti Mikko Eskelisen urakan Tsekin Brnossa

Highslide JSTsekin Brnossa ajettuun GT3 autojen EM-sarjan neljänteen osakilpailuun viidennestä lähtöruudusta startannut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ja tanskalainen Christoffer Nygaard kokivat kovan kilvanajon nurjan puolen.

Nygaard pääsi vain 400 metriä lähtösuoraa kun takaa tullut kanssakilpailija ei jarrutuksessa saanut autoaan pysähtymään vaan rysäytti suoraan saksalaisen Fischer Racingin Ford GT kilpurin konttiin sillä seurauksella, että Nygaard pyöri radalta ulos ja jäi jumiin rataa reunustavalle hiekalle.

Keskeytyksestä johtuen Eskelinen ei päässyt käyttämään omaa ajovuoroaan.

- Kanssakilpailijan paha arviointivirhe näytti meille miten raakaa kilvanajo saattaa myös olla. Viides lähtöruutu oli paljon lupaava ja Christoffer pursusi menohaluja. Toisaalta se oli puhdas kilpailutilanne ja jokainen tietää, että näistä vauhdeista kun osumia tulee niin lopputulos on sen mukaista, Eskelinen kertoo.

- Nyt kun kilpailun tuloslistaa luetaan niin helposti olisin roolini eli Christofferin ajaman sijan pitämään. Toisaalta jossittelu ei tässä vaiheessa auta mitään vaan nyt on nieltävä pettymys ja alettava keräämään ajatuksia kolmen viikon päästä Kouvolassa ajettavaan SM-ralliin, johon starttaan Suomi Cup rallisarjan johtajana, Eskelinen jatkaa.

GT3 EM-sarja jatkuu juhannuksena Espanjassa ajettavassa osakilpailussa.

Lopputuloset FIA GT3 neljäs osakilpailu, Brno (Tsekki)
1. Lambotte/Parisy, Corvette Z06R GT3, 1:01:29.513
2. Geipel/von Thurn und Taxis, Lamborghini Gallardo LP560-4, +4.687sek
3. Keilwitz/Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +8.491sek
---
kesk. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, kolari

3.6.2010 - Mikko Eskelinen: FIA GT3 kisaviikonloppu Tsekin Brnossa

Highslide JSBnooseen oli kiva lähteä Slverstonen 6. sija takana ja EM pisteissä 8. sijalla. Viikonlopulta odotin itse aika paljon koska olin ajanut radalla testiä maaliskuussa ja rata oli minulle ennestään tuttu!

Mukana reissussa oli taas Heinosen Mika. Mika on ollut mukana lähes jokaisessa kisassa mitä olen aikaisemmin Suomessa ajanut. Valmistauduimme huolella rataan tutustuen ennen vapaita harjoutuksia - kävelimme radan ympäri ja ajoimme siihen päälle vielä muutaman kierroksen skootterilla. Radalla oli minulle pari hankalaa mutkayhdistelmää ja niihin löysimme hyvät ulostulolinjat.

Vapaisiin harjoituksiin oli hyvä lähteä kun rataan oli ennakkoon tutustuttu sekä siellä testattu. Vapaat harjoitukset ovat GT3 luokassa kaksi tunnin mittaista jaksoa. Ennakkoon kuvittelin, että vapaissa harjoituksissa ehtisi ajaa n. tunnin / kuljettaja mutta "hukka-aikaa" tulee aika paljon. Nyt punaiset liput keskeytti kahteen otteeseen harjoitukset ja itse pääsin ajamaan 13 kierrosta...

Aika-ajoon lähdettiin hieman kostealla radalla yön sateen jäljiltä. Itse ajoin alkuun pari löysää vetoa ja seurasin radan kuivumista. Sitten pari kovaa vetoa joka riitti 11. paikkaan sillä hetkellä 28 kuskin joukossa. Lopulta lähtöruutu oli 19. koska radan kuivuessa aika-ajon lopussa tuli aika monta kuskia ohi. Sija ei tyydyttänyt itseäni mutta aika tuntui hyvältä - 1,5 sekuntia ajasta poin niin sija olisi parantunut 12 paikkaa... Christoffer saavutti 5. lähtöruudu joten toiseen kisaa olisi todella hyvä lähteä.

Ensimmäiseen kisaan lähdettiin varikolla täysin kuivassa säässä mustien sadepilvien vaaniessa taivaalla. Kun ajoin varikolta lähtöruudukkoon niin toinen puoli radasta oli rankkasateen jäljiltä. Vettä oli radalla tosi paljon.

Lähtöruudukossa autoon vaihdettiin sadekelin renkaat ja startti suoritettiin turva-auton perästä. Kisassa ajo oli todella hankalaa, koska edellä menevät autot nostattivat valtavan sadesumun. Mitään ei nähnyt ja parhaillaan mentiin 250 lasissa.

Toin auton Christofferille 14. paikalta ja siitä lähdettiin tavoittelemaan pistesijoja. Sade loppui samalla ja rata alkoi kuivua. Jäimme vaan odottelemaa koska olisi aika vaihtaa sclicksit alle. Meillä ei kuitenkaan ollut riittävästi rohkeutta vaihtaa alle kuivan kelin renkaita... Niillä olisi kuitenkin ajanut kisan lopussa minuutin nopeammin kuin märillä pyörillä ja vaikka renkaan vaihtoon ja varikkokäyntiinkin laskettu aika vähennetään niin voittoa olisi tullun yli 20 sekuntia ja maalissa se merkisee 5-6 sijaa... Maalissa olimme 12. mikä oli pettymys koska tavoittelimme pistesijoja.

Toiseen lähtöön meillä oli hyvä asetelma lähteä 5. ruudusta. Keli näytti pysyvän kuivana ja odotin innolla kisaa koska tiesin Christofferin tuovan auton hyvällä sijalla vaihtoon. Lähdössä Christoffer pysyi sisäpuolella ja kaikki näytti hyvälle. Seuraavaksi takaa lähtenyt kilpakumppani ajoi automme perään ja Ford lähti leveään luisuun osuen muutamaan autoon ennen kuin se pysähtyi turva-alueelle. Kisa oli nopeasti ohi. Oli vähän outo fiilis kun itse on varikolla odottamassa omaa ajovuoroa, ajopari lähtee hyvin ja joku ajaa päälle - sitten samalla kisa on ohi...

Seuraava FIA GT3 kisa on Jaramassa Madridin lähellä viikkoa ennen juhannusta. Itse tosin ajan tulevana viikonloppuna siellä testikisana Spanish GT:n opsakilpailun. Samalla pääsen tutustumaan rataan ja voimme testata autoa oikeassa ympäristössa seuraavaa kisaa ajatellen. Brnossa jäi itseltäni kilometrit tosi vähiin ja nyt saamme myös kilometrejä Espanjan +35 lämmössä...

Itse odotan todella paljon uutta rataa ja kisaa Jaramassa!

5.6.2010 - Mikko Eskelinen Espanjan Spanish GT ratakisan toiseksi kiireisin - Suomalaiset valtasivat palkintokorokkeen

Highslide JS Keski-Espanjassa Madridin ympäristössä ajetussa Spanish GT ratasarjan osakilpailussa sarjan ulkopuolisena kuljettajana ajanut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, toi kaksoisvoiton saksalaiselle Fischer Racing tiimilleen. Ford GT autolla tänä vuonna EM-sarjaa ajavan ja yhteispisteissä 14. sijalla neljän lähdön jälkeen oleva hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari tanskalaisen Christoffer Nygaard tallitoverinsa kanssa jäivät voittajasta, tiimin toisella autolla ajaneesta, entisestä Formula 1 kuljettaja Tomas Engestä ja Paulo Bonaficiosta vain 0,374 sekunnin verran.

Helteisessä yli 32 asteen säässä ajettuun 50 minuutin kilpailuun Eskelinen starttasi neljännestä lähtöruudusta ja lähes ongelmattoman kilpailun jälkeen taisteli jopa kilpailun voitosta. Ohituspaikkaa ei tallitoverista kuitenkaan löytynyt ja näin ruutulippu liehui testikilpailun palkintokorokkeen toisen sijan arvoisesti. Lisämenestystä Suomelle toi Petri Lappalainen ja Markus Palttala, jotka pitivät kolmanneksi kiireisintä kyytiä jääden voittajasta 19,301 sekuntia.

- Erinomainen kilpailupäivä, joka päättyi tavoitteiden mukaisesti eli ehjään suoritukseen ja shampanjan suihkutukseen. Voittoon olisi toki ollut mahdollisuudet, mutta emme halunneet riskeerata kaksoisvoittoa ja siksi tyydyimme saapumaan maaliin tässä järjestyksessä, hyräili Eskelinen tyytyväisyyttään.

- GT3 EM-sarjan osakilpailu ajetaan tällä samalla radalla kahden viikon päästä ja siksi nyt ajoimme testiä sekä haimme kokemusta tulevaa kilpailua varten. Jaraman radalla ohittaminen on todella hankalaa, joten siksi aika-ajojen merkitys tulee viikkoa ennne Juhannusta korostumaan. Palkintokoroke tulee ehdottomasti olemaan ainoa tavoitteemme, Eskelinen jatkaa.

Kesälomaa ei suomalaiskuski ehdi pitämään, koska jo tulevana viikonloppuna ratamestari sekä ralliautoilun Suomi Cup sarjajohtaja siirtyy turboahdetun nelivetoisen ralliauton rattiin ja kilpailee Kouvolan SM-rallissa Suomi cup rallisarjan neljännessä sekä ensimmäisessä soralla ajettavassa
osakilpailussa. Välittömästi Kouvolan SM-rallin jälkeen Eskelinen matkaa takaisin Espanjaan ja aloittaa valmistautumisen Jaraman EM-osakilpailuviikonloppuun.

Lopputulokset Spanish GT, GTS luokka:
1. Tomas Enge & Paulo Bonaficio, Ford GT, 52:20.056
2. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +0,374sek
3. Petri Lappalainen & Markus Palttala, Porsche 997 GT3, +19,301sek

13.6.2010 - Mikko Eskelinen ylivoimaisessa Suomi Cup sarjajohdossa Suomen MM-ralliin

Highslide JS Rata-autoilun hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari ja EM-sarjaa sekä ralliautoilun SM-sarjan yhteydessä ajettavaa Suomi Cup rallisarjaa tänä vuonna ajava jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, jatkoi tapansa mukaisesti vahvoja otteita Kouvolassa ajetussa ralliautoilun SM-sarjan viidennessä osakilpailussa.

Aikaisemmin talvella ajetuissa Suomi Cup rallisarjan neljässä osakilpailussa kolme hopeasijaa ja yhden pronssisen sijan ajanut Eskelinen huippukokeneen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa avasi sorakautensa palkintokorokkeen korkeimmalla sijalla ja sen antamilla täysillä sarjapisteillä. Kun sarjasta on ajamatta kaksi syksyllä ajettavaa osakilpailua, johtaa Eskelinen Suomi Cup turboahdettujen nelivetoisten luokkaa 38 pisteellä. Autourheilu-uransa kolmannen mestaruuden saavuttamiseksi moottoriurheilun monilahjakkuudelle riittää yksi kuudes tai parempi sijoitus jäljellä olevissa kilpailuissa.

Moottorilämmöt ja bensan paineet murheena

Seitsemän vuoristoratamaista erikoiskoetta käsittäneessä rallissa Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautolla ajanut Eskelinen taisteli palkintokorokkeen korkeimmasta sijasta Ford Focus RS WRC ralliautolla ajanutta Jyrki Piiraa vastaan. Jyväskyläläinen avasi vahvasti kellottaen 23,77 kilometrin mittaisella erikoiskokeella 19,9 sekunnin pohja-ajan, mutta kohonneiden moottorilämpöjen ja alhaisten bensan paineiden seurauksena oli pakotettu löysäämään vauhtiaan. Ratkaisu tapahtui vain muutama kilometri rallin viimeisen metsäerikoiskokeen maalista kun tiukkaa taistelua voittokamppailusta ajanut Piira sortui ajovirheeseen ja vietti yli 10 minuuttia ojan pohjalla.

Rallin viimeisen, Tykkimäen moottoriurheilukeskuksessa ajetun yleisöerikoiskokeen jälkeisissä maaliseremonioissa juhli tyytyväinen jyväskyläläinen moottoriurheilija yhdessä arvostetun lievestuorelaisen PrintSport Racing tiiminsä kanssa.

- Lopputulos on erinomainen kun muistellaan ongelmallisen kilpailupäivämme tapahtumia. Kohonneiden moottorilämpöjen seurauksena pudotimme tehoja moottorista ja hajonneen bensapumpun myötä kärsimme alhaisista bensan paineista. Lisäksi vielä sammuttin auton kilpailun lähtöviivalle niin kilpailun teemani muuttui pelkäksi testaamiseksi heinäkuun lopussa ajettavaa Suomen MM-rallia varten, Eskelinen kertoo.

- Ennen viimeistä erikoiskoetta olin valmistautunut jälleen olemaan jälleen toiseksi nopein kunnes vain hetki viimeisen erikoiskokeen lähtöviivaa sain tiedon kanssakilpailijani sortuneen ajovirheeseen ja sen seurauksena nyt johtaneeni luokkaa yli 10 minuutin marginaalilla. Voitto täytti tavoitteet myös Suomen MM-rallin testityön nimissä, Eskelinen jatkaa.

Myös Eskelisen kilpailuinsinööri, PrintSport Racingin Eero Räikkönen näkee Eskelisen olevan valmis Suomen MM-rallin haasteisiin.

- Mikko on määrätietoinen moottoriurheilija, joka jatkuvasti haluaa kehittyä niin radalla kuin rallissa. Kaksi yhteistä ja ennen kaikkea menestyksekästä rata-autoiluvuotta poiki nyt ensimmäisen todellisen rallivoiton ja se kertokoot mihin suuntaan kolmen kakkossijan ja yhden kolmossijan jälkeen on menty. Hän on ralliautoilijana ottanut isoja askeleita saaden kehittyä mm. läheltä rallikonkari Kosti Katajamäen työskentelyä seuraten, Räikkönen kertoo.

- Suomen MM-rallissa Mikon lähtönumero tulee tuotantoautojen luokan suuresta osallistujamäärästä johtuen olemaan suuri. Maltti tulee olemaan valttia pitkässä kilpailussa, jossa huikean kartturiuran tehneen Arto Kapasen tietotaito tulee varmasti tarpeeseen. Minun ja PrintSport Racing tiimini rooliksi jää kilpailukaluston kilpailukyvyn ylläpitäminen sekä Mikon vähäisten heikkouksien kääntäminen vahvuudeksi. Uskon, että autourheilu-uransa ensimmäisen MM-rallin ajava Eskelinen tulee Suomen MM-rallissa yllättämään meidät kaikki - kuten on tähän saakka niin radalla kuin rallissa tehnyt, ralliautoilun kaksinkertainen Suomenmestari jatkaa.

Kesälomasta niin yritysmaailmassakin menestynyt jyväskyläläinen autourheilija ei edes ehdi uneksimaan, koska jo tulevana viikonloppuna hän on jälleen kisabaanalla kun rata-autoilun EM-sarjan kilpailukauden kolmas viikonloppu ajetaan Espanjan Jaramassa. Saksalaisen Fischer Racingin Ford GT kilpurilla yhdessä tanskalaisen Christoffer Nygaardin kanssa EM-pisteistä ajava Eskelinen haluaa päästä kärkivauhtiin radalla, jossa viikko sitten saalisti Espanjan mestaruussarjan toiseksi korkeimmat palkintopokaalit.

19.6.2010 - Mikko Eskeliselle pettymykselliset lähtöruudut GT3 EM-sarjan Jaraman osakilpailussa - Aamun harjoitusten nopeimman vauhti hävisi hellesäähän

Highslide JS Kaksi viikkoa sitten Espanjan Jaraman radalla harjoituskilpailun toiseksi kiireisintä vauhtia pitänyt jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, ei tänään GT3-autojen EM-sarjan aika-ajoissa päässyt samaan vauhtiin.

Saksalaisen Fischer Racingin Ford GTllä harjoitusten kiireisintä kyytiä pitänyt Eskelinen tanskalaisen Christoffer Nygaard tallitovenrinsa kanssa starttaa sunnuntaina ajettaviin kahteen kilpailulähtöön 16. ja 12. lähtöruuduista.

Kovin odotuksin tuskaisen helteiseen kilpailuviikonloppuun lähteneet Eskelinen ja Nygaard olivat kuin maansa myyneitä mollivoittoisesti sujuneiden aika-ajojen jälkeen.

- Tavoitteemme oli aika-ajojen sekä kilpailujen kärkitaistelussa, mutta nyt kilpailustrategiamme muuttuu EM-pisteille pääsemiseksi. En ymmärrä miksei kello tykännyt vauhdistamme ja varsinkaan tallitoverini Christofferin kyydistä. Aikaisemmissa aika-ajoissa hän on ajanut kärkeen, mutta nyt hänenkin ajatuskuplissaan poreili vain kysymysmerkkejä, pettynyt Eskelinen kertoo.

- Auto toimi erinomaisesti ja mielestäni ajoin erittäin onnistuneet kierrokset. Aamun vapaissa harjoituksissakin olimme nopeimpia ja siksi kahden sekunnin aikatappio kärkeen syö nyt kunnolla miestä, rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari jatkaa.

Haastava ja hikinen sunnuntaipäivä

Keski-Espanjassa sijaitsevalle Jaraman radalle on sunnuntaiksi povattu lähes 40 asteen lämpötiloja. Paahtava aurinko ja tulikuuma asfaltti tulee asettamaan niin renkaat kuin erityisesti miehistöt koville. Jaraman rata on myös tunnettu huonoista ohitusmahdollisuuksista, joten Eskelisellä ja Nygaardilla tulee huomenna hiki virtaamaan kun kaksikko EM-pisteille yrittää ajaa.

- Lähdöissä on oltava hereillä, koska se on periaatteessa radan lähes ainoa kohta jolloin ohituksia voi tehdä. Tottakai voi riskeerata kaiken ja hakea ohituspaikkoja pakottamalla kanssakilpailija ajovirheeseen, mutta sellainen toimintatapa ei ole koskaan kuulunut minulle opetettuun hyvään autourheiluhenkeen, Eskelinen pohdiskelee.

- Otetaan hyvät lähdöt ja katsotaan miten kilpailu paahtavassa hellesäässä etenee. EM-pisteet ovat nyt tavoitteemme ja tyytyväisiä pitää olla mikäli pistepussia pystymme epäåonnistuneiden aika-ajojen jälkeen kartuttamaan, Eskelinen jatkaa.

20.6.2010 - Suomalaismenestystä GT3 EM-sarjan Jaraman osakilpailun ensimmäisessä lähdössä

Highslide JS Rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjan kolmannen kilpailuviikonlopun ensimmäisessä lähdössä nähtiin erinomaista suomalaismenestystä kun Markus Palttala tallitoverinsa Petri Lappalaisen kanssa sekä Mikko Eskelinen tanskalaisen tallitoverinsa Christoffer Nygaardin kanssa ajoivat viidenneksi ja kuudenneksi korkeimmat EM-pisteet. Lisäksi kilpailun voitto otettiin suomalaisillekin tutun Team Rosbergin kalustolla.

Tapahtumarikkaaseen kilpailuun 16. lähtöruudusta startannut Eskelinen ajoi virheettömän ja riskittömän suorituksen tuoden 25 minuutin ajon jälkeen 12. sijalla saksalaisen Fischer Racingin Ford GT auton kuljettajan vaihtoon. Tanskalainen tallitoveri Christoffer Nygaard intoontui huimaan vauhtiin nousten puolen tunnin aikana kuudennelle sijalle. Viimeiset kierrokset hän tulisesti etsi ohituspaikkaa Palttaalan ajamasta Porchesta, mutta matka loppui kesken ja näin maalilipulle tultiin tässä järjestyksessä.

Myös muuten kilpailussa nähtiin paljon tapahtumia ja moottoriurheilullista draamaa parhaimmillaan. Eskelinen oli enemmän kuin tyytyväinen EM-pistepussin kasvamisesta, vaikkakin hampaankoloon jäi 12 sekunnin virheet.

- Sain hyvän startin ja pääsin nousemaan yhden sijan. Koko ajovuoroni ajoin virheettömästi enkä monen kanssakilpailijani tapaan lähtenyt ahtaalla radalla possuttelemaan. Ne ketkä ajoivat riskillä, sortuivat ajovirheisiin ja päätyen pääsääntöisesti ulos radalta, Eskelinen kertoo.

- Christoffer teki jälleen kerran upeaa jälkeä ja rohkealla ajolla ajamalla nosti meidät hienoon kilvanajoon maanmiehiäni vastaan. Kuljettajan vaihdossa menetimme automme moottorin sammumisen myötä seitsemän sekuntia ja yhdellä kierroksella Christoffer ajovirheen seurauksena levitteli hiekkaa radalle viiden sekunnin verran. Ilman näitä virheitä olisimme Palttaalan ja Lappalaisen edellä, Eskelinen jatkaa.

Tänään iltapäivällä ajetaan vielä EM-sarjan kuudes lähtö, jota voi seurata livenä niin Urho-TV'stä kuin nettilähetyksenä sarjan kotisivuilta osoitteesta www.gt3europe.com. Klo 17 Suomen aikaa alkavaan kilpailuun Eskelinen ja Nygaard starttaavat 12. lähtöruudusta. Nygaard aloittaa ja Eskelinen hyppää rattiin noin 30 minuutin ajon jälkeen.

Lopputulokset FIA EM-sarjan 5. osakilpailu, Jarama
1. Bernd Herndlhofer & Kenneth Heyer, Audi R8 LMS, 1:00:47,289
2. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +2.162sek
3. Giacomo Petrobelli & Diego Alessi, Ferrari 430 Scuderia, +5,549sek
4. Sean Paul Breslin & Christer Jons, Audi R8 LMS, +6.261sek
5. Petri Lappalainen & Markus Palttala, Porsche 911, +20.456sek
6. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +21.809sek

20.6.2010 - Mikko Eskeliselle reppukaupalla EM-pisteitä Espanjan kilpailuviikonlopusta

Highslide JS Kiireistä moottoriurheiluvuotta elävä jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, ajoi tähänastisen autourheilu-uransa parhaimman kilpailuviikonlopun Espanjan Jaraman radalla ajetussa GT3-autojen EM-sarjan viidennessä ja kuudennessa osakilpailuissa. Saksalaisen Fischer Racingin Ford GTllä yhdessä tanskalaisen tallitoveri Christoffer Nygaardin kanssa kuudennen ja seitsemännen sijan pokannut Eskelinen ajoi virheettömät suoritukset ja hyräili tyytyväisyyttään haasteellisen kilpailuviikonlopun jälkeen.

Aamulla ajetun sarjan viidennessä osakilpailussa tiukan taistelun Porchella ajanutta ja viidenneksi sijoittunutta suomalaiskaksikkoa, Petri Lappalaista ja Markus Palttalaa vastaan ajanut Eskelinen ja Nygaard kärsi kilpailun loppumetreillä tapahtuneen hammastangon rikkoontumisen. Kilpailulähtöjen välissä saksalaisella Fischer Racingillä riitti puuhasteltavaa ja auton remontti valmistui viimeisellä mahdollisella minuutilla ennen toisen kilpailulähdön alkua. Silti ratti jäi vinoon, joka huomattavasti vaikeutti kilpailemista.

Nygaard ajoi jälleen erinomaisen suorituksen tuoden 32 minuutin ajon jälkeen auton Mikolle, joka puolusti Nygaardin saavuttamaa viidettä sijaa aina kilpailun viimeisille kierroksille saakka. Hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari joutui kuitenkin nöyrtymään kahden sijan verran kanssakilpailijoiden leikkiessä upporikasta ja rutiköyhää. Mikko ei halunnut riskeerata hyvää suoritusta vaan tiukan taistelun jälkeen tyytyi seitsemänteen sijaan ja sen tuomiin EM-pisteisiin.

- Kun otetaan huomioon hieman penkin alle menneet aika-ajot (16. ja 12. lähtöruutu), voidaan EM-osakilpailujen kuudetta ja seitsemättä sijaa pitää erinomaisena tuloksena. Lisäksi oma virheetön suoritus Jaraman vuoristoratamaisella radalla on itseluottamukselleni kova juttu, Eskelinen kertoo.

- Tallitoverini sekä ennen kaikkea koko tiimini teki jälleen fantastista työtä, joka palkittiin 13 EM-pisteen veroisesti. Sarjan yhteispisteissä olen nyt tasapisteissä toisten suomalaisten, Petri Lappalaisen ja Markus Palttaalan kanssa. Se tarkoittaa sitä, että loppukaudesta tulee huippujännittävä kun katsotaan kuka meistä on kovin sinivalkoinen kisakuski, tuttu pilke silmäkulmassa kilpallut herrasmies jatkaa.

Kuudennen osakilpailun voittoon ajoi Csaba Walter saksalaisen kaunottaren, Claudia Huertgenin kanssa. EM-sarjan seuraavat kaksi osakilpailua ajetaan jo kahden viikon päästä Ranskan Paul Richardin radalla.

- Kilpailujen jälkeisessä tiimipalaverissa totesimme vauhtimme valtavasti kehittyneen sitten sarjan avauskilpailun ja nyt tunnen olevani sinut Ford GT rata-automme kanssa, Eskelinen kertoo.

- Kesäloma taitaa tänä vuonna jäädä kokonaan väliin, koska valmistautuminen EM-sarjan seuraaviin osakilpailuihin on jo aloitettu. Heinäkuun ensimmäisen kilpailuviikonlopun jälkeen välittömästi alkaa sorateiden Grand Prixin eli Suomen MM-rallin kuviot. Kiireisestä kilpailukaudesta 2010 jää lapsenlapsille huimasti kerrottavaa, Eskelinen mietiskelee.

Lopputulokset 20.6.2010: FIA EM-sarjan 6. osakilpailu, Jarama
1. Csaba Walter & Claudia Huertgen, BMW Z4, 1:01:07.694
2. Paul van Splunteren & Marco Holzer, Porsche 911 GT3 R, +21.984sek
3. Stephane Lemeret & Greg Franchi, Audi R8 LMS, +37.050sek
4. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +37.495sek
5. Joseph Osborne & Gilles Vannelet, Porsche 911 GT3 R, +46.828sek
6. Petri Lappalainen & Markus Palttala, Porsche 911, +49.011sek
7. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +50.486sek

2.7.2010 - Mikko Eskelinen kovin menohaluin GT3 EM-sarjan Ranskan osakilpailuihin

Highslide JS Neljän viikon päästä Suomen MM-rallissa kansainvälisen rallidebyyttinsä tekevä jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, mittaa nyt viikonloppuna vauhtiaan Ranskan Paul Richardin radalla ajettavassa GT3 EM-sarjan neljännessä kilpailuviikonlopussa.

Monipuolista moottoriurheiluelämää elävä hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari urakoi lauantai-aamuna ajettavilla aika-ajoilla sekä iltapäivän ensimmäisellä ja sunnuntain toisella tunnin mittaisilla kilpailuilla. Tuskaisassa +35c helteessä ajettavassa kilpailuviikonlopussa 5,8 kilometrin mittainen Paul Richardin rata asettaa niin kilpailijoiden, tiimien kuin autonkin fysiikat koetukselle.

Eskelinen ottaa haasteen vastaan ja aikoo jatkaa siitä missä kaksi viikkoa sitten Espanjan Jaramassa ajetussa osakilpailussa jäi. Suomenmestarin tavoitteena on olla vähintään yhtä hyvässä vauhdissa eli kymmenen parhaimman joukossa, mutta ajatuskuplissa poreilee kilpailukauden parhain suoritus eli viiden nopeimman vauhti.

- Todella haastava ja pitkä rata laittaa varsinkin niskalihakset koville. Lisäksi paahtava helle tulee kilpailuissa näyttelemään suurta roolia. En kuitenkaan anna niiden häiritä vaan otan ne enemmänkin haasteena, Eskelinen kertoo.

- Fiilikset ovat nautinnolliset ja aika-ajoista odotan hyvää tulosta. Olen nousujohteisesti pystynyt kilpailu toisensa perään parantamaan suoritustasoani ja siksi nyt olisi erinomainen paikka tehdä kauden parhain tulos, Eskelinen uskoo.

Suomalaiskuskin edesottamuksia voi seurata live-lähetyksenä internetistä osoitteesta www.gt3europe.com TAI Urho-TV kanavalta lauantaina klo 15.45 ja sunnuntaina klo 12.05 ja 15:00.

3.7.2010 - Mikko Eskelinen seitsemäs GT3 EM-sarjan Ranskan ensimmäisessä osakilpailussa

Highslide JS Ranskan Paul Richardin radalla ajetussa GT3 EM-sarjan seitsemännessä osakilpailussa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 37, ajoi jälleen vahvan suorituksen ja pokkasi toistamiseen kansainvälisen autourheilu-uransa seitsemänneksi korkeimmat EM-pisteet.

Debyyttivuottaan huippukovassa ratasarjassa ajava Eskelinen tanskalaisen tallitoverinsa Christoffer Nygaardin kanssa starttasivat kilpailuun kymmenestä lähtöruudusta. Saksalaisen Fischer Racingin kilpailukalustolla ajaneet skandinaavit olivat värikkäiden vaiheiden jälkeen jopa kiinni palkintokorokesijassa, mutta hajonneen konepellin sokan ja sen seurauksena irtoamaisillaan olleen konepellin myötä olivat pakotettuja löysäämään vauhtia ja päätymään tunnin mittaisen kilpailun seitsemännelle sijalle.

Tuskaisen paahtavassa säässä ajetussa kilpailussa Eskelinen sai hyvän startin ja ohitti kolme kanssakilpailijaansa. Kuitenkin avauskierroksella sattuneen joukkokolarin seurauksena seuraavat viisi kierrosta vierähti turva-auton perässä ja kun kilpailu pääsi jatkumaan, sortui Eskelinen ainoaan ajovirheeseensä - Yhden nopean mutkan jarrutus venähti pitkäksi jolloin kolme kilpailijaa pääsi ohittamaan hallitsevan kaksinkertaisen Suomenmestarin. Noin 30 minuutin ajon jälkeen Eskelinen toi kilpurin Nygaardille sijalla 10.

Ruorin Eskeliseltä saanut tanskalainen rataässä teki jälleen, tavaramerkkinsä tapaan, huippukovan suorituksen ja oli parhaimmillaan jopa palkintokorokesijassa kiinni kunnes konepellin toinen kiinnike hajosi ja konepelti alkoi irtoamaan sekä siten peittämään näkyvyyttä. Nygaard tiesi, että suuri ilmanvastus olisi irroittanut konepellin kokonaan ja oli täten pakotettu löysäämaan vauhtiaan. Maalilipulle tanskalainen toi Fischer Racingin Ford GT kilpurin seitsemännellä sijalla, vain 32,731 sekuntia kilpailun voittanutta
hitaampana.

Eskelinen hyräili tyytyväisyyttään ajettuaan kansainvälisen autourheilu-uransa parhaimman aika-ajon sekä yhden maukkaimmista kilpailusuorituksistaan.

- Aika-ajoissa kiersin huippunopean ja todella vaativan 5,8 kilometrin radan 2,8 sekuntia paalupaikalle ajanutta ja myös koko kilpailun voittanutta Daniel Keilwitzia hitaammin. Se kertoo, että aikaisempiin aika-ajoihin verrattuna olen saanut juonesta kiinni ja pienennettyä aikaeroa kolmatta ja jopa neljättä vuotta samaa sarjaa ja ratoja tahkonneisiin kanssakilpailijoihini nähden, Eskelinen iloitsee.

- Konepellin sokan hajoaminen oli harmillinen juttu, mutta tekniset asiat ovat osa lajin luonnetta. Lisäksi valtava kuumuus kilpurin ilmastoimattomassa ohjaamossa oli läkähdyttävä kokemus, joka tulee huomenna jatkumaan kun edessä on sarjan kahdeksas osakilpailu. Nygaard aloittaa kilpailun kymmennestä lähtöruudusta ja minun rooliksi jää puolustaa hänen saavuttamaansa sijaa. Toivotaan, että pistepussi kasvaa myös huomisessa kilpailulähdössä, neljän viikon päästä ralliautoilun MM-sarjan debyytin Suomen MM-rallissa ajava Eskelinen pohtii.

Lopputulokset 3.7.2010 - FIA GT3 EM-sarjan 7. osakilpailu, Paul Richard, Ranska
1. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, 1:01:12.220
2. Joakim Lambotte & Mike Parisy, Corvette Z06R GT3, +6.652sek
3. Gilles Vannelet & Antoine Leclerc, Porsche 911 GT3 R, +19.092sek
---
7. Mikko Eskelinen & Nygaard, Ford GT, +32,731sek

4.7.2010 - Mikko Eskeliselle syvä pettymys GT3 EM-sarjan Ranskan toisesta osakilpailusta - Ohjaustehostinvika söi suomalaiskuskin iskukyvyn

Highslide JS Eilisen GT3 EM-sarjan seitsemännen osakilpailun seitsemänneksi nopeimman suorituksen saattelemana tänään sunnuntaina toiseen kilpailuun kymmenestä lähtöruudusta startannut Mikko Eskelinen tanskalaisen tallitoverinsa Christoffer Nygaardin kanssa joutuivat karvaasti pettymään kun saksalaisen Fischer Racingin Ford GT kilpa-autoon tullut ohjaustehostimen vika pudotti kaksikon kärkitaistelusta sekä arvokkailta EM-pisteiltä.

Nygaard aloitti kilpailun räväkästi ja toi reilun puolen tunnin ajon jälkeen auton Eskeliselle, joka kynsin ja hampain puolusti tallitoverinsa saavuttamaa kuudetta sijaa. Kauaa ei rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari pystynyt parhainta vauhtiaan pitämään kun ohjaustehostin alkoi oireilla ja Eskelinen oli pakotettu löysäämään vauhtia. Suomalaiskuski raahautui maalilipulle ensimmäisellä pisteettömällä sijalla 11.

- Pettymys on todella valtava, koska kaikki ainekset kansainvälisen autourheilu-urani parhaimpaan sijoitukseen olivat olemassa. Fiilikset olivat erinomaiset ja menohaluja riitti kunnes ohjaustehostimen häiriö muutti auton ohjattavuuden todella huonoksi. Silti yritin taistella, mutta mitään en mahtanut kun kanssakilpailijat rynnivät ohitse, Eskelinen kertoo.

Pisteetön suoriutus mutkisti mestarin toiveita nousta sarjapisteiden 12. sijalta himmeimmän EM-mitalin taisteluun.

- Corveteilla ja Porcheilla ajaneet kanssakilpailijat ovat meitä askeleen edellä. Myös huikeita suorituksia niin GT3 kuin GT1 luokassa ajanut tanskalainen tallitoverini oli kysymysmerkkejä täynnä kun kilpailun jälkeisessä tiimipalaverissa mietimme automme kilpailukykyä, Eskelinen pohtii.

- Olemme sarjapisteissä nyt 38 pistettä EM-pronssimitalista ja se tarkoittaa sitä, että syyskuussa jatkuvan sarjan neljään viimeiseen osakilpailuun meidän on löydettävä lisää vauhtia kilpuriimme, Eskelinen tietää.

Koska GT3 EM-sarja jatkuu vasta syyskuussa, ottaa Eskelinen rata-autoilusta pienen aikalisän ja keskittyy seuraavat kaksi kuukautta vain ja ainoastaan ralliautoiluun. Rallin SM-sarjan yhteydessä ajettavan Suomi Cup rallisarjan ylivoimaisessa johdossa oleva moottoriurheilun moniosaaja tekee kansainvälisen rallidebyyttinsä heinäkuun lopulla kotikaupunkinsa Jyväskylän ympäristössä ajettavassa Suomen MM-rallissa.

- Yksi unelma toteutuu heinäkuun lopussa kun pääsen nautiskelemaan kilvanajosta useasti koko MM-sarjan parhaimmaksi valitussa rallissa. Nyt muutama päivä levätään ja nautitaan Suomen upeasta hellesäästä kunnes on aika käynnistää ralliauton moottorit ja kolmen testipäivän kautta aletaan valmistautumaan Sorateiden Grand Prixiin, herrasmiehenä niin radalla kuin radan ulkopuolella tunnettu Eskelinen suunnittelee.

Lopputulokset 4.7.2010 GT3 EM-sarjan 8. osakilpailu, Paul Richard (Ranska)
1. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, 1:00:16.352
2. Joakim Lambotte & Mike Parisy, Corvette Z06R GT3, +1.42sek
3. Paul van Splunteren & Marco Holzer, Porsche 911 GT3 R, +1.883sek
---
11. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +1:00.891sek

25.7.2010 - Mikko Eskelinen debytoi rallin MM-sarjassa - Jyväskyläläinen nautiskelee isosta haasteestaan

Highslide JSHistorian havinaa on ilmassa kun torstaina 60. kerran ajettava Jyväskylässä ajettava sorateiden Grand Prix, Suomen MM-ralli käynnistyy. Monessakin mielessä aikakirjoihin kirjoitettavassa, yhdessä MM-sarjan ehdottomasti parhaimmassa rallissa jyväskyläläinen rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari ja Suomi Cup rallisarjan ylivoimaisessa johdossa ajava sekä tänä vuonna FIA GT3 rata-autoilun EM-sarjaa tahkoava paikkakunnan oma poika Mikko Eskelinen, 38, tekee MM-debyyttinsä ja mittaa vauhtiaan PrintSport Racingin N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evolution X RS ralliautolla.

Kuluneen hellekuukauden ajan Eskelinen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa ovat keskittyneet vain ja ainoastaan ralliautoiluun. Testejä kaksikko on ajanut yhteensä noin 150 erikoiskoekilometrin verran ja sen myötä ratamestari on päässyt sinuiksi modernin turboahdetun, nelivetoisen ralliauton kanssa. Eskeliselle Suomen MM-rallin tavoite täyttyy kun hän näkee maalilipun ilman ajovirheitä tai teknisiä murheita kuten rengasrikkoja.

- Ei taida Suomen MM-rallissa koskaan olla ollut näin kova taso tuotantoautojen puolella. Vastaani saan MM-sarjan kärkinimien lisäksi tuotantoautojen MM-sarjan kärkiukot ja muut kansainvälistä menestystä kovasti nauttineet moottoriurheilijat. Koska kilpailun taso tulee tänä vuonna olemaan huikea, ei yksinkertaisesti ensimmäiseenkään rengasrikkoon saatikka ajovirheiseen ole varaa. Lisäksi kaasu täytyy muistaa pitää pohjassa jotta kilpailuinsinööriltäni, ralliautoilun kaksinkertainen Suomenmestari Eero Räikköseltä ei tule sanomista, Eskelinen kertoo.

- Vaikka johdan Ralli SM-sarjan yhteydessä ajettavaa Suomi Cup rallisarjaa olen vähäisen rallikokemukseni myötä samassa tilanteessa kuin Kimi Räikkönen oli vuosi sitten. Rallikokemukseni perusteella olisin vasta A-juniori ja siten kärkitaistelua en tule lupaamaan. Sen sijaan Arton kanssa mennään sellaista vauhtia kuin päästään ja katsotaan kuinka pitkä kilpailu meidät palkitsee, Suomenmestari jatkaa.

Suomen MM-ralli käynnistyy tiistaina alkavalla rallireittiin tutustumisella. Varsinainen startti tapahtuu torstaina kun perinteikäs Laajavuoren erikoiskoe käynnistää juhlarallin. Eskelinen ja Kapanen debytoivat 19 erikoiskokeen ja 310,05 erikoiskoekilometrin rallissa numerolla 71.

29.7.2010 - Mikko Eskelisellä kelpo uran ensimmäinen MM-erikoiskoe

Highslide JS Ralliautoilun MM-sarjan Suomen osakilpailu pyörähti käyntiin Laajavuoren yleisöerikoiskokeella, jossa kymmenien tuhansien silmäparien edessä kotikilpailuaan ajava jyväskyläläinen Mikko Eskelinen kaasutteli autourheilu-uransa ensimmäisen MM-erikoiskokeen 11. nopeiten 47. N-ryhmän kilpailijaparin joukosta.

PrintSport Racingin Mitsubishi Lancer Evolution X RS ralliautolla haastavan pikataipaleen läpi ilman nuotteja ajanut Eskelinen oli ongelmastaan huolimatta tyytyväinen avauserikoiskokeen antiin.

- Vain muutama hetki ennen erikoiskokeen alkua saimme huomata kypäräpuhelinten toimimattomuuden. Onneksi tunsin erikoiskokeen kuin omat taskuni ja ajoin sen turvallisella vauhdilla ulkomuistista lävitse. Muuten auto pelasi erinomaisesti ja mukava oli laskea lukemattomien silmäparien seuratessa suoritustani, Eskelinen kertoo.

- Avauserikoiskokeen tuloksia kun katsotaan, voidaan todeta taakse jääneen usea tuotantoautojen MM-sarjaa kiertävä kuljettaja sekä myös SM-sarjaa kiertäneitä kilpailijoita. Fiilikset ovat erinomaiset kun huomenna ralli kunnolla käynnistyy. Kunnianhimoisena tavoitteenani on olla N-ryhmän kymmenen nopeimman tuotantoautolla ajavan kuljettajan joukossa ja haasteeseen tulen vastaamaan täydellä osaamisellani, Eskelinen jatkaa.

Tulokset Suomen MM-ralli 1/19 erikoiskoetta, N-ryhmä:
1. Juha Salo, 2:48.8
2. Jukka Ketomäki, +0,3sek
3. Ott Tänak, +0,5sek
---
11. Mikko Eskelinen, +7,7sek

30.7.2010 - Mikko Eskelinen lensi Suomen MM-rallin ensimmäisenä kilpailupäivänä - Turbon paineletkun irtoaminen söi suoritusta

Highslide JSMM-debyyttiään tekevä jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, yltyi Suomen MM-rallin avauspäivänä varsin mukavaan kyytiin. 11 erikoiskokeen jälkeen hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari löytyy yleiskilpailun 31. ja tuotantoautojen N-ryhmän 10. sijalta. Eskelisen ja kartturi Arto Kapasen muuten erittäin onnistuneen kilpailupäivän tulostasoa söi Myhinpään erikoiskokeella sattunut turbon paineletkun irtoaminen, jonka myötä PrintSport Racingin Mitsubishi Lancer Evolution X RS ralliauton noin 200 hevosvoimaa hetkeksi kesälaitumille.

- Viisi kilometriä ennen Myhinpään erikoiskokeen maalia sattunutta turbon paineletkumurhetta olen enemmän kuin tyytyväinen sijoitukseeni. Olen suunnattomasti nauttinut sorateiden Grand Prixin erittäin nautinnollisista ralliteistä ja sen myötä fiilikset ovat todella hyvät, Eskelinen kertoo.

- Huomenna rallin toisena kilpailupäivänä pyrin pitämään vähintään samaa, hyvää ja ripeää kyytiä. On hienoa saada ajaa kilpaa kun vierellä on huikean määrän kansainvälistä rallikokemusta omaava huippukartturi Arto Kapanen ja taustalla häärii PrintSport Racingin ammattitiimi. Our team is working very well, tuumaili Eskelinen kansainväliseen tyyliinsä.

Rallin toisena kilpailupäivänä ralligladiaattorit tahkoavat 9 huippuvaikeaa ja vaativaa erikoiskoetta. Maalilipulle Eskelistä odotetaan klo 20 aikoihin.

Suomen MM-rallin N-ryhmän epävirallinen tilanne ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen, top-3:
1. Ott Tänak, 1:17:06.9
2. Patrik Flodin, 1:18:39.9
3. Hayden Paddon, 1:18:40.6
---
10. Tommi Luostarinen, 1:21:42.9

31.7.2010 - Mikko Eskeliselle parhaan ensikertalaisen palkinto Suomen MM-rallista

Highslide JSRata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari ja tänä vuonna FIA GT3 EM-sarjaa ajava Mikko Eskelinen, 38, jälleen kerran todisti moottoriurheilun monilahjakkuutensa kun hänet Suomen MM-rallissa palkittiin uniikilla, parhaan ensikertalaisen palkinnolla. Eskelinen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa kiersivät perinteikkäät jyvässeudun erikoiskokeet lävitse tuotantoautojen seitsemänneksi nopeiten. Pikipintojen erikoismies saapui Suomen MM-rallin maalilipulle 26. nopeimpana kun huomioon otetaan myös nopeammat WRC ja Super2000 autot.

Lyhyen, mutta sitäkin ytimekkään autourheilu-uransa ensimmäisen MM-rallin ajanut Eskelinen sai PrintSport Racingin Mitsubishi Lancer Evolution X RS ralliautolla ajaa lähes murheettoman rallin. Ainoastaan Myhinpään lopun rytkyssä irronnut turbon letku sekä tänään Himoksella kiveniskusta hajonnut bensatankki verotti jyvässeudun "omien poikien" vauhtia.

Eskelinen arvostaa saavutustaan ja palkintoansa korkealle.

- MM-debyytti palkitsi minut N-ryhmän 16. nopeimmaksi 79 kilpailijan joukosta. Kun tavoitteenani oli olla 20. nopeimman joukossa, voidaan todeta kilpailun menneen suunnitelmien mukaisesti. Arton sekä ennen kaikkea PrintSport Racingin huollossa häärineiden kokeneiden ralliukkojen antaman kokemuksen säestämänä pokkasin palkinnon, jonka vain yksi henkilö voi kilpailussa saada. Tuntuu kuin olisin kouluni suorittanut menestyksekkäästi ja se palkittiin stipendillä eli rallin parhaan ensikertalaisen palkinnolla, Eskelinen fiilistelee.

- Kotikilpailussa oli kieltämättä ylimääräistä latausta ja se kuulemma näkyi myös erikoiskokeilla. Rohkeasti hyppyytin autoa ja muutenkin mutkat ajoin nuotin mukaisesti - Aina ojien pohjia myöten. Vauhtiini olen todella tyytyväinen ja tästä on hyvä jatkaa kun elokuun viimeisenä viikonloppuna minulla on mahdollisuus sinetöidä ralliautoilun Suomi Cup sarjavoitto, palkittu rallikuski jatkaa.

Kauaa ei Eskelinen ehdi menestyksestä juhlia sillä jo viikon päästä tuplamestari nähdään Helsinki Motorsport Weekend -tapahtumassa. Sitten edessä onkin ralliautoilun Suomi Cup sarjan kuudes ja samalla viimeistä edellinen osakilpailu. Radalle Eskelinen palaa syyskuun puolivälissä kun FIA GT3 EM-sarja jatkuu Portugalin Algarvessa.

- Kieltämättä tänä vuonna niin radalla kuin rallissa on tullut ajettua huikea määrä kilometrejä ja sen myötä tällä hetkellä en pistäisi pahaksi jos ehtisi tekemään muutakin kuin miettimään moottoriurheilua. Menestys on ruokkinut nälkää ja siitä iso kiitos kuuluu ralliautoilun kaksinkertaisen Suomenmestari Eero Räikkösen luotsaamalle PrintSport Racingille. Nyt vedetään muutama päivä henkeä ja sitten palaan taas ratin taakse, Eskelinen kertoo.

Lopputulokset Suomen MM-ralli, tuotantoautojen luokka, top-3:
1. Ott Tänak, Mitsubishi Lancer Evolution X RS, 2:46:50.5
2. Jukka Ketomäki, Mitsubishi Lancer Evolution X RS, 2:48:18.8
3. Hayden Paddon, Mitsubishi Lancer Evolution X RS, 2:49:56.5
---
7. Mikko Eskelinen, Mitsubishi Lancer Evolution X RS, 2:56:21.8

28.8.2010 - Metalli nöyrtyi Mikko Eskelisen edessä - Jyväskyläläisellä autourheilu-uran lyhin ralli

Highslide JSKuukausi sitten Suomen MM-rallissa parhaimman ensikertalaisen palkinnon pokannut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen koki tähänastisen ralliharrastuksensa lyhimmän rallin Keravalla elokuun viimeisenä viikonloppuna ajetussa ralliautoilun SM-sarjan ja Suomi Cup rallisarjan toiseksi viimeisessä osakilpailussa.

Seitsemän erikoiskokeen mittaisen rallin avauserikoiskokeen lähtöviivalla rikkoontunut voimansiirto kuljetti Eskelistä ja kartanlukija Arto Kapasta vain noin kilometrin verran kunnes GTM Motorsportin väreissä oleva Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliauto oli parkkeerattava tien viereen ja kisa jätettävä kesken. Keskeytyksestä huolimatta Eskelinen starttaa Suomi Cup rallisarjan johtajana neljän viikon päästä Hyvinkäällä ajettavaan ja pitkän rallikauden päättävään SM Finnsco ralliin.

- Nostin lähtöviivalla kytkimen ylös ja välittömästi voimansiirrosta kuului pamaus. Tiesin heti jotain menneen rikki ja vaikka kuinka varovasti yritin ajaa, oli kilpailu jätettävä kesken kun voimansiirron öljyt tulivat ulos, Eskelinen kertoo.

- Pettymys on kova, koska minulla ja Artolla oli valtavasti menohaluja jo pelkästään sen takia, että maaliin saapumisella olisi ollut huikea merkitys Suomi Cup sarjatilanteen kannalta. Metallille kun en mahda yhtään mitään niin nyt ei auta kuin niellä kiukku ja aloitettava keskittymään seuraavaan kilpailuun, rata-autoilun hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari jatkaa.

Eskelisen kuuma moottoriurheiluvuosi jatkuu kolmen viikon päästä Portugalin Algarvessa ajettavalla FIA GT3 EM-sarjan toiseksi viimeisellä kilpailuviikonlopulla.

Lopputulokset Vartti SM-ralli, Suomi Cup 3-luokka:
1. Janne Mäkilä & Juha Lummaa, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 51:46,4
2. Jyrki Piira & Aki Maaranen, Subaru Impreza WRX Sti, +12,9
3. Mika Eloluoma & Anssi Vatilo, Mitsubishi Lancer Evolution VIII, +1:43,5sek
---
kesk. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, voimansiirto

15.9.2010 - Mikko Eskelisestä ralliautoilun Suomi Cup mestari - Ratamestarilla menestyksekäs rallivuosi

Highslide JSRata-autoilun hallitsevan kaksinkertaisen titteliä hallussaan vielä muutaman kuukauden pitävä jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, tullaan marraskuussa kruunaamaan ralliautoilun SM-sarjan yhteydessä ajettavan Suomi Cup rallisarjan mestariksi.

Tällä hetkellä Espanjan Aurinkorannikolla Golfin parissa tulevan viikonlopun Portugalin Algarvessa ajettavaan rata-autoilun EM-sarjan GT3-luokan toiseksi viimeiseen kilpailuviikonloppuun valmistautuvan Eskelisen rallimestaruus varmistui kun Suomi Cup sarjapisteissä havaittiin virhe. Virallisten tarkastusten jälkeen jyväskyläläinen oli kerännyt sarjapisteitä kolme enemmän kuin hänelle oli annettu ja sen myötä Eskelinen siirtyi sarjapisteissä tavoittamattomaan johtoasemaan eikä hänen siten tarvitse starata syyskuun viimeisenä viikonloppuna Hyvinkäällä ajettavaan viimeiseen osakilpailuun.

Kuluvana kilpailukautena Suomi Cup rallimestaruuden lisäksi Eskelinen on ehtinyt jo juhlia Suomen MM-rallissa saamaansa parhaimman ensikertalaisen palkintoa.

– Kauden avanneessa Arctic Lapland rallin pisteissä oli pientä hämminkiä ja kun ne tarkastettiin, siirryin sarjatilanteessa tavoittamattomaan 23 pisteen johtoasemaan. Koska viimeisestä osakilpailusta voittajalle on tarjolla 22 pistettä, ei minun tarvitse startata viimeiseen osakilpailuun vaan mestaruuden osalta peli on selvä, tuleva rallimestari kertoo.

– Fiilikset ovat erinomaiset, koska edellisen osakilpailun teknisen vian aiheuttaman keskeytyksen myötä kaikki mitalisijat olisivat olleet jaossa. Tältäkin osin kauden tavoite tuli täytettyä, hyräili Eskelinen tyytyväisyyttään voitettuaan takavuosien ralliautoilun SM-sarjan kuninkuusryhmään perustuvien ralliautojen luokan.

GT3 EM-sarja palaa tauolta - Eskelisellä 4300 kilometrin shakedown

Keltanokkana kuluvana kilpailukautena kansainvälisen autourheiluliitto FIAn rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjassa ajava Eskelinen on kahden peräkkäisen rata-autoilun Suomenmestaruuden lisäksi pystynyt nostamaan vauhtiaan ralliautoilun lisäksi myös radalla. Kaksi kertaa kuudenneksi, kaksi kertaa seitsemänneksi nopein sija EM-sarjassa ja hopeasija Espanjan avoimen mestaruussarjan Jaraman osakilpailussa kertoo, ettei jyväskyläläinen ole nahkaansa helpolla myynyt todellisten urheiluautojen kuumassa luokassa, jossa parhaimmillaan radalla ajaa 32 autokuntaa.

Tulevana viikonloppuna Portugalin Algarvessa ajettavaan kahteen kilpailulähtöön jyväskyläläinen valmistautui 4300 kilometrin shakedownilla.

– Neljässä päivässä ajoin autolla Jyväskylästä Etelä-Espanjan Aurinkorannikolle, jossa nyt totuttaudun helteiseen ilmastoon ja hion kisakuntoa kun perjantaina pitkä kilpailuviikonloppu käynnistyy, Eskelinen kertoo.

– Kilpailusta on tulossa erittäin mielenkiintoinen, koska tanskalainen tallitoverini Christoffer Nygaard ei ymmärrettävästä perhesyystä pysty osallistumaan kilpailuun. Ajan kilpailut saksalaisen Fischer Racing tiimini hyvin tunteman keikkakuskin kanssa. Toivotaan, että heti perjantain aika-ajoissa löydämme yhteisen sävelen, jotta saamme ajettua kauden parhaimmat tulokset, Eskelinen toivoo.

Suomalainen kannustusjoukko kirittää vauhtia

Portugalin suositussa lomamaisemissa ajettavassa kilpailussa tullaan näkemään runsaasti suomalaisia. Siitä huolen pitävät Eskelisen yhteistyökumppanit, jotka suurella joukolla matkaavat kannustamaan suojattinsa suorituksia.

– Tiedossa on satavarmasti huikea viikonloppu kun hyvät ystävät ja yhteistyökumppanit saapuvat vauhdittamaan minua. Panosta kilpailusta siis tule puuttumaan, Eskelinen pohtii.

FIA GT3 EM-sarjan Portugalin osakilpailut aika-ajoineen näkyvät suorana lähetyksenä internetissä osoitteessa GT3europe.com. Myös Urho-TV välittää kilpailun tapahtumia.

18.9.2010 - Mikko Eskeliselle huipputulos GT3 EM-sarjan Portugalin osakilpailusta - Suomalaiskuski jäi vain 1,19 sekuntia palkintokorokeesta

Highslide JSHurjassa tuloskunnossa oleva jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, saalisti erinomaista suomalaismenestystä rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjan kauden yhdeksännestä osakilpailusta. Helteisissä olosuhteissa Portugalin Algarven lomamaisemissa ajetussa lähdössä Eskelinen ja hänen saksalainen keikkakuski Florian Gruber saapuivat tunnin mittaisen kilpailun maalilipulle neljänneksi nopeimpana.

Palkintokorokkeen alimmasta korokkeesta Fischer Racingin Ford GT autolla ajanut kaksikko jäi vain 1,19 sekuntia. Eskelinen oli enemmän kuin tyytyväinen tähänastisen kansainvälisen autourheilu-uransa parhaimpaan tulokseen vaikkakin kanssakilpailijan aiheuttama spinnaus maksoi himotut pokaalit ja shampanjan suihkutukset.

- Aika-ajojen yhdeksäs sija oli tavoitteiden mukainen ja kilpailuun startattiin erinomaisin fiiliksin. Ajovuoroni aikana ohitin kaksi kanssakilpailijaani ja juuri kun olin tulossa varikolle kuljettajan vaihdokseen, osui radan viimeisessä mutkassa takaa tullut kanssakilpailija autoni perään sillä seurauksella, että spinnasin ja putosin pari sijaa, kertasi Eskelinen tapahtumia.

- Hieman vaisuja otteita aika-ajoissa esittänyt tallitoverini yltyi ajovuoronsa aikana huimaan laukkaan ja ohitti lukuisia kilpakumppaneitamme. Periaatteessa olisimme tarvinneet vain yhden kierroksen lisää niin Florian olisi nostanut meidät palkintokorokeelle, manasi silti uransa parhainta kansainvälistä kilpailua ajanut Eskelinen.

Vauhdin salaisuus renkaiden kestävyydessä

Huikean menestyksekästä kolmatta aktiivista autourheiluvuottaan elävä Eskelinen voitti kahtena ensimmäisenä vuotenaan rata-autoilun Suomenmestaruuden. Nyt kolmantena vuonna hän on jo ehtinyt varmistaa ralliautoilun Suomi Cup sarjavoiton sekä pokata Suomen MM-rallin parhaimman ensikertalaisen palkinnon. Kuluvana vuonna nousujohteisesti rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjassa esiintynyt Eskelinen ei selitä saavuttamaansa menestystä hyvällä tuurilla.

- Minulle on aina ollut selvää, että autourheilu on paitsi nopeus niin myös kestävyyslaji. Vaikka kuinka insinöörini halusi tänäänkin minun ajavan huippukovia kierrosaikoja, olisimme mielestäni siitä enemmän kärsineet kuin hyötyneet. Pitkässä tunnin mittaisessa kilpailussa ajoin oman ajovuoroni mahdollisimman lujaa mutta silti yhtään riehumatta. Tämä strategia säästi renkaita ja se näkyi tallitoverini huikeassa ohitusmaratonissa, Eskelinen kertoo.

- Huomiseen kilpailuun startataan samalla strategialla 15. lähtöruudusta. Florian aloittaa ja säästää renkaita minulle. Lopussa hyökätään, Eskelinen lupaa.

Lopputulokset FIA GT3 EM Portugali, 9/12 osakilpailu, top-5:
1. Paul van Splunteren & Marco Holzer, Porsche 911 GT3 R, 1:01:41.788
2. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, +5.849sek
3. Joakim Lambotte & Mike Parisy, Corvette Z06R GT3, +32.497sek
4. Mikko Eskelinen & Florian Gruber, Ford GT, +33.687sek
5. Gregoire Demoustier & Kenneth Heyer, Audi R8 LMS, +36.186sek

19.9.2010 - Kolari himmensi Mikko Eskelisen yhtä uran parhainta autourheiluviikonloppua

Highslide JSKuumaa ja menestyksekästä, järjestyksessään kolmatta vuotta elävä jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, jäi pisteittä kauden kymmenessä FIA GT3 EM-sarjan osakilpailussa. Fischer Racingin Ford GT autolla saksalaisen tallitoverinsa Florian Gruberin kanssa ajanut hallitseva rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestarin kohtaloksi koitui kolari kun kilpailusta oli ajamatta vain viisi minuuttia.

– Florian starttasi ruudusta 13 ja toi puolen tunnin ajon jälkeen auton minulle sijalla 10. Sähläsimme kuljettajan vaihdossa seitsemän ylimääräisen sekunnin ajan ja tipahdimme muutaman sijan, joita koko ajovuoroni ajan yritin poimia takaisin, Eskelinen kertoo.

– Loppuosalla olin hyväkuntoisten renkaideni takia nopein auto radalla ja pystyin nousemaan neljä sijaa kunnes pääsuoralla pääsin Audilla ajaneen kanssakilpailijan rinnalle. Suoran jarrutuksessa kilpakumppani ei kuitenkaan huomannut minua vaan käänsi suoraan eteeni sillä seurauksella, että kolari oli väistämätön. Autoni raidetanko vääntyi ja kisa oli jätettävä kesken, Eskelinen jatkaa.

Eskelinen laittoi tilanteen lajin luonteen piikkiin.

– Kun kypärä laitetaan päähän ja ajetaan kilpaa, voi mitä tahansa sattua. Nyt kanssakilpailija ei katsonut peileihinsä vaan sulki minulta tien - ei siinä sen kummempaa, Eskelinen analysoi.

– Kolaria lukuun ottamatta olin tyytyväinen koko viikonlopun suoritukseeni. Aika-ajoissa jäin vain sekunnin kärkimiehistä ja ensimmäisessä startissa jäimme tuon saman verran urani ensimmäisestä EM-sarjan palkintokorokkeesta. Toisessa lähdössä olin usean kierroksen ajan nopein auto radalla, joten olen enemmän kuin tyytyväinen Portugalin helteessä ajettuun osakilpailuun, Eskelinen fiilistelee.

Euroopanmestaruus Daniel Keilwitzille ja Christian Hohenadellille

Rata-autoilun EM-sarja huipentuu jo vajaan parin viikon päästä kun kilpailijat mittelevät maineesta ja kunniasta Belgian Zolderin radalla. Vaikka Corvette Z06R GT3 autolla ajaneet Daniel Keilwitz ja Christian Hohenadel varmistivat Portugalissa GT3-luokan Euroopanmestaruuden, riittää myös Eskelisellä panostusta sarjan viimeisessä kilpailussa.

– Koko kauden olemme parantaneet suoritustasoamme ja nyt olimme vain silmänräpäyksen päässä palkintokorokkeesta. Belgiasta ehdottomasti tavoitteena on ajaa kolmen nopeimman joukkoon. Se myös erinomaisesti tukisi tavoitettani olla kahdeksan nopeimman joukossa sarjan loppupisteissä. Köröttelemään emme Zolderin haastavalle radalle suinkaan lähde vaan työnnetään niin että kypärä tärisee, ralliautoilun tuore Suomi Cup sarjavoittaja Eskelinen lupaa.

Lopputulokset FIA GT3 EM Portugali, 10/12 osakilpailu, top-5:
1. Dniel Keilwitz & Christian Hohenadel, Corvette Z06R GT3, 1:01:48.743
2. Paul van Splunteren & Marco Holzer, Porsche 911 GT3 R, +6,602sek
3. Zakary Brown & Matthew Bell, Audi R8 LMS, +8.356sek
---
kesk. Mikko Eskelinen & Florian Gruber, Ford GT, kolari

9.10.2010 - Mikko Eskelinen janoaa shampanjaa GT3 Belgian osakilpailusta

Highslide JSRata-autoilun hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari ja tuleva ralliautoilun Suomi Cup mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, paketoi pitkän ja monipuolisen sekä jälleen kerran menestyksekkään moottoriurheiluvuotensa Belgian Zolderissa ajettavassa GT3 EM-sarjan päätösviikonlopussa.

Saksalaisen Fischer Racingin Ford GT autolla yhdessä tanskalaisen Christoffer Nygaard tallitoverinsa kanssa Zolderin haastavaa rataa valloittamaan lähtevä Eskelinen aikoo suihkuttaa shampanjaa sunnuntain kahdessa kilpailulähdössä. Koko kilpailukauden nousujohteisesti suorituksiaan parantanut asfalttispesialisti oli jo edellisessä Portugalin osakilpailussa vain 1,2 sekunnin päästä kolmannesta sijasta ja tietää nyt miten palkintokorokkeelle noustaan.

– Portugalin Algarvessa kanssakilpailijan osuminen autooni ja sitä seurannut spinnaus vei palkintokorokesijan. Toivotaan, että Belgiassa osumat vältetään ja saadaan ajettua ehjä kilpailu. En myöskään panisi pahaksi jos aika-ajot onnistuisivat nappiin ja pääsisimme starttaamaan kauden parhaimmasta lähtöruuduista, Eskelinen kertoo.

– Ilmojen herra lupailee erinomaisen lämmintä kisakeliä ja harjoituksissa olen hyvin päässyt sinuiksi Zolderin haastavan radan kanssa. Myös edellisen kilpailun henkilökohtaisista syistä passannut nopea tallitoverini Christoffer Nygaard huokuu menohaluja. Fiilikset ovat koko tiimillä erinomaiset ja nyt jos koskaan palkintokoroke on täysin omissa käsissä, Eskelinen jatkaa.

Vaikka suomalaisia ei tänä vuonna GT3-luokan EM-sarjan mitaligaalassa tulla näkemään, ajetaan Belgiassa myös parhaimman suomalaiskuskin epävirallisesta tittelistä kun Mikko Eskelinen, Markus Palttala ja Petri Lappalainen mittaavat paremmuudesta. Sarjatilanne kertoo sen, että se kuljettaja kuka Belgian kahdesta osakilpailusta kerää eniten pisteitä, on samalla paras suomalainen.

– Mahdollisuudet ovat sarjapisteissä nousta aina kuuden nopeimman joukkoon ja siitä lähdetään, että muut suomalaiset kanssakilpailijani ovat takana niin aika-ajoissa kuin kilpailuissa. Henkilökohtaisen ja tiimini menestyksen lisäksi tässä ajetaan myös suomalaiskuskien jäsentenvälisestä maineesta ja kunniasta, tuttu pilke silmäkulmassa ajava Eskelinen lataa.

GT3 EM-sarjan Belgian osakilpailujen aika-ajot ajetaan tänään lauantai-illasta ja kaksi osakilpailua huomenna sunnuntaina. TV-lähetykset kilpailuista voi katsoa niin netistä sarjan virallisilta kotisivuilta osoitteesta www.gt3europe.com tai Urho-TV'stä.

10.10.2010 - Mikko Eskelinen erinomaisesta asetelmista GT3 EM-sarjan päätöskilpailuun - Unelma uran ensimmäisestä EM-sarjan palkintokorokkeesta elää vahvana

Highslide JSJyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, jahtaa tavoitettaan eli autourheilu-uransa ensimmäistä GT3 EM-sarjan palkintokoroketta huomenna ajettavissa sarjan kahdessa viimeisessä osakilpailussa. Fischer Racingin Ford GT autolla ajava Eskelinen starttaa päivän ensimmäiseen tunnin mittaiseen lähtöön 20. lähtöruudusta ja toisessa hän saa kilpurin tanskalaiselta tallitoveriltaan, joka aloittaa tunnin mittaisen päätösosakilpailun viidennestä ruudusta.

Näin rata-autoilun kaksinkertaisen Suomenmestarin unelma autourheilu-uran parhaimmasta sijasta on edelleen täysin omissa ja tallitoverinsa käsissä.

– Vaikka en aika-ajoissa onnistunut ajamaan omalla tasollani, olen erittäin onnellinen tallitoverini Christoffer Nygaardin huippusuorituksesta. Viides sija kauden päätösosakilpailussa takaa erinomaiset asetelmat saavuttaa tavoitteemme eli palkintokoroke, Eskelinen kertoo.

– Pääsin vapaissa harjoituksissa ajamaan 10 kierrosta kunnes yksi voimansiirron akseleista napsahti poikki. Lisäksi aika-ajoissa kanssakilpailijoiden aiheuttama paha kolari sekä sen aiheuttama ruuhka pilasi parhaimman yritykseni. Onneksi Christofferin hyökkäys pitää unelman hengissä, Eskelinen jatkaa.

Kaksijakoinen kilpailustrategia

Rata-autoilussa aika-ajoilla on huikea merkitys myös kilpailun lopputulosta ajatellen. Vaikka tunnin mittaisessa kilpailussa voi sattua mitä tahansa, on harvoin takarivin sijoituksista noustu voittotunnelmiin. Eskelinen tietää, että huomisen avauskilpailu menee harjoittelun piikkiin. Toiseen kilpailuun jyväskyläläinen lupaa näyttää osaamistaan.

– Ensimmäisessä kilpailussa yritetään osumia ja riskejä välttäen kurvailla EM-pisteille ja toisessa rymistellään kolmen nopeimman joukkoon, Eskelinen paljastaa tiiminsä kanssa hiottua strategiaa.

– Ajan noin 25 minuuttia avauslähdöstä ja säästän renkaita Christofferille, joka hyökkää. Vastaavasti toisessa lähdössä Christoffer puskee kärkitaisteluun ja minä vähintäänkin puolustan hänen saavuttamaansa sijaa, Eskelinen jatkaa.

FIA GT3 EM-Belgian osakilpailut on nähtävissä LIVE-lähtyksinä niin netistä osoitteessa www.gt3europe.com ja URHO-TVltä.

11.10.2010 - Mikko Eskeliselle jälleen EM-pisteitä Belgian GT3 yhdeksännestä lähdöstä

Highslide JSRata-autoilun GT3-luokan EM-sarjan 12 osakilpailun toiseksi viimeiseen kisastarttiin 20. lähtöruudusta startannut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, ja tanskalainen tallitoveri Christoffer Nygaard toivat saksalaisen Fischer Racingin Ford GT kilpurin maalilipulle sijalla 8. Näin kuskien tilipussi kasvoi jälleen neljällä pisteellä ja Eskelinen nousi sarjan 11. sijalle kun ajamatta on vielä huipentuma eli viimeinen osakilpailu.

Tunnin mittaisessa kilpailussa ajettu huikea nousu takaa mitä parhaimman jännitysnäytelmän tänään iltapäivästä samalla radalla ajettavaan kauden viimeiseen kilpailulähtöön, jossa debyyttikauttaan ajavalla hallitsevalla rata-autoilun kaksinkertaisella Suomenmestarilla on elämänsä mahdollisuus tehdä suomalaishistoriaa ja nousta palkintokorokkeelle.

Yksi koko sarjan nopeimmista kuljettajista, Christoffer Nygaard aloittaa tunnin mittaisen kilpailun viidennestä lähtöruudusta ja Eskelinen hyppää ruoriin kun kilpailusta on ajettu noin 35 minuuttia. Jyväskyläläinen rataässä oli enemmän kuin tyytyväinen yhdeksännen osakilpailun suoritukseensa ja odottaa kohokohtaa kuin kuuta nousevaa.

- Ajoin strategisesti virheettömän ja riskittömän suorituksen. Pääsin nousemaan muutaman sijan ja toin auton pöyristyttävää kyytiä ajaneelle tanskalaiselle tallitoverilleni siten, että hän passaili kanssakilpailijoitamme ilman murheita renkaiden tai tekniikan kestävyydestä. Kahdeksas sija on paljon lupaava kauden ja ehkäpä koko tähänastisen autourheilu-urani huipentumaan, iltapäivällä ajettavaan viimeiseen osakilpailuun, Eskelinen mehuttaa.

- Christofferin suoritustaso on ihailtavaa katseltavaa ja viides lähtöruutu mahdollistaa sen, että hän voi tuoda auton vaihtoon vaikka kärkisijalta. Minun roolini sarjan huipentumassa tulee vähintäänkin olemaan Nygaardin saavuttaman sijan puolustaminen. Siitä lähdetään, että palkintokorokkeella ollaan keinolla millä hyvänsä, Eskelinen lupaa.

GT3 EM-sarjan kahdestoista startti käynnistyy klo 16.05. Livenä lähetyksen näet netistä osoitteessa www.gt3europe.com. URHO-TV lähettää kilpailun jälkilähetyksenäö alkaen klo 21.00.

Lopputulokset FIA GT3 EM-Belgia, 11/12 osakilpailu, top-3:
1. Patrick Söderlund & Edward Sandström, BMW Z4, 1:01:21
2. van Splunteren/Holzer, Porsche 911 GT3 R, +9.126sek
3. Beche/De Doncker, Ford GT, +11.379sek
---
8. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +24.302sek

11.10.2010 - Mikko Eskelinen rata-autoilun GT3 EM-sarjan paras suomalaiskuski

Highslide JSVahvan debyyttikauden kuuden kilpailuviikonlopun ja 12 osakilpailun mittaisessa rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjassa ajanut Mikko Eskelinen paketoi pitkän kilpailukauden jälleen EM-pisteille. Belgian Zolderissa ajetuissa kahdessa viimeisessä osakilpailussa hallitseva kaksinkertainen Suomenmestari ja tanskalainen tallitoveri Christoffer Nygaard saalistivat kahdeksanneksi ja seitsemänneksi korkeimmat EM-pisteet.

Viimeisessä lähdössä aina palkintokorokkeen alimmassa sijassa kiinni ollut kaksikko joutui lopulta taipumaan kolmen sijan verran ja näin kilpailukauden lopputulokseksi jäi kovatasoisen EM-sarjan 11. sija. Silti jyväskyläläinen oli sarjan parhain suomalainen.

– Kovin odotuksin startattiin viimeiseen lähtöön, jossa tallitoverini Christoffer Nygaard nousi yhden sijan ja toi auton minulle neljäntenä. Kynsin ja hampain yritin saavuttaa tavoitettamme eli palkintokoroketta, mutta se kostautui lopussa kun renkaat loppuivat kesken ja kolme kanssakilpailijaani pääsi livahtamaan ohitse, Eskelinen kertoo.

– Vaikka seitsemäs sija ei ollut tavoitteidemme mukainen, olemme silti tyytyväisiä siihen, että jälleen kerran kotiutimme EM-pisteitä. Vaikeaa se tosin nyt viimeisessä kilpailussa oli, koska renkaiden loppumisen myötä auto oli todella hervoton ajaa enkä voinut mitään kun toisenlaisella strategialla matkassa olleet kanssakilpailijat rymistelivät paremmille sijoille, Eskelinen jatkaa.

Nousujohteisesti koko pitkän kilpailukauden vauhtiaan EM-sarjassa nostanut suomalainen debytantti ajoi vahvan viikonlopun entuudestaan jälleen hänelle täysin uudella radalla. Mestari korostaa kokemuksen merkitystä.

– Sarjataulukossa kaikki edelläni olevat kanssakilpailijani ovat sahanneet vuosia näitä samoja ratoja. He tuntevat ne kuin omat taskunsa ja tietävät siten parhaimmat ajolinjat ratojen jokaisiin mutkiin. Esimerkiksi tanskalainen tallitoverini Christoffer Nygaard on yksi näistä ja hänen vauhtiin pääseminen vaatii vähintään 2-3 vuoden työn, Eskelinen tietää.

– Debyyttikauteeni olen todella tyytyväinen, koska pystyimme tuomaan EM-pisteitä seitsemästä sen 12 osakilpailusta ja maalilipulle saavuimme 10 osakilpailussa. Puskaan auto ei mennyt kertaakaan vaan kahdessa kilpailussa joko tekninen vika tai kilpailutilanteessa sattunut kolari keskeytti matkamme. Silti hampaankoloon jäi sopivasti kutittamaan asioita, joihin mieluusti hakisin parannuksia ensi vuonna, Eskelinen jatkaa.

Lopputulokset FIA GT3 EM-Belgia, 12/12 osakilpailu, top-3:
1. van Splunteren & Holzer, Porsche 911 GT3 R, 01:00:04
2. Rodrigues & Makowiecki, Aston Martin DBRS9, +8.88sek
3. Ide & Franchi, Audi R8 LMS, +12.375sek
---
7. Mikko Eskelinen & Christoffer Nygaard, Ford GT, +23.279sek

FIA GT3 EM-sarjan yhteispisteet: (12/12 osakilpailua)
1. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, 183 pistettä
2. Paul van Splunteren & Marco Holzer, 137 pistettä
3. Mike Parisy & Joakim Lambotte, 109 pistettä
---
11. Mikko Eskelinen, 50 pistettä

13.10.2010 - Kanssakilpailijoiden hylkäys nosti Mikko Eskelisen GT3 EM-sarjan yhdeksänneksii - Kauden tavoite täyttyi

Highslide JSJyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 38, nousi kaksi sijaa rata-autoilun FIA GT3 -luokan EM-sarjassa kun Belgian päätösosakilpailun teknisessä tarkastuksessa ilmenneiden sääntörikkeiden vuoksi järjestäjä on tänään tiistaina hylännyt voittajan ja kolmanneksi ajaneiden suoritukset.

Näin rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari Mikko Eskelinen nousi kilpailun lopputuloksissa viidenneksi ja sen tuomien pisteiden myötä EM-sarjan yhteispisteissä yhdeksänneksi. Eskelinen oli sarjan paras suomalainen kun kaksi muuta sinivalkoista kuljettajaa sijoittuivat sijalle 12.

- Päätösosakilpailun kahden sijan parannus toi riittävästi pisteitä nostamaan meidät myös kaksi sijaa sarjan lopullisissa yhteispisteissä. Näin saksalaisen Fischer Racingin tiimini asettama debyyttikauteni tavoite eli kymmennen nopeimman kuljettajan joukkoon toteutui. Koska myös oma tavoite eli olla sarjan paras suomalainen toteutui, olen kaikin puolin tulokseen todella tyytyväinen, hyräili Eskelinen.

Suomalaiskuskin saavutti menestystä myös rallissa, jossa hänet marraskuun lopussa tullaan tittelöimään Suomi Cup rallisarjan kolmosluokan mestariksi. Lisäksi Eskelisen palkintovitriinistä löytyy myös Suomen MM-rallin parhaimman ensikertalaisen palkinto.

FIA GT3 EM-yhteispisteet 12/12 osakilpailua:
1. Daniel Keilwitz & Christian Hohenadel, 183 pistettä
2. Paul van Splunteren & Marco Holzer, 112 pistettä
3. Mike Parisy & Joakim Lambotte, 109 pistettä
---
9. Mikko Eskelinen, 54 pistettä
12. Petri Lappalainen & Markus Palttala, 51 pistettä

24.11.2010 - Mikko Eskelisellä kolmas mestarillinen moottoriurheiluvuosi

Highslide JSKilpailukausi 2010 tullaan muistamaan jyväskyläläisen moottoriurheilun monilahjakkuuden, Mikko Eskelisen, 38, kolmantena peräkkäisenä mestaruusvuotena. Seitsemän rallia ja 13 kansainvälistä GT3-luokan ratakisaa kuluneena kilpailukautena ajanut suomalaiskuski osoitti tasaisuutensa molemmissa vauhtilajeissa saavuttaen yhdeksännen sijan ja 54 EM-pisteen lisäksi Suomi Cup rallimestaruuden.

Näin kahden edellisvuoden rata-autoilun SM-kultamitalin ja Suomen MM-rallin parhaimman ensikertalaisen palkintolautasen sekä rata-autoilun Espanjan mestaruussarjan Jaraman osakilpailun toiseksi korkein palkintopokaali saa seuraa takavuosien SM-kuninkuusluokkaan pohjautuvan Suomi Cup mestaruuspystistä.

– Pitkän kansainvälisen vuoden aikana ajoin huikeat 20 kilpailua. Ralliautoilun SM-sarjan Suomi Cupissa kaasuttelin kaksi voittoa, kolme kakkossijaa ja yhden pronssin sekä pokkasin Suomen MM-rallin parhaimman ensikertalaisen palkinnon. Tähän kun lisätään rata-autoilun Espanjan mestaruussarjan hopeasija Jaraman osakilpailusta ja seitsemän kappaletta kahdeksan nopeimman joukkoon sijoittumista GT3 Euroopan mestaruussarjassa niin voidaan sanoa, että kilpailukausi 2010 oli kaikin puolin kovuutensa lisäksi menestyksekäs, Eskelinen kertoo.

- Huomioitavaa on myös se, että yksikään ajamani kilpailu ei päättynyt ajovirheeseen, mestari korostaa.

Rata-autoilun EM-sarjan ensimmäinen pokaali jäi lopulta vain 1,2 sekunnin päähän kun Portugalin osakilpailussa Eskelisen luotsaama saksalaisen Fischer Racingin Ford GT saapui maalilipulle vain tuon silmänräpäyksen jäljessä kolmanneksi nopeinta kuljettajaa. Debyyttikaudesta kotiutui EM-pisteitä yhteensä seitsemästä osakilpailusta ja maalilipulle saksalaistiimin kuljettajakaksikko saapui yhteensä 10 sen 12 osakilpailusta.

Haastava debyyttikausi osoitti moneen kertaan vaativuutensa sarjan suomalaiselle keltanokalle. Huikean kovatasoisen sarjan yhdeksäs sija on erinomainen saavutus yli 30 kuljettajan joukosta.

- Euroopassa varsin arvostetun kilpasarjan tasaisuudesta kertoo se, että hieman parempien sijoitusten tuomilla lisäpisteillä olisin loppupisteissä ollut ainakin kaksi sijaa korkeammalla. Olen silti enemmän kuin tyytyväinen yhdeksänteen sijaan ja koko kilpailukauden tapahtumiin, Eskelinen kertoo.

– Ralliautoilussa mestaruuden avain oli tasaiset suoritukset joiden tuomien sarjapisteiden seurauksena pystyin jättämään viimeisen osakilpailun ajamatta. Lisäksi Suomen MM-rallin parhaimman ensikertalaisen palkinto oli erinomainen bonus hienolle kilpailukaudelle, Eskelinen jatkaa.

Ei vuotta ilman mestaruutta

– Ralliautoilussa kilpailuinsinöörini ja hyvä ystäväni, lajin kaksinkertainen Suomenmestari Eero Räikkönen on vitsaillut, että nyt alkaisi olla se aika vuodesta, jolloin pitäisi alkaa miettimään mistä autourheilusarjasta haluan mestaruuden ensi vuonna. Totta kai mestaruusputkea ei pidä katkaista, mutta jos nyt pitäisi päättää, niin Tunturi- ja Suomen MM-rallin lisäksi ajaisin valikoidusti SM-ralleja sekä ennen kaikkea jatkaisin menestystä rata-autoilun EM-sarjasta. Paras erikoiskoe ja paras ratakierros on minulta vielä ajamatta. Siksi jo nyt kovin motivoituneena suunnittelen kilpailukautta 2011, Eskelinen pohtii.

Iso käsi yhteistyökumppaneille ja tiimeille

Moottoriurheilussa yhteistyökumppaneiden tärkeyttä ei koskaan voi liikaa korostaa. Eskelinen tietää mitä tahoja pitää syvästi menestyksestään kiittää.

– Minulle yhteistyökumppanini ovat muitakin kuin pelkkiä sponsoreita. He ovat kumppaneita, jotka ovat suurin sydämin vauhdissani mukana. Ilman heidän panostaan ja kannustustaan emme kolmatta peräkkäistä kertaa mestaruutta juhlittaisi. Kiitos tasapuolisesti kaikille yhteistyökumppaneilleni, jakaa mestari tunteitaan.

– Kiitos myös suomalaiselle PrintSport Racing sekä saksalaiselle Fischer Racing autourheilun ammattilaisyrityksille varsin mukavista kisaretkistä. Jokaisen 20 ajamani kilpailun ajan koin olevani tehdaskuljettaja kun minun ei tarvinnut muuta tehdä kuin tulla kisapaikkakunnalle, hypätä kilpurin ruoriin ja ottaa homma haltuun. Viimeistään nyt tiedän miltä esimerkiksi toisesta jyvässeudun autourheilun ammattilaisesta, Mikko Hirvosesta tuntuu hänen ajaessa Fordin tehdastiimissä ralliautoilun kuninkuusluokassa, Eskelinen korostaa.
 
Mikko Eskelisen kotisivut on suunnitellut ja toteuttanut MediaGuru Jack Bacon - Digitaalisen median tuotantostudio - www.mediaguru.fi