Kotisivuni Suomeksi My website in English
Seuraa minua Facebookissa! Seuraa minua Twitterissä! Seuraa minua Instagramissa!
TableTOp
NaviLeft GTM Motorsportin tuoreimmat uutiset Mikko Eskelinen CV & kilpailukalusto Kilpailukalenterini ja tulokset Parhaimmat kuvani Vauhdikkaimmat videoni Nautinnolliset ja vauhdikkaat moottoriurheilun palvelut Yhteistyökumppanit vauhdissa vahvasti mukana Elias Niskanen - SuperCars GT4 Iberia ratasarjan mestari Luka Nurmi - Ferrari Challenge Maailmanmestari Ota yhteyttä ja kannusta NaviRight
MiddleBar
 
Kilpailukausi 2013: Portugalin SuperCar Series & Ralli SM-sarja

Highslide JS
Ajankohta
Kilpailun nimi ja paikkakunta
Tulos
Raportti
25.-26.01.2013
Arctic Lapland Ralli, Rovaniemi
6.
22.-23.02.2013
SM Vaakuna Ralli, Mikkeli
Keskeytys
27.-28.04.2013
PSC Aragon, Espanja
2.
25-.26.05.2013
PSC Estoril, Portugali
1.
29.-30.06.2013
PSC Porto, Portugali
1.
01.-03.08.2013
Suomen MM-ralli (Nelivetomies), Jyväskylä
2.
30.-31.08.2013
PSC Portimao, Portugali
1.
18.-20.10.2013 Rallye Sierra Morena, Cordoba Keskeytys


Kilpailukauden 2013 videot:
- Moose Hill testipätkä 2013
- Ylöjärven hopeatien testipätkä 2013
- Hirvimäen S2000 testit 2013
- SM Vaakuna ralli 2013 Incar EK1
- SM Vaakuna ralli 2013 Incar EK2
- SM Vaakuna ralli 2013 Incar EK3
- SM Vaakuna ralli 2013 Incar EK4
- SM Vaakuna ralli 2013 Incar EK5
- Crosskart Adventures Rantapirtti Action
- SuperCars Motorland Aragon TV-lähetys
- SuperCars Estoril TV-lähetys 2013
- SuperCars Boavista TV-lähetys 2013
- Supercars Portimao TV-lähetys 2013
- Nelivetomies ralli 2013 testit
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK1: Jukojärvi
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK2: Palsankylä
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK3: Mökkiperä
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK6: Surkee
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK7: Leustu
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK8: Ouninpohja
- Nelivetomies ralli 2013 Incar EK9: Painaa
- Rallye Sierra Morena 2013 MikkoCam #1
- Rallye Sierra Morena 2013 MikkoCam #2
- Rallye Sierra Morena 2013 Incar EK9
- Rallye Sierra Morena 2013 TV-lähetys


8.1.2013 - Mikko Eskelinen huippuautolla Arctic Lapland ralliin - Jyväskyläläinen mittaa vauhtiaan Suomenmestari Esapekka Lapin entisellä Ford Fiesta S2000 autolla

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Hallitseva Espanjan GT-ratasarjan mestari, Mikko Eskelinen, 40, avaa uuden kilpailukauden määrätietoisella ja erittäin rohkealla valinnalla: Jyväskyläläinen kilpailee tammikuun viimeisenä viikonloppuna Rovaniemellä ajettavassa ralliautoilun SM-sarjan avauksessa, Arctic Lapland rallissa modernilla Ford Fiesta S2000 ralliautolla, jolla vuonna 2012 Esapekka Lappi voitti kaikki seitsemän SM-sarjan osakilpailua sekä ajoi elokuisessa Suomen MM-rallissa todellisen kansainvälisen läpimurron.

Alkavalla kilpailukaudella jälleen monipuolisesti niin Suomen ralliareenoilla kuin kansainvälisillä asfalttiradoilla kilpaileva Eskelinen saa elämänsä mahdollisuuden mitata vauhtiaan ralliautoilun kirkkaimpia kansallisia tähtiä vastaan. Arctic Lapland Rallissa suomalaista autourheiluhistoriaa Espanjan ratamestaruussarjan voitollaan viime vuonna kirjoittanut autourheilun herrasmies ja hänen pitkäaikainen kartanlukija Arto Kapanen saavat vastaansa mm. rallin kuusinkertaisen Suomenmestari Juha Salon kuin lukuisia muita WRC-autoilla ajavia kokeneita kuljettajia.

Pikipintojen erikoismiehenä paremmin tunnetun Eskelisen piti perinteikkäässä Tunturirallissa kilpailla R4 ja FIN-R viritteisellä Mitsubishi Lancer Evolution ralliautolla, mutta päätyi kilpailukykyisempään ratkaisuun PrintSport Racingin Fiestan vapauduttua Esapekka Lapin käytöstä.

- Olen tänä vuonna ajanut jo kolme testipäivää omalla turboahdetulla nelivetoisella ralliautollani ja kasvaneen vauhtini myötä avautui mahdollisuus kokeilla ahtamatonta nelivetoista Ford Fiesta S2000 ralliautoa. Ralliautoilun tuoreen Suomenmestari Esapekka Lapin opastuksella pääsin nopeasti auton ominaisuuksien kanssa samalle taajuudelle ja oli todella hienoa huomata kuinka helppoa oli hypätä aikaisemmin täysin tuntemattoman auton rattiin ja ajaa heti kilpailukykyisiä aikoja. Näin ollen päätöstä tarttua PrintSport Racingin ohittamattomaan mahdollisuuteen ei ollut vaikea hyväksyä ja siten kilpailla nykyaikaisella ralliautolla 48. kerran ajettavassa Arctic Lapland rallissa, Eskelinen kertoo.

- Kokonaisuudessaan olen viisi kilpailukautta tehnyt tiivistä yhteistyötä PrintSport Racing ammattilaistiimin kanssa ja koska yhteistyö on tuonut kolme mestaruutta niin nyt luontevana jatkona on katsoa nousujohteinen vauhtini rallin SM-sarjan tähtikuljettajia vastaan autolla, jonka kilpailukyvyn Skodan tehdastiimiin siirtynyt Esapekka Lappi erinomaisesti todisti. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että ilmoittaudun kilpailun voittokamppailuun vaan tyytyväinen olen, jos S2000 auton debyyttikilpailussani kärkivauhtiin pääsen, Eskelinen kertoo.

Ralliautoilun SM-sarjan kuninkuusluokassa kilpailukalustona käytettävä Ford Fiesta S2000 on Lievestuorelaisen PrintSport Racingin kalustoa, joka yrityksen kahden muun Mitsubishi Lancer Evolution ralliauton tapaan on ns. avaimet käteen -periaatteella vuokrattavissa joko kilpailukohtaisesti niin esim. SM-sarjan kuin MM-sarjan osakilpailuihin. Eskelisen ja PrintSport Racingin sopimus kattaa tässä vaiheessa vain Arctic Lapland rallin, koska Mikon veri edelleen vetää kansainvälisille rata-areenoille ja hänellä on kesken sopimusneuvottelut laajasta rata-autoilun kilpailuohjelmasta.

25.1.2013 - Mikko Eskelinen: Unelmissa Tunturirallin palkintokoroke - Lupa yllättää myönnetty

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Tänään perjantaina klo 12:33 Rovaniemellä käynnistyvässä Ralliautoilun SM-sarjan avausosakilpailussa sen 10 erikoiskokeelle ja noin 250 erikoiskoekilometrille yhdeksäntenä kilpailijana starttaava jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, puhisee menohaluja ja unelmoi huikeasta tavoitteesta eli 48. kerran ajettavan arvostetun kansainvälisen rallin palkintokorokkeesta.

Eskelinen huippukokeneen kartanlukija Arto Kapasen kanssa käskyttää kilpailussa hallitsevan Suomenmestari Esapekka Lapin Ford Fiesta S2000 mestaruusautoa ja huolellinen valmistautuminen on edennyt siihen pisteeseen, että rata-autoilun Suomen, Viron ja hallitsevan Espanjan mestarin harteille on asetettu kilpailun mustan lampaan eli yllättäjän viittaa.

Eskelinen ei paineita suostu ottamaan vaan tietää, että pitkässä kilpailussa maltti on valttia ja virheetön sekä ennen kaikkea nopea ajosuoritus voi johtaa yllätyksellisiin tuloksiin. Kilpailun ehdotonta ennakkosuosikkia, Volkswagenin tehdaskuljettaja Andreas Mikkelsenin tai ralliautoilun kuusinkertaisen Suomenmestari Juha Salon vauhtiin ei Eskelinen usko pystyvänsä, mutta kolmatta sijaa hän uskaltaa luvata tavoittelevansa.

- Vaikka juuri nyt jännittää yhtä paljon kuin pientä poikaa joka odottaa joululahjojensa avaamista niin siitä huolimatta tuntemukset ovat luottavaiset ja tavoitteiden mukaiset. Kilpailun reitti on upeassa, mutta silti petollisen yllätyksellisessä kunnossa ja se kuka rengasruletin osaa oikeaoppisesti hyödyntää sekä vauhtinsa Napapiirin ralliränneihin optimaalisesti sovittaa, on lopputuloksissa korkealla, Eskelinen tietää.

- Vuosi sitten olin 11. ja jäin kärkitaistelusta 10 minuuttia. Jos Suomen nopeimmalla Super2000 luokan ja Esapekka Lapin entisellä mestaruusautolla pystyisin realistiseen kahden sekunnin tulosparannukseen erikoiskilometriä kohden niin se tarkoittaisi noin 500 sekunnin eli 8,3 minuutin parannukseen jolla vuoden takaisessa rallissa heltisi palkintokorokkeen alin sija. Tästä tavoitteesta pidetään kiinni ja laitetaan kaikki osaaminen peliin sen saavuttamiseksi, rata-autoilun kansainvälinen ammattilaiskuljettaja jatkaa.

Arctic Lapland rallissa ajetaan tänään viisi erikoiskoetta ja loput viisi huomenna. Lordi-aukiolla sijaitsevalle maalilavalle kilpailijoita odotellaan launtaina noin klo 17.

26.1.2013 - Mikko Eskelinen kuudes Arctic Lapland rallissa - Viidenneksi korkeimmat SM-pisteet tavoitteiden mukaiset

Highslide JS
 
Rovaniemellä ajetussa ralliautoilun SM-sarjan avausosakilpailussa modernilla Ford Fiesta S2000 ralliautolla debytoinut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, saalisti autourheilu-uransa parhaimman SM-sarjan osakilpailusijoituksen ja viidenneksi korkeimmat SM-pisteet.

48. kerran järjestetyn kansainvälisen rallin kymmenellä erikoiskokella ja sen noin 250 erikoiskoekilometrillä Eskelinen ja kartanlukija Arto Kapanen piti kuudenneksi kiireisintä kyytiä ja vaikeuksista huolimatta oli tyytyväinen saavuttamaan sijaan. Rata-autoilussa Viron, Suomen ja Espanjan mestaruudet voittaneen kuljettajan parasta antia oli kaksi kolmanneksi nopeinta erikoiskoeaikaa sekä runsaasti nautinnollisia hetkiä PrintSport Racing ammattilaistiimin ralliauton ratissa.

- Rallin avauspäivän kireä pakkanen nostatti valtaisan lumipölyn tielle enkä siitä johtuneen huonon näkyvyyden takia uskaltanut ajaa riskirajoja rikkoen ja toisena päivänä auton moottori meni pienen teknisen murheen myötä varaohjelmalle. Lisäksi kun kahdeksannella pikataipaleella edellä lähtenyt kanssakilpailija oli kohdannut vaikeuksia ja pidätteli menoani noin 30 sekunnin verran sekä viimeisellä pikataipaleella vielä pyörähdin niin kilpailun kuudenteen sijaan ja viidenneksi korkeimpiin SM-pisteisiin en voi olla muuta kuin tyytyväinen, Eskelinen kertaa tapahtumarikasta kilpailuaan.

- Vaikka kirpakka pakkanen ja sakea lumipöly haittasi kilvanajoa ja useita ralliautoiluun kuuluneita vauhdikkaita tilanteita mahtui matkalle niin tyytyväinen olen autourheilu-urani parhaimpaan SM-avaukseen. PrintSport Racingin Ford Fiesta S2000 on mahtava auto ajaa ja kun koko tiimi kartanlukijani Arto Kapasta myöten teki jälleen kerran virheetöntä työtä niin tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia haasteita, Eskelinen jatkaa.

Arctic Lapland rallin voittoon ajoi ralliautoilun kuusinkertainen Suomenmestari Juha Salo ja hopeaa pokkasi Volkswagenin tehdaskuljettaja Andreas Mikkelsen. Koska Ruotsin MM-ralliin valmistautuva norjalainen ei ajanut SM-pisteistä niin kuudenneksi sijoittuneelle Eskeliselle ropisi pistepussiin viidenneksi korkeimmat pisteet. Ralliautoilun SM-sarja jatkuu helmikuussa Mikkelissä ajettavassa osakilpailussa.

Lopputulokset 48. Arctic Lapland Rally:
1. Juha Salo & Marko Salminen, Mitsubishi Lancer Evolution R4, 2:12:03,5
2. Andreas Mikkelsen & Mikko Markkula, Skoda Fabia S2000, +1:37,0sek
3. Ari Vihavainen & Jani Vainikka, Mitsubishi Lancer Evolution, +1,55,2sek
---
6. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Ford Fiesta S2000, +5:13,1sek


19.2.2013 - Mikko Eskelinen neljäntenä kilpailijana SM Vaakuna rallin reitille - Tavoitteena ralliuran ensimmäinen SM-palkintokoroke

Highslide JS
 
Tulevana viikonloppuna Mikkelin ympäristössä ajettavassa SM Vaakuna rallissa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, hakee ralliuransa ensimmäistä palkintokorokesijaa. Kolme viikkoa sitten modernilla Ford Fiesta S2000 ralliautolla Rovaniemellä ajetussa Arctic Lapland rallissa upeasti viidenneksi korkeimmat SM-pisteet napannut rata-autoilun Suomen, Viron ja Espanjan mestari ja kartanlukija Arto Kapanen tähtäävät ralliautoilun kansallisen kuninkuusluokan kärkivauhtiin.

Vuonna 2008 alkaneen määrätietoisesti kehittyneen moottoriurheilu-uran parhaimmalla rallin lähtönumerolla (nro 4) umpikieroille savolaisille rallipoluille suuntaava Eskelinen starttaa itseluottamusta puhisten; Pikipintojen erikoismies on testierikoiskokeella hakenut parannusta kilpailusuorituksensa osa-alueisiin, jotka Rovaniemen Napapiirin pikataipaleilla olivat hänelle myrkkyä.

Eskelinen uskoo, että vapaasti hengittävän nelivetoisen Ford Fiesta S2000 ralliauton niksit ovat nyt siten hanskassa, että kilvanajo palkintokorokesijasta on mahdollista.

- Testierikoiskokeella haimme rajoja osuuksille, joissa Arctic Lapland rallissa kärsin aikahäviöitä. Rajat löytyivät jopa niin hyvin, että pääsimme myös harjoittelemaan erikoiskokeelta lipsahtamista eli ulosajoa. Mikkelissä autooni liimataan ralliurani pienin lähtönumero (4) ja se takaa sen, että ainakaan spooria ei tiehen ehtinyt päästä tulemaan ja muutenkin latu on kolmen kilpailijan toimesta putsaantunut irtolumesta. Lähtöpaikka on siis ehkäpä koko kilpailun parhain Eskelinen spekuloi.

- Kaikin puolin luottavaisin mielin Mikkelin kimuranteille erikoiskokeille starttaan eikä tavoitteesta ole syytä tinkiä. Kuljettajan ja PrintSport Racing ammattilaistiimin ralliauton lisäksi huoltomiehillä sekä ennen kaikkea kartanlukijallani Arto Kapasella riittää virtaa nostamaan meitä SM-pisteiden viidenneltä sijalta kärkitaisteluun. Tosin vaikka se vaatii täydellistä onnistumista ja täysin virheetöntä suoritusta niin lupaan vastata haasteeseen, hallitseva Espanjan ratamestari jatkaa.

Perjantai-iltana klo 18 käynnistyvässä ja lauantaina klo 17 päättyvässä SM Vaakuna rallissa ajetaan kuusi pikataivalta ja noin 105 erikoiskoekilometriä.

24.2.2013 - Mikko Eskeliselle syvä pettymys SM Vaakuna rallista - Moottoririkko keskeytti kilvanajon toiseksi viimeisen erikoiskokeen maaliin

Highslide JS
 
Ralliautoilun SM1-luokan viidentenä ennen helmikuun viimeisenä viikonloppuna Mikkelissä ajettua toista osakilpailua ollut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ja kartanlukija Arto Kapanen kokivat pettymyksen syviä hetkiä kun kilvanajo arvokkaista SM-pisteistä katkesi tekniseen vikaan.

Kovin odotuksin modernilla Ford Fiesta S2000 ralliautolla kuuden erikoiskokeen ja noin 105 erikoiskoekilometrin mittaiseen kauden toiseen SM-ralliin startannut kaksikko joutui laulukuoroon kun ajamatta oli enää yksi 29 erikoiskoekilometrin mittainen erikoiskoe. Keskeytyshetkellä Euroopan asfalttiradoilla kesästä toiseen viihtyvä Eskelinen piti hallussaan kilpailun kahdeksatta sijaa, vain 11,3 sekuntia neljäntenä ollutta ralliautoilun MM-sarjasta tuttua Jari Ketomaata hitaampana.

Pettymyksen ja nollapisteiden seurauksena hallitseva Espanjan rata-autoilun mestari tipahti SM-pistetaistelussa seitsemännelle sijalle kun ajamatta on vielä viisi osakilpailua.

- Ajoin perjantai-illan pimeässä ajetun avauserikoiskokeen todella huonosti. En 15 kilometrin mittaisella erikoiskokeella missään vaiheessa saanut rytmistä kiinni enkä siten pystynyt hyödyntämään hallitsevan Suomenmestari Esapekka Lapin käyttämän voittaja-auton ominaisuuksia, kiteytti Eskelinen ajosuorituksiaan jatkaen, - Kolmannen pikataipaleen loppuosalla auton moottoriin tuli tekninen vika, jonka PrintSportin ammattimekaanikot saivat huollossa kuitenkin korjattua, mutta sitten vitospätkällä hevosvoimat totaalisesti karkasivat moottorista ja maaliin linkutettuamme olimme Arton kanssa pakotettuja jättämään leikki kesken.

- Nollapisteet pudottivat minut SM-pisteissä seitsemänneksi ja ero kuusinkertaiseen Suomenmestari Juha Saloon venähti 46 pisteen mittaiseksi. Vaikka pronssimitaliin on matkaa 14 pistettä niin nyt on silti jätettävä SM-sarja kesken, koska kahden viikon päästä SM-sarjan jatkuessa Joensuussa olen samanaikaisesti Portugalin Estorilissa testaamassa rata-autoa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että rata-autoilun ammattilaisura jatkuu Espanja-Portugali-Italia -akselilla ja sen myötä ralliautoilun SM-sarjan kesän osakilpailuille ei ole kalenterissa tilaa, avarsi Eskelinen mystisesti tulevaisuuttaan.

SM Vaakuna rallin voittoon ajoi avausosakilpailun tapaan Juha Salo, joka kävi tiukan sekuntitaistelun toisen konkarikuljettaja Ari Vihavaisen kanssa. Ralliautoilun SM-sarjan kolmas ja samalla talvikauden viimeinen SM-ralli ajetaan maaliskuun toisena viikonloppuna Joensuussa.

Lopputulokset SM Vaakuna Ralli 2013, Mikkeli: SM1 Neliveto
1. Juha Salo & Marko Salminen, Mitsubishi Lancer Evolution 10 R4, 57:59,1
2. Ari Vihavainen & Jani Vainikka, Mitsubishi Lancer WRC, +7,3sek
3. Joni Nikko & Jarno Ottman, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +31,6sek
---
kesk. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Ford Fiesta S2000, tekninen vika


4.3.2013 - Mikko Eskeliselle huippusopimus uuteen Euroopan SuperCar ja Portugalin mestaruussarjoihin

Highslide JS
 
Rata-autoilun hallitseva Espanjan mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, ajaa seuraavaksi uuden Euroopan SuperCar ja Portugalin GT-mestaruuksista. Portugalilaisen Team Nova Driver ammattilaistiimin kuljettajana toista kautta jatkava sarjojen ainoa suomalainen palaa Espanjan ratamestaruuden tuoneen Audi R8 LMS Ultra GT3 voittaja-auton rattiin ja hakee lisää kansainvälistä menestystä portugalilaisten Cesar Campaniçon ja Carlos Vieiran aisaparina.

Aikaisemmin tänä vuonna ralliautoilun SM-sarjan kahdessa avausosakilpailussa modernilla Super2000 luokan autolla kilpaillut Eskelinen on syntyneeseen sopimukseen enemmän kuin tyytyväinen. Team Nova Driver halusi jatkaa yhteistyötä mestaruuskuljettajansa kanssa ja tarjosi moottoriurheilun ammattilaiskuljettajalle sopimusta kahteen GT-mestaruussarjaan.

Eskelisen pesti alkaa jo tulevana viikonloppuna Portugalin Estorilin ja Bragan radoilla ajettavissa testeissä, joissa haetaan optimaalisia säätöjä autoon tulleeseen uuteen aerodynamiikkapakettiin. Koska testit ja myös osa osakilpailuista osuu päällekäin ralliautoilun SM-sarjan kanssa, oli Eskelinen pakotettu jättämään SM-mitalitaistelu kesken ja siirtymään takaisin kuumalle pikipinnalle.

- Portugalin mestaruussarjassa ajetaan neljä kilpailua Portugalissa ja yksi Espanjassa. Kolme näistä osakilpailuista kuuluu European SuperCar sarjaan, jonka lkaksi kokonaan omaa osakilpailua ajetaan lokakuussa Italiassa. Portugalissa meillä on tiimille mestaruus puolustettavana ja tietysti minun ajatuskuplissa poreilee oma ensimmäinen titteli, rata-autoilun Espanjan, Suomen ja Viron sekä ralliautoilun Suomi Cup mestaruudet urallaan voittanut Eskelinen kertoo.

- Kaikki kilpailut ovat kahden tunnin mittaisia ja se aika jaetaan kolmen kuljettajan kesken. Tallitoverini Cesar Campaniço on urallaan voittanut useita Portugalin ja Espanjan mestaruuksia eikä toinen tallitoverini Carlos Vieira ole myöskään hitaammasta päästä. Sopimus ja tietysti viime vuonna saavuttamani Espanjan mestaruus antaa minulle erinomaiset lähtökohdat alkavaan kilpailukauteen. Lisäksi kun Team Nova Driverin henkilökunta aina sikariporrasta myöten sekä auto ja tiimin toimintatavat ovat entuudestaan tuttuja niin todella luottavaisin mielin pakkailen laukkuja kohti ensimmäisiä testejä ja Bragan radalla ajettavaa sarjojen osakilpailua, Eskelinen jatkaa.


21.3.2013 - Mikko Eskelisen ja kansainvälisen European SuperCar ratasarjan alku siirtyi huhtikuun lopulle - Portugalilaisessa ammattitiimissä myös toinen suomalaiskuljettaja

Highslide JS
 
Jyväskyläläisen Mikko Eskelisen, 40, viides peräkkäinen kansainvälinen kilpailukausi piti startata nyt viikonloppuna Portugalin Bragassa ajettavalla kilpailulla, mutta sääntöepäselvyyksien vuoksi kilpailuorganisaatio oli pakotettu siirtämään se syyskuulle. Näin uuden kansainvälisen ratasarjan avauskilpailu tullaan ajamaan huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Espanjan Aragornin radalla.

Toista peräkkäistä kilpailukautta portugalilaisen Team Nova Driver ammattitiimin kuljettajana ajava, hallitseva Espanjan mestari piti avauskilpailun siirtoa yllättävänä, mutta silti kaikkien kanssakilpailijoiden ja tiimien etujen mukaisena. Sarjan säännöissä oli kilpa-autojen polttoainejärjestelmään liittyvä epäselvyys, mikä olisi mahdollisesti jättänyt lukuisia kilpailijoita pois sarjan avauksesta ja näin kilpailua siirtämällä organisaatio sai runsaasti aikaa hieroa sääntökohdat sellaisiksi, että kilpailuissa tullaan näkemään runsaasti eri automerkeillä ajavia kuljettajia.

Eskelinen tiimeineen olisi ollut valmis aloittamaan seitsemän osakilpailua pitkä kilpailukausi ja siten jatkamaan siitä mihin edellisen kilpailukauden päätti.

- Meillä on takana hyvät talvitestit, joissa löysimme hyvät säädöt Audi R8 LMS Ultra GT3 autoomme. Uudet aerodynamiikan ratkaisut paransivat suoranopeuttamme ja muutenkin tunsin olevani valmis ajamaan palkintokorokesijoista. Kun uuden kansainvälisen sarjan säännöistä löytyi epäselvyys, joka olisi karsinut autokuntia kilpailuista niin jo pelkästään kilpailijoiden oikeusturvan kannalta on tärkeää saada säännöt tarkoiksi ja siten pitää kilpailu rehellisen kovana. Sen myötä on täysin ymmärrettävää, että avauskilpailua siirrettiin viidellä viikolla eteenpäin, Eskelinen kertoo.

- Aikatauluun tullut äkkinäinen muutos ei muuta tiimimme suunnitelmia kilpailukauden suhteen vaan normaaliin tapaan jatkamme valmistautumista. Tiimi ajattaa kahta autokuntaa joissa ajavat minun ja tiimipäällikkö Cesar Campaniçon lisäksi Carlos Vieira, João Figueiredo, João Ramos ja toinen suomalainen Antti Buri, joka on hallitseva Brittien Formula Ford ja Formula Ford Festival luokkien mestari. Meillä on molemmissa autoissa urallaan useita eri mestaruuksia voittaneita kuljettajia, joten todella hyvin mielin uutta kilpailukautta kohden mennään, Eskelinen jatkaa.


26.4.2013 - Mikko Eskelisen urakka uudessa Euroopan SuperCar ratasarjassa alkaa - Tallitoverina Brittien Formula Ford mestari Antti Buri

Highslide JS
 
Hallitseva rata-autoilun Espanjan mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, avaa rata-autoilun kansainvälisen kilpailukauden nyt huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Espanjan Aragonin radalla ajettavassa uudessa Euroopan Supercar ratasarjassa.

Portugalilaisen Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla yhdessä tallitoverinsa Cesar Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa ajava Eskelinen saa vastaansa useiden kilpailevien tiimien kovien kuljettajien lisäksi myös tiimin toisella autolla ajavan toisen suomalaiskuljettajan Antti Burin. Runsaasti sinivalkoista väriä kantavalla arvostetulla portugalilaistiimillä on tavoitteena sarjan kaksi kärkisijaa ja näin ollen tehdä myös suomalaista autourheiluhistoriaa.

Pitkällä autourheilu-urallaan Espanjan ratamestaruuden lisäksi kaksi rata-autoilun Suomenmestaruutta, yhden Viron mestaruuden sekä ralliautoilu Suomi Cup mestaruuden ajaneen Eskelisen tavoite on asetettu jokaisen seitsemän osakilpailun palkintokorokkeelle ja sitä kautta uuden ratasarjan mestaruuskamppailuun. Kahden tunnin mittaisen kilpailun aikana hän jakaa ajovuoron Campaniçon ja Vieiran kanssa, samoin kuin Buri tiimin toisen autokunnan kanssa.

- Viime vuodelta tuttu mestaruustiimi, koko sarjan yksi kilpailukykyisimmistä autoista ja kaksi nopeaa tallitoveria on ainakin paperilla erinomainen yhdistelmä. Viikko sitten Belgiassa Team Nova Driver siirtyi rata-autoilun GT3-luokan EM-sarjan kärkipaikalle, joten he ovat jo ehtineet saamaan kansainvälisesti hyvän startin kilpailukaudelle. Nyt Pohjois-Espanjan Aragonin radalla yritetään jatkaa tuota menestysputkea, Eskelinen kertoo.

- Oma valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaisesti: Kolmen viikon kuntokuuri Etelä-Espanjassa Malagan auringon alla on johtanut siihen, että todella motivoituneena edellisellä kilpailukaudella Espanjan mestaruuden minulle tuoneen tutun auton ratin taakse istahdan. Nyt tärkeintä niin minulle kuin koko tiimille on luonnollisesti saada hyvä tulos alle ja sitä kautta tasaisesti jatkaa kuukauden välein ajettaviin seuraaviin osakilpailuihin, Eskelinen jatkaa.

Kilpailun aika-ajot ajetaan perjantai-iltana ja kahden tunnin kilpailu lauantaina. Kilpailut televisioidaan jälkilähetyksinä Nelonen Pro televisiokanavalla myöhemmin ilmoitettavaan aikaan.

28.4.2013 - Mikko Eskelinen hopealle Euroopan SuperCar sarjan avauksessa Espanjassa - Hallitseva Espanjan ratamestari myös hopeasijalla Portugalin mestaruussarjassa

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Puolen vuoden kilpailutauon pikipinnalta pitänyt jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, sai erinomaisen startin seitsemän osakilpailun mittaiselle, järjestyksessään viidennelle kansainväliselle kilpailukaudelleen. Pohjois-Espanjan Aragónin radalla ajetussa uudessa European SuperCar ratasarjassa portugalilaisen Team Novadriverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla ajanut Eskelinen ja tallitoverit César Campaniço sekä Carlos Vieira jäivät kahden tunnin mittaisessa kilpailussa 39,97 sekuntia italialaisten voittajien vauhdista.

Paalupaikalta startannut Eskelisen autokunta sai kilpailulle täydellisen startin kun portugalilainen Carlos Vieira hoiti oman ajovuoronsa virheettömästi ja saapui 20 sekunnin johtoasemasta kuljettajan vaihtoon. Vaikka niin Campaniço kuin Eskelinen tekivät omilla ajovuoroillaan myös virheetöntä työtä, nousi italialaiset Ferrari -kuljettajat Tanakorn Ramindra ja Cedric Sbirrazzuoli kyseenalaisesti voittoon. Uutuutta kiiltävän ratasarjan kilpailun säännöissä jokaisen tiimin on kahden tunnin aikana pidettävä yhteensä viiden minuutin mittaiset varikkopysähdykset. Voittajan pysähdykset jäi alle tuon rajan ja siitä heitä rangaistiin vain varikon läpiajolla eli käytännössä he hyötyivät sääntörikkeestään.

Eskelinen viittasi kintaalla kavereille ja tietää, että sarjajärjestäjä tulee tilkitsemään tämän porsaanreiän. Viisivuotisella urallaan niin Espanjan, Suomen kuin Viron ratamestaruudet voittanut moottoriurheilun monilahjakkuus myös tietää, että hopeasija on erinomainen avaus ja seuraavista kuudesta osakilpailusta on myös odotettavissa vastaavanlaista menestystä.

- Hyvä startti, hyvä sijoitus ja hyvät pisteet. Lisäksi kun jo vapaiden harjoitusten toisesta kierroksesta lähtien pystyin kaikki kierrosaikani ajamaan vuoden takaista nopeinta aikaani nopeammin, en voi olla muuta kuin tyytyväinen niin omaan kuin koko tiimini toimintaan. Totta kai voiton karkaaminen sääntöhässäkän myötä lievästi harmittaa, mutta tämä on vain moottoriurheilua, ei sen vakavampaa, herrasmiehenä mainetta niittänyt Eskelinen kertoo.

- Meillä on viimevuotiseen tapaan todella kilpailukykyinen paketti kasassa ja sen myötä hyvillä mielin kuukauden päästä Portugalin Estorilin radalla ajettavaan seuraavaa osakilpailua kohden mennään. Lisäksi kun Ranskasta kantautui tieto toisen jyväskyläläisen moottoriurheilijan, nuoren 16-vuotiaan Simo Muhosen voitokas startti Ranskan Formula F4 mestaruussarjassa niin kaikin puolin aurinkoa on havaittavissa ihan kaikissa rinnoissa, Eskelinen jatkaa.

Koska italialaiset ovat ilmoittautuneet Euroopan SuperCar ratasarjan lisäksi myös Portugalin mestaruussarjaan, johtavat he kumpaakin sarjaa. Vastaavasti Team Nova driverin Mikko Eskelinen, César Campaniço ja Carlos Vieira pitävät hallussaan sarjojen hopeasijaa. Tiimin toisessa autossa ajanut hallitseva Brittien Formula Ford mestari, Antti Buri, joutui tallitovereidensa kanssa keskeyttämään kilpailu auton vaihdelaatikon rikkoontumisen seurauksena.

Lopputulokset European SuperCars Series, Aragón (Espanja)
1. Tanakorn Ramindra & Cedric Sbirrazzuoli, Ferrari 458 GT3, 2:00:19.896
2. Mikko Eskelinen & César Campaniço & Carlos Vieira, Team Novadriver Audi R8 LMS Ultra GT3, +39.970sek
3. Miguel Ferreira & Francisco Carvalho & Diogo Ferrão, Ferrari 430 Challenge, +7 kierrosta
4. José Pedro Fontes & Miguel Barbosa, Mercedes SLS AMG GT3, +9 kierrosta
5. João Baptista & Amândio Dias & Renato Machado, Porsche GT3 CUP, +15 kierrosta
---
kesk. João Ramos & João Figueiredo & Antti Buri, Team Novadriver Audi R8 LMS Ultra GT3, vaihdelaatikkovika


23.5.2013 - Mikko Eskelnen haluaa Portugalin GT-mestaruussarjan piikkipaikalle - Toinen kilpailu Lissabonissa radalla

Highslide JS
 
Kolme viikkoa sitten hopeasijalla avaamansa uuden Euroopan SuperCar ratasarjan lisäksi jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, ajaa myös Portugalin GT-ratamestaruudesta. Vuonna 2012, historian ensimmäisenä suomalaisena Espanjan GT-ratamestaruuden napannut rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari hakee menestystä portugalilaisen Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla.

Lissabonin välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla Estorilin 4,140 kilometrin mittaisella radalla Eskelinen tähtää kärkivauhtiin portugalilaisten tallitovereidensa César Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa. Tiimin toista autoa ajaa sarjan toinen suomalaiskuljettaja Antti Buri.

Autourheilualan yrittäjänä toimiva Eskelinen valmistautui mukavan lämpimässä kesäkelissä ajettavaan kaksituntiseen kilpailuun Petäjäveden Koskenpään Rantapirtillä, jossa hän kiiruhti soratietä tehokkaan Crosskart auton ratissa.

- Osa Euroopan SuperCar ratasarjan kilpailuista ajetaan yhdessä Portugalin mestaruussarjan kanssa ja siten päätin myös osallistua tähän sarjaan. Koska sarjan avauskilpailun jälkeen olemme hopeasijalla niin tavoitteena ei voi olla muuta kuin ns. iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli pokata kummankin sarjan mestaruudet. Lisäksi kun meillä on hyvä paketti kasassa niin todella luottavaisin mielin kohti Lissabonia suuntaan, Eskelinen kertoo.

- Kolmen viikon kilpailutauon aikana olen käynyt testaamassa Crosskart Adventuresin autoa, jossa voimanlähteenä on 750 kuution ja 150 hevosvoiman Suzukin moottori. Moottorin korkeat kierrokset takasivat hirveän metelin ohjaamossa ja se taas toi huikeaa fiilistä kilvanajoon. Vauhtiin kun pääsin niin en millään olisi malttanut lopettaa, koska kummasti sitä vaan työelämän kiireet unohtuu kun kypärän päähän laittaa. Tulen varmasti sidosryhmieni kanssa viettämään kesällä paljon aikaa Crosskart Adventuresin järjestämissä elämystilaisuuksissa, kehuu Eskelinen kokemustaan.

26.5.2013 - Mikko Eskelinen voittoon SuperCar ratasarjan Estorilin osakilpailussa - Suomalaiskuljettaja jatkaa vahvoja otteita Iberian niemimaalla

Highslide JS
 
Rata-autoilun hallitseva Espanjan GT-autojen mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, saavutti portugalilaisen Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla SuperCar ratasarjan Estorilin osakilpailuvoiton. Portugalilaisten tallitovereiden César Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa Estorilin 4,2 kilometrin mittaista rataa kahden tunnin ajan kiertänyt autokunta johti kilpailua lähes lähdöstä maaliin.

Campaniço avasi kilpailun paalupaikalta ja toi auton kakkossijalla Eskeliselle, joka omalla ajovuorollaan onnistui nostamaan tiimin jälleen kärkisijalle. Kolmantena kuljettajana autoa ajaneen Carlos Vieiran tehtäväksi jäi piikkipaikan puolustaminen ja menestyksekkään kilvanajon päätteeksi maalilippu heilahti 15 sekunnin erolla ennen hopeasijalle ajanutta tiimin toista autokuntaa.

Eskelinen oli voittoon enemmän kuin tyytyväinen ja ennen kaikkea siihen, että kahdesta kilpailulähdöstä tilipussissa on kahdesta ajetusta kilpailulähdöstä kaksi palkintokorokesijaa. Aikaisemmin neljä viikkoa sitten Espanjan Aragonin radalla ajetun Euroopan SuperCar sarjan toinen sija kirjastui kultaiseksi ja sen myötä urallaan kaksi Suomen-, yhden Viron sekä rallin Suomi Cup mestaruudet saavuttanut Eskelinen on nyt Portugalin SuperCar ratasarjan sarjajohdossa ja hopeasijalla Euroopan SuperCar sarjassa.

- Vaikka 15 sekunnin voitto voi tuntua helpolta niin sitä se ei tänäänkään ollut. Cecar sai hyvän startin, mutta tiiviin kilvanajon seurauksena joutui nöyrtymään Mercedeksellä ajaneelle Luis Silvalle. Varikkopysähdyksen aikana pääsimme jälleen kärkisijaan kiinni josta ei, Atlantilta puhaltaneesta kovasta tuulesta huolimatta, enää luovuttu. Koko kaksituntisen ajan tuuli kovasti heitteli autoa ja sen myötä pito oli paikoitellen todella huono. Kilvanajo oli tänään todella haastavaa, Eskelinen kertoo.

- Sarjajohto on tavoitteiden mukainen suoritus ja vielä kun tiimilla on hallussaan kaksoisjohto niin todella luottavaisin mielin tasan kuukauden päästä Portossa ajettavaan sarjan seuraavaan osakilpailuun suuntaamme. On erittäin nautinnollista ajaa ammattitiimissä, jonka jokainen jäsen tekee millimetrin tarkkaa työtä menestyksen eteen. Sama asia koskee myös yhteistyökumppaneitani, jotka panoksellaan ovat tukemassa menestyksekästä uraani, Eskelinen jakaa kiitosta taustaorganisaatiolleen

Lopputulokset SuperCar Portugal, Estoril
1. Mikko Eskelinen & César Campaniço & Carlos Vieira, Audi R8 LMS Ultra, 1:40,824
2. João Figueiredo & João Ramos & Manuel Gião, Audi R8 LMS Ultra 68 +15,148,2sek
3. Luis Silva & António Coimbra, Mercedes SLS AMG 67 +1 kierros
4. António Nogueira & Pedro Salvador, Porsche 997 GT3, +1 kierros
5. Diogo Ferrão & Miguel Ferreira & Francisco Carvalho, Ferrari 430, +5 kierrosta


28.6.2013 - Mikko Eskelinen Portugalin Supercar sarjajohtajana Porton katuradalle

Rata-autoilun hallitseva Espanjan mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, mittaa ajotaitojaan nyt sunnuntaina Portugalissa yli 200000 silmäparin edessä kun European SuperCar ja Portugal SuperCar sarjat jatkuvat Porton ahtaalla katuradalla. WTCC MM-sarjan yhteydessä ajettavaan kaksituntiseen kilpailuun moottoriurheilun monilahjakkuus starttaa erinomaisista asetelmista hänen Team Nova Driver autokuntansa johtaessa Portugalin SuperCar sarjaa ja ollen toisena European SuperCar sarjassa.

Riskittömästi sarjajohtoa Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla kasvattamaan starttaava Eskelinen ajaa ennen päälähtöä Fiat Abarth Trophyn osakilpailun ja sitä kautta tutustuu hänelle entuudestaan täysin tuntemattomaan rataan. Tällä tapaa hän optimoi suoritustasonsa niin lauantaina ajettaviin aika-ajoihin kuin sunnuntain kahden tunnin kilpailuun. Ratamestari tietää, että keskeytykseen ei ole varaa ja siten ajatuskuplissa poreilee varmat sarjapisteet kun kaudesta on ajamatta vielä viisi pitkää osakilpailua.

- Edessä on varmasti yksi koko autourheilu-urani vaativimmista kilpailuista. WTCC-sarjan myötä katsomossa on väkeä yhden keskikokoisen suomalaisen kaupungin verran ja lisäksi kun Portugalin omat pojat tuntevat radan kuin omat taskunsa niin haastetta ei ainakaan tule puuttumaan. Ahdas katurata ei anna yhtään virhettä anteeksi ja siten edessä on todella jännittävät kisat, Eskelinen kertoo.

- Lyhyiden vapaiden harjoitusten lisäksi ajan pikkufiatilla Fiat Abarth Trophyn osakilpailun ja näin pystyn paremmin tutustumaan rataan ja löytämään sen akilleen kantapäät. Sunnuntain päälähdössä tiimin sisäinen tavoite on yksinkertainen: Mestaruustaistelua ajatellen keskeyttää ei saa ja siten täysin riskittömästi ja rennoin mielin nautinnolliseen kilpailuviikonloppuun starttailen, Espanjan ratamestaruuden lisäksi kaksi rata-autoilun Suomenmestaruutta urallaan saavuttanut jyväskyläläinen jatkaa.

Team Nova Driver tiimin autolla menestyksestä ajaa kolme kuljettajaa: Mikko Eskelinen, César Campaniço ja Carlos Vieira. Kahden tunnin kilpailussa kolmikko ajaa jakaa ajovuorot ja ajaa kukin noin 40 minuuttia.

30.6.2013 - Mikko Eskeliselle ylivoimainen voitto Portugalin Boavistan katuradalta - Jyväskyläläisen nimi kovaa valuuttaa Iberian niemimaalla

Portugalilaisen Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla tallitovereidensa César Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa Portugalin Porton Boavistan 4,8 kilometrin mittaisella katudaralla ajetussa Euroopan SuperCar ratasarjan kolmannessa osakilpailussa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 40, nappasi ylivoimaisen voiton ja kasvatti samalla sarjajohtoaan.

WTCC-vakioautojen MM-sarjan osakilpailun yhteydessä ajetussa kaksituntisessa kilpailussa Iberian niemimaan ratasarjoja vuodesta toiseen hallinnut Team Nova Driver täydellisesti onnistui kilpailustrategiassa siten, että muuten onnettomuuksien värittämässä kilpailussa tiimin kuljettajat pystyivät riskittömästi nautiskelemaan toisen peräkkäisen voiton.

Yli 200000 katsojan edessä Pohjois-Portugalin noin 35 lämpöasteen helteisessä säässä ajetussa kilpailussa Eskelisen autokunta hallitsi 4,8 kilometrin ahtaan katuradan tapahtumia. Campaniço aloitti ja toi auton johtoasemassa Eskeliselle, joka oman noin 40 minuutin ajovuoronsa aikana kasvatti etumatkaa tuoden auton Vieiralle siten, että hänen tehtäväksi jäi tuoda auto ehjänä maalilipulle. Team Nova Driverin toinen autokunta saapui maalilipulle neljänneksi nopeimpana.

Kuluvan kilpailukauden hallitsevan Espanjan GT-ratamestarin tuloskimara on vakuuttavaa luettavaa - Kolmesta ajetusta kilpailusta kaksi voittoa ja yksi hopeasija on enemmän kuin hän uskalsi toivoa.

- Täydellinen tulos täydelliselle kilpailulle. Vaikka paalupaikan hävisimme 0,024 sekunnilla niin kilpailussa otettiin se korkojen kera takaisin. Pitkän kilpailun aikana usea kanssakilpailija sortui ajovirheiseen jota rataa reunustanut turva-aita ei antanut anteeksi. Tänään olimme myös Rouva Fortunan suosiossa ja sen myötä saimme kasvatettua kunnon etumatkan sarjapisteissä. Kaksi voittoa ja yksi kakkossija vakuuttavasti kertoo tiimimme kilpailukyvystä, Eskelinen kertoo.

- Haastavuutta täydellisyyttä hiponeelle kilpailulle aiheutti aurinko, joka lämmitti ilmastoimattoman kilpa-automme ohjaamon yli 60 asteiseksi. Lisäksi kun jarrut kävivät paikoitellen kiehumispisteessä niin siihen nähden minuutin voittomarginaali tuntuu todella hyvältä. Tästä on hyvä jatkaa kohti elokuun viimeisenä viikonloppuna Portimaon radalla ajettavaa sarjan neljättä osakilpailua, Eskelinen jatkaa.

Sorateiden Grand Prix kutsuu

Viiden kilpailukauden aikana kaksi rata-autoilun Suomenmestaruutta ja Viron sekä Espanjan mestaruudet voittanut jyväskyläläinen ei malta pitää kesälomaa ammattiautoilijan työstä vaan kilpailee seuraavaksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomen MM-rallin yhteydessä ajettavassa Nelivetomies -kilpailussa. Kaksipäiväisen ralliin Eskelinen ajaa pitkäaikaisen kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa ja hänen FIN-R viritteisen Mitsubishi Lancer Evolution ralliauton huollosta vastaa autourheilun ammattilaistiimi PrintSport Racing.

Lopputulokset SuperCar Series Boavista Porto 2013, Top-3:
1. Mikko Eskelinen & César Campaniço & Carlos Vieira, Audi R8 LMS Ultra GT3, 1:58.094
2. Pedro Salvador & António Nogueira, Porsche 997, +1:00.005sek
3. José Pedro Fontes & Miguel Barbosa & João Baptista, Mercedes SL8 AMG, +1:18.955sek


1.8.2013 - Mikko Eskelinen tavoittelee sorateiden herruutta Jyväskylässä - Ajatuskuplissa kuplii nelivetomies rallin palkintokoroke

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Ensimmäistä kertaa Suomen MM-rallin yhteydessä ajettavan Nelivetomies rallin reitille kolmantena kilpailijana starttaava Mikko Eskelinen, 41, ja kartanlukija Arto Kapanen tähtäävät kahdeksan pikataipaleen ja 140,38 erikoiskoekilometrin mittaisen kilpailun kärkikamppailuun.

Kuluvan kilpailukauden kansainvälisessä European SuperCar ratasarjan kuumalla pikipinnalla Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla menestyksekkäästi viihtynyt jyväskyläläinen palaa kahden vuoden tauon jälkeen sorateille ja lauantaina aikoo Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautollaan olla uuden konseptin rallin palkintokorokkeella.

Perjantaina ja lauantaina MM-sarjan kilpailijoiden jälkeen ajettavat yhdeksän huippunopeaa sekä ennen kaikkea todella vaativaa erikoiskoetta tarjoaa kokeneille moottoriurheilun herrasmiehille huikeasti haastetta; Edellä lähteneet noin 100 MM-sarjan autokuntaa ovat ruopineet tiestön huonokuntoiseksi ja näin nopeuskilpailun lisäksi Nelivetomies ralli on ennen kaikea kestävyyskilpailu niin autoille kuin kuljettajille.

Rata-autoilun hallitseva Espanjan mestari ei haastetta hätkähdä vaan aikoo kiviä kierrellen ja rengasrikkoja vältellen yltää tavoitteeseensa.

- Kansainvälinen SuperCar ratasarja on nyt kesätauolla ja sen myötä on nyt hyvä käydä ruopasemassa yhteistyökumppaneilleni lisää laajaa kansainvälistä näkyvyyttä. Vaikka kilpailussa ajetaan MM-sarjalaisten perässä niin hyvää kannattaa odottaa, Eskelinen humorisoi ja jatkaa, - Koska kyseessä on kotipaikkakunnallani ajettava ralli niin panokset ovat kovat; Olisihan se lauantaina hienoa suihkutella kuohujuomaa sponsorieni, ystävieni sekä tuhansien muiden silmäparien edessä.

- Helpolla ei kukaan meistä tule pääsemään. Tehokkaat WRC-, Super2000 ja muut turboahdetut ja ahtamattomat autot ovat kaivaneet tiestöstä kaikki terävät kivet esiin ja sen myötä teemaksi tulee rengasrikkojen välttely. Löysäilläkään ei saa, koska kiireestä huolen pitää nimekkäät kanssakilpailijat. Edessä on siis todellinen Sorateiden Grand Prix, Eskelinen uskoo.

Nelivetomies rallissa ajetaan perjantaina Jukojärven, Palsankylän, Mökkiperän, Lankamaan ja Killerin erikoiskokeet. Lauantaina ralligladiaattoreilla on edessä Surkeen, Leustun ja Painaan pikataipaleiden lisäksi todellinen kruununjalokivi eli legendaarinen Ouninpohjan erikoiskoe. Eskelinen povaa maailman nautinnollisimman vuoristoradan olevan niin MM-sarjan kuin Nelivetomies rallin ratkaisupätkä.

- Auto on Ouninpohjan erikoiskokeella enemmän ilmassa kuin maassa ja sen myötä kieltämättä hieman jännittää. Lisäksi kun erikoiskokeen keskituntinopeus on lähemmäksi 130km/h niin todellakaan yhteenkään ajovirheeseen ei ole varaa. Koska haasteita elämässä pitää olla ja tämä lauantainen karuselli on todellakin yksi sellainen eikä sitä turhaan ole vuolaasti kehuttu maailman pelottavimmaksi pikataipaleeksi, Eskelinen tietää.

3.8.2013 - Mikko Eskelinen lenteli hopealle Nelivetomies rallissa - Tekniikkamurheet ja rengasrikko söi vauhtia

Highslide JS
 
Suomen MM-rallin yhteydessä ajetussa Nelivetomies kilpailussa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 41, nappasi kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa Suomen rallihistorian ensimmäisen kerran järjestetyn rallin toiseksi korkeimmat palkintopokaalit. Teknisistä murheista sekä rengasrikosta kärsinyt hallitseva Espanjan rata-autoilun mestari kiiruhti kaksi kovaa kilpailupäivää, yhdeksän vuoristoratamaista pikataivalta ja 140,38 erikoiskoekilometriä rallin tehokkaammalla WRC-autolla ajaneen Seppo Kopran vanavedessä. Hopeasija oli kotikilpailuaan ajaneelle Eskeliselle tavoitteiden mukainen tulos.

Ensimmäisen kilpailupäivän toisella Palsankylän erikoiskokeella tiestön pinnalla ollut irtosora tukki jäähdyttäjän sen seurauksena moottorin lämpötila karkasi yli 105 asteeseen. Lisäksi kun neljännellä Lankamaan pikataipaleella turbon ahtoputkeen ilmaantui reikä niin rata-autoilun vuosien 2008 ja 2009 Suomenmestari kurvaili iltahuoltoon vajaatehoisella autollaan. Avauspäivän teknisten murheiden seurauksena Mitsubishi Lancer Evolution IX ralliautolla ajanut kaksikko starttasi kolmannelta sijalta toisen rallipäivän neljälle kovavauhtiselle erikoiskokeelle.

Yötauon jälkeen Eskelinen hyökkäsi Surkeen ja Leustun erikoiskokeilla kunnes legendaarisen Ouninpohjan puolivälissä sattunut rengasrikko pakotti kaasujalan nostamiseen ja kahden ylimääräisen minuutin lisäämiseen tulosluetteloon. Ongelmista huolimatta rallin vuoden 2010 Suomi Cup mestarit saapuivat maalilipulle tyydyttävällä hopeasijalla. Eskelinen oli haltioissaan nähdessään vaativan rallin maalilipun.

- Ennakkoon meillä oli tiedossa, että rallimme tulee olemaan nopeuskilpailun lisäksi kestävyyskilpailu. Harmillisesti jäähdyttäjään kertynyt irtosora tukki sen ja ajoimme pikataipaleet moottorin varaohjelma päällä. Sitten Lankamaalla tuli iso reikä turbon ahtoputkeen ja moottorista hevosvoimat lähtivät kesälaitumille. Onneksi PrintSportin huolto sai murheet korjattua ja pystyimme toisena kilpailupäivänä Ouninpohjan erikoiskokeelle saakka vastaamaan Kopran vauhtiin. Kuitenkin rikkoontunut rengas pakotti meidät raahautumaan 17 erikoiskoekilometriä ja kärsimään lisää aikatappiota. Mäihin tilanteisiin nähden hopea maistuu todella hyvältä, Eskelinen kertoo.

- Tehokkaammalla WRC-autolla ajaneen Seppo Kopran vauhtiin emme pystyneet vastaamaan ja sen myötä hopeasija on meille tulos minkä myös ongelmattomalla ajolla olisimme muutenkin pystyneet saavuttamaan. Tiestö oli paikoitellen todella hurjassa kunnossa ja sääliksi kävi autoani kun se joutui ottamaan kaikenlaisia iskuja vastaan. Silti ehdoton kiitos matkan jatkumisesta kuuluu PrintSport Racingin ammattitiimille, joka parsi auton huollossa kasaan, Eskelinen jatkaa.

Kuumalla pikipinnalla viihtyvä Eskelinen kilpailee seuraavaksi elokuun viimeisenä viikonloppuna Portugalin Portimaon radalla ajettavassa European SuperCars ratasarjan kolmannessa osakilpailussa. Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla ajava Eskelinen johtaa sarjaa kahden ajetun kilpailun jälkeen.

Lopputulokset Nelivetomies ralli 2.-3.8.2013, Jyväskylä, Top-3:
1. Seppo Kopra & Matti-Jussi Partanen, Toyota Corolla WRC, 1:17:13.0
2. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +3:54.5sek
3. Timo Pitkäniemi & Kirsi Holmberg, Subaru Impreza WRX Sti, +8:53.0sek


31.8.2013 - Mikko Eskelinen kiinni Portugalin SuperCar ratasarjan voitossa

Highslide JS
 
Jyväskyläläisellä Mikko Eskelisellä, 41, on, jälleen kerran, erinomainen mahdollisuus tehdä suurta suomalaista moottoriurheiluhistoriaa ja juhlistaa sinivalkoisia värejä kansainvälisessä ratasarjassa.

Nyt elokuun viimeisenä viikonloppuna Portugalin Algarvessa ajettavassa sarjan toiseksi viimeisessä osakilpailussa moottoriurheilun ammattilaiskuljettajalla on mahdollisuus sinetöidä mestaruus. Vuosi sitten Espanjan GT-ratamestaruuden voittanut rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari on kuluvalla kilpailukaudella ajanut voitot niin Estorilin ja Porton osakilpailuissa sekä ollut toinen Espanjan Aragonin radalla ajetussa kilpailussa ja johtaa tallitovereidensa César Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa Portugal SuperCar Seriesiä 45 pisteen erolla.

Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla ajavalle autokunnalle riittää palkintokorokesija kilpailukauden tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Yhtä kakkossijaa lukuun ottamatta kilpailukausi on mennyt kuten olemme suunnitelleet ja nyt meillä on erinomainen mahdollisuus karata sarjatilanteessa tavoittamattomiin ja sitä kautta sinetöidä mestaruus ennen kahden viikon päästä ajettavaa viimeistä osakilpailua. Fiilikset tiimissämme ovat erinomaiset, Eskelinen kertoo.

- Reilun kahden tunnin mittaiseen kilpailuun on luvattu yli 30 helleasteen lämpötiloja ja se tarkoittaa sitä, että kukaan meistä ei tule pääsemään helpolla. Silti todella luottavaisin mielin starttaamme kilpailuun, jossa tiimimme kilpailustrategian mukaisesti oikeaoppinen nesteytys tulee näyttelemään suurta roolia kuumassa kilpailussa, Eskelinen tietää ja jatkaa kilpailustrategiaansa, - Aika-ajoissa kärkeen, kilpailussa karkuun ja kärkisijalla palkintokorokkeelle.

Etelä-Portugalin Algarven lomamaisemissa ajettavan kilpailun aika-ajot ajetaan myöhään lauantai-iltana.

1.9.2013 - Mikko Eskelinen murskaavan ylivoimainen Portugalin SuperCars ratasarjassa - Mestaruustitteli Suomeen

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 41, ajoi vakuuttavan voiton Portugalin Algarven lomamaisemissa ajetussa Portugalin SuperCars ratasarjan toiseksi viimeisessä osakilpailussa ja menestyksen myötä sinetöi vuonna 2008 alkaneen autourheilu-uransa huikean viidennen mestaruuden.

Portimaon radalla portugalilaisen Team Nova Driverin Audi R8 LMS Ultra GT3 autolla tallitovereidensa César Campaniçon ja Carlos Vieiran kanssa kaksituntisessa kilpailussa voitokkaasti ajanut Eskelinen onnistui täydellisesti ja kilpailukauden kolmannen voiton myötä karkasi pistetilanteessa tavoittamattomaan sarjajohtoon kun ajamatta on vielä sarjan päätösosakilpailu.

Helteisissä olosuhteissa ajettuun kilpailuun Team Nova Driverin autokunta starttasi kakkossijalta. Moninkertainen Portugalin mestari César Campaniço hoiti ajovuoronsa virheettömästi ja toi auton samalla sijalla Eskeliselle, joka oman noin 40 minuutin vuoronsa aikana pystyi nousemaan kärkisijalle. Viimeisenä samaiset minuutit kilpaileen Carlos Vieiran tehtaväksi jäi ykkössijan puolustaminen ja täysin virheettömän kilpailupäivän päätteeksi suomalais-portugalilainen tiimi juhlisti varmistunutta mestaruutta.

- Aika-ajojen hopeasijalta startattiin ja ensimmäisen kuljettajan vaihdoksen aikana pääsimme nousemaan kärkipaikalle, josta emme enää luopuneet. Saimme jälleen kerran ajaa virheetötömän ja kaikin puolin täydellisen sekä ennen kaikkea nautinnollisen kilpailun, joka päättyi tavoitteidemme mukaiseen tulokseen. Tämän päivän kilpailun tapahtumia on oikeasti vaikea laittaa paremmaksi ja siten voitto tuntuu erityisen hyvältä, Eskelinen kertoo.

- Kilpailukauden aikana tiimin tekemä kova työ palkittiin jälleen palkintokorokkeen korkeimmalla sijalla. Nyt varmistunut Portugalin mestaruus on erinomaista jatkoa vuosi sitten samassa tiimissä saavuttamalleni Espanjan mestaruudelle ja näin rata-autoilun kaksi Suomenmestaruutta sekä yksi Viron mestaruus sai tavoitteiden mukaista jatkoa. Harvassa on ne autourheilijat, joilla viidessä vuodessa on neljän eri maan mestaruuspokaalit palkintovirtriinissään, Eskelinen iloitsee ja jatkaa avartaen menestyksensä salaisuutta, - Pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet minulle kilpailemisen ammattitiimeissä ja oikeiden valintojen sekä tavoitteiden mukaisten suoritusten myötä on minulla jälleen ilo kiittää vauhtini takana olevia tahoja.

Team Nova Driverin toinen autokunta sijoittui kolmanneksi ja heillä on erinomaiset mahdollisuudet sarjan hopeasijaan. Viiden osakilpailun mittainen ratasarja päättyy kahden viikon päästä Portugalin Bragan radalla ajettavaan kilpailuun. Eskelinen ei varmistuneesta mestaruudesta huolimatta aio päätösosakilpailussa löysäillä.

- Nyt kun uuteen ibearialaiseen palkintogaalaan on korkeimman palkintokorokkeen paikka varmistettu niin olisihan se täydellistä päättää erinomaisesti sujunut kuuma kilpailukausi mestaruuden arvoisella sijalla. Erityisen kiitollinen kuluneista kahdesta vuodesta olen Team Nova Driver ammattitiimille, joka vuonna 2011 uskoi taitoihini. Nyt kaksi mestaruutta myöhemmin on mahtavaa huomata valintojen tuottaneen tulosta, Eskelinen päättää.

Lopputulokset Portugal SuperCar Series Algarve 31.8.2013
1. Mikko Eskelinen & César Campaniço & Carlos Vieira, 2:00:06,379
2. Alvaro Fontes & Miguel Barbosa & José Pedro Fontes, +1 kierros
3. João Ramos & João Pedro Figueiredo & Libeido Veiga, + 2 kierros


10.10.2013 - Mikko Eskelinen mittaa Espanjan rallispesialistien taidot autourheilu-uransa ensimmäisessä asfalttirallissa - Haasteena Cordobassa ajettava kaksipäiväinen Espanjan mestaruussarjan Sierra Morena ralli

Highslide JS
 
Rata-autoilun kaksinkertainen Suomen ja hallitseva Espanjan GT-autojen mestari, jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 41, ottaa rohkean askeleen autourheilu-urallaan ja lokakuun kolmantena viikonloppuna kilpailee Etelä-Espanjassa ajettavassa kaksipäiväisessä Sierra Morena rallissa.

Kuluvana kilpailukautena Portugalin SuperCar mestaruuden saavuttanut Eskelinen haastaa niin itsensä kuin Espanjan asfalttispesialistit Harri Rovanperän ja Kari Hämäläisen luottokartanlukijana tunnetun Risto Pietiläisen kanssa. Jyväskyläläiskaksikko matkaa Andalusian vuoristossa madridilaisen Guadalix Sierra Racingin Subaru Impreza WRX STi ralliautolla, joka on viritetty Espanjan kansallisten rallisääntöjen mukaisesti. Vastaansa kilpailun ainoat suomalaiset saavat mm. Espanjan mestaruussarjan kärkikuljettajien lisäksi Mitsubishi Evolution Cupin kuumat ammattikuljettajat.

- Vuosi sitten sama arvostettu espanjalainen rallitiimi kovasti houkutteli minua ajamaan tässä samassa kilpailussa, mutta päällekäisyys Espanjan GT-mestaruussarjan testien kanssa esti osallistumisen. Nyt kun Portugalin SuperCar mestaruus on varmistunut eikä muita esteitä ollut niin tartuin tiimin esittämään tarjoukseen, Eskelinen kertoo asfalttidebyyttinsä syntymisestä.

- Vaikka viimeisen kuuden vuoden aikana on monta rallia Suomessa sekä ratakilpailuja maailmalla tullut ajettua niin kieltämättä nyt edessä oleva kilpailu vietävästi jännittää. 10 Cordoban ympäristön vuoristoista pikataivalta ja 202 erikoiskoekilometriä tarjoaa todellisen haasteen, koska starttaan asfalttiralliin vain kansainvälisen ratakokemukseni sekä yhden suomalaisen asfalttirallisprintin turvin, Eskelinen pohtii ja jatkaa - Aikoinaan rallin MM-sarjaa Rovanperän kanssa kiertäneen Risto Pietiläisen kokemus vuoriston asfattiteistä tulee tarpeeseen ja vaikka kaikki on jälleen uutta niin silti luottavaisin mielin espanjalaista Toroa eli härkää otetaan sarvista.

31. kerran järjestettävä Rally Sierra Morena ajetaan lokakuun 19.-20. päivä. Lauantaina kilpailijat tahkoavat kuusi erikoiskoetta ja 105,84 erikoiskoekilometriä ja yötauon jälkeen sunnuntaina edessä on neljä pikataivalta ja 96,24 erikoiskoekilometriä. Espanjan mestaruussarjassa ajaa monen ralliluokan lisäksi myös GT-autoja, jotka vuosi sitten olivat kilpailun kolme nopeinta.

20.10.2013 - Jarruvika katkaisi Mikko Eskelisen debyytin Espanjan rallimestaruussarjassa - Uran ensimmäinen asfalttiralli päättyi ulosajoon huikealta seitsemänneltä sijalta

Highslide JS
 
Highslide JS
 
Rata-autoilun hallitseva Espanjan mestari, Mikko Eskelinen, 41, taituroi Cordobassa ajetussa Espanjan rallimestaruussarjan Sierra Morena rallissa upealla seitsemännellä sijalla kunnes, jarrumurheiden seurauksena, kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella tie loppui kesken ja ralliuransa ensimmäistä asfalttirallia ajanut jyväskyläläinen joutui yli 30-vuotta kartanlukijan työtehtäviä hoitaneen Risto Pietiläisen kanssa jättämään leikin kesken.

Madridilaisen Guadalix Sierra Racingin Subaru Impreza WRX STi autolla Etelä-Espanjan Cordoban vuoristossa ajetuilla 10 erikoiskokeella ja noin 202 erikoiskoekilometrillä Eskelinen pääsi, huolimatta vähäisestä asfalttikokemuksesta, mukavaan vauhtiin. Vaikka kilpailua edeltäneissä testeissä sattunut vaihdelaatikkovika jätti harjoitukset armottomasti kesken niin koko kaksipäiväisen asfalttirallin ajan nousujohteista vauhtia esittänyt rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari ajoi, jarrujen häviämiseen saakka, kelpoa kyytiä. Kuitenkin kohtalokkaan yhdeksännen, noin 25 kilometrin mittaisen erikoiskokeen puolivälissä jarrumurheet johtivat ulosajoon ja kilpailun keskeytykseen.

- Usealla vuoristoisen kimurantilla pikataipaleella jarrupoljin meni pehmeäksi ja siten luottamus auton käyttäytymiseen ei ollut täydellistä. Silti ajoimme kahdeksan huippuvaativaa ja nautinnollista rallitietä maaliin ja vieläpä, asfalttirallikokemukseeni nähden, ihan mukavilla ajoilla sekä sijoituksilla. Harmillisesti yhdeksännellä pikataipaleella jarrupoljin ensiksi kolahti lattiaan ja sitten kun toisella polkaisulla löytyi hieman jarruja niin jarrutusmatka ei enää riittänyt ja lipsahdimme ulos tieltä. Auto jäi syvään ojaan eikä mahdollisuuksia ollut jatkaa maalilipulle, Eskelinen kertoo.

- Ulosajoon saakka olin ralliurani ensimmäisen asfalttirallini suoritukseen suhteellisen tyytyväinen. Cordoban alati kääntyilevät vuoristotiet eivät jättäneet yhtään ajamatonta hetkeä ja siten seitsemäs sija olisi minulle ollut enemmän kuin hyvä sijoitus. Vaikka nyt matka päättyi vuoristotien reunustalle niin siitä huolimatta tavoite täyttyi eli halusin nähdä miten Euroopan kansainvälisillä radoilla saavuttamani vauhti riittää rallissa. Tämä ei ollut viimeinen asfalttirallini, Eskelinen lupaa.

31. kerran järjestetyn Sierra Morena rallin voittoon ajoi Syrhayen Pernia, joka Mitsubishi Lancer Evolution ralliautolla kiersi rallireitin lähes kaksi minuuttia hopealle sijoittunutta Alberto Meiraa nopeammin.

Lopputulokset 31. Rallye Sierra Morena 2013: Top-5:
1. Syrhayen Pernia & Juan Luis Garcia, Mitsubishi Lancer Evolution X, 1:56:16.1
2. Alberto Meira & David Vazquez, Mitsubishi Lancer Evolution X, +1:52.7sek
3. Alejandro Pais & Santiago Pais, Mitsubishi Lancer Evolution X, +3:40.4sek
4. Joan Carchat & Alberg Garduno, Renault Megane RS, +3:52.0sek
5. Jose Antonio Suarez & Candido Carrera, Ford Fiesta R2, +6:31.3sek
---
kesk. Mikko Eskelinen & Risto Pietiläinen, Subaru Impreza WRX STi, EK9 ulosajo
 
Mikko Eskelisen kotisivut on suunnitellut ja toteuttanut MediaGuru Jack Bacon - Digitaalisen median tuotantostudio - www.mediaguru.fi